FOTO VIDEO Incendiu devastator la Catedrala Notre-Dame din Paris. Macron: Ambele turnuri, salvate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu la Catedrala Notre-Dame din Paris FOTO Francois Guillot/ AFP
Incendiu la Catedrala Notre-Dame din Paris FOTO Francois Guillot/ AFP

Un incendiu puternic a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din Europa. Turla centrală edificiului s-a prăbuşit, scrie presa locală.

UPDATE Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că incendiul se află sub control, fiind în mare parte lichidat. Mai sunt de stins incendii izolate.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că marţi va lansa o campanie internaţională de strângere de fonduri pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame, spunând că este o „tragedie cumplită, dar că „partea cea mai rea a fost evitată”, relatează CNN. El a precizat că faţada catedralei şi cele două turnuri principale au rezistat incendiului.

„O vom reconstrui împreună. Probabil acesta este destinul Franţei.”, a spus Macron.

UPDATE Jurnalistul Thomas G. Savage, video cu lupta pompierilor

   UPDATE Structura catedralei este salvată, în special Turnul de Nord. Focul a scăzut în intensitate, scrie Le Figaro.

“Putem considera că cele două turnuri ale clopotniţei nordice de la Notre Dame au fost salvate. Structura a fost salvată în totalitate. Pompierii vor continua să lucreze toată noaptea pentru salvarea operelor de artă”, a declarat Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris pentru BFMTV.

UPDATE Ministrul adjunct de Interne al Franţei a declarat că salvarea Catedralei Notre Dame din Paris nu estecertă, scrie The Guardian.

Un anunţ similar a fost făcut de pompierii francezi care susţin că nu sunt siguri dacă acest foc mai poate fi oprit.

Un purtător de cuvânt al pompierilor din Paris a declarat că următoarea oră şi jumătate este „crucială” pentru a şti dacă focul poate fi adus sub control.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns la catedrala Notre Dame din Paris şi discută cu oficialii poliţiei, scrie The Guardian.

   Există informaţii conform cărora focul a ajuns la unul dintre turnurile catedralei şi serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă şi alte obiecte valoroase din interior.

Vicepremierul Parisului, Emmanuel Gregoire, a declarat că Notre Dame a suferit „pagube colosale”.

Premierul britanic Theresa May a afirmat pe Twitter: „Gândurile mele sunt alături de Franţa în această seară şi alături serviciile de urgenţă care se luptă cu incendiul teribil de la catedrala Notre Dame”

UPDATE UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”. Audrey Azoulay, secretarul general al UNESCO, a declarat că agenţia monitorizează eforturile de a stinge incendiul.

Mai mulţi parizieni şi turişti – unii dintre ei plângând, alţii spunând rugăciuni – urmăreau îngroziţi în centrul Parisului cum flăcările cuprind monumentul istoric.

“Parisul este desfigurat. Oraşul nu va mai fi niciodată ca înainte. Este o tragedie. Dacă vă rugaţi, acum este timpul să o faceţi”, a declarat Philippe, un locuitor al Parisului aflat la faţa locului.

Poliţia încerca să ţină oamenii departe de zonă însă mai mulţi cetăţeni încearcă să se apropie.

“Este terminată, nu o vom mai vedea niciodată. Acum trebuie să ştim ce s-a întâmplat, cu tot ce s-a întâmplat în lume, de ce Notre Dame? Poate este un mesaj de sus”, a declarat Jerome Fautrey, un bărbat de 37 de ani aflat la faţa locului.

UPDATE Secretarul de Stat din Ministerul de Interne a declarat că nu există victime. Procurorul Parisului a deschis o anchetă pentru a afla circumstanţele producerii incendiului.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat la locul incendiului. Mai devreme, el a anunţat că a anulat discursul către naţiune programat pentru luni seara.

„Notre-Dame de Paris în flăcări. Emoţia unei naţiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toţi catolicii şi către toţi francezii. Ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist în seara asta să văd că această parte din noi arde“, a reacţionat preşedintele francez.

Preşedintele americanDonald Trump şi-a exprimat luni groaza în legătură cu incendiul de la Notre-Dame, informează Reuters.

„Este îngrozitor să vezi incendiul uriaş de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburătoare care să-l stingă. Trebuie acţionat rapid!“, a scris Trump pe Twitter.

Momentul prăbuşirii fleşei

- Ştirea iniţială

Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), cel mai probabil în urma unor lucrări de renovare, spun pompierii, care intervin la faţa locului. 

Potrivit unor imagini difuzat pe reţelele de socializare, flăcările au cuprins întreg acoperişul.

Fleşa şi o parte din acoperiş s-au prăbuşit, conform „Le Monde“.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns un „incendiu teribil“.

„Un incendiu teribil este în curs la Catedrala Notre-Dame din Paris. @PompieriiDinParis încearcă să stingă flăcările. Suntem mobilizaţi la faţa locului în strânsă legătură cu @diocezaparis. Invit pe fiecare să respecte perimetrul de securitate“, a scris ea pe Twitter.

Catedrala era închisă vizitatorilor începând de la ora 18.00.

Emmanuel Macron şi-a anulat discursul despre măsurile decise în baza marii dezbaterii naţionale legate de protestele mişcării „Vestele galbene“.

Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcţia clădirii a început în 1163 şi a durat până în 1345. Este unul dintre cele mai vizitate obiective istorice din Europa, atrăgând circa 13 milioane de turişti anual.

CITEŞTE ŞI

FOTO VIDEO Primele imagini cu Notre-Dame desfigurată de flăcări. Se anunţă o anchetă complicată

YouTube a sugerat că incendiul de la Catedrala Notre Dame reprezintă o ştire falsă

Miliardarii Franţei, donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări

Prima fotografie. Cum arăta Catedrala Notre-Dame în urmă cu două secole

Procurorul Republicii Franceze a vorbit despre incendiul de la Notre-Dame: „Nimic nu indică un act voit“. Detalii despre anchetă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite