VIDEO Independenţa Cataloniei se lasă aşteptată. Puigdemont vrea dialog cu Madridul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carles Puigdemont  / FOTO Guliver / GettyImages / 10 oct 2017
Carles Puigdemont  / FOTO Guliver / GettyImages / 10 oct 2017

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont a declarat, marţi seară, în Parlamentul regional, că la 1 octombrie catalanii au spus da independenţei, în urma referendumului, dar a cerut „suspendarea“ declaraţiei de independenţă pentru a crea condiţii favorabile pentru un dialog cu Madridul.

Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a semnat, marţi seara, alături de alţi lideri regionali, o declaraţie de independenţă faţă de Spania, însă acest act nu va intra în vigoare pentru a permite desfăşurarea unor negocieri cu Guvernul de la Madrid.

Potrivit sursei citate, documentul nu va fi implementat în următoarele săptămâni pentru ca liderii regiunii catalane să poarte negocieri cu Guvernul spaniol.

”Astăzi, Catalonia şi-a redobândit suveranitatea deplină. Cerem tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să recunoască Republica Catalană ca stat independent şi suveran.

 Solicităm Guvernului catalan să ia toate măsurile necesare pentru a asigura eficienţa acestei declaraţii şi să ia toate măsurile cuprinse în legea tranziţiei pentru a întemeia republica. Constituim Republica Catalană, ca stat independent şi suveran, de drept, democratic şi social”, se arată în declaraţia semnată de Puigdemont.

"Eu şi Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare. Suntem convinşi că acest moment istoric necesită oprirea escaladării crizei", a subliniat Puigdemont.

"Există necesitatea puternică de a nu alimenta tensiunile; în acelaşi timp, în acest moment crucial, trebuie să fim toţi uniţi şi să ne asumăm responsabilităţile. Violenţele extreme comise de poliţia coordonată de Madrid, fără precedent în Europa, nu au împiedicat votul catalanilor. Imaginile cu răniţii vor rămâne mereu", a adăugat liderul Cataloniei.

UPDATE 22.45 Guvernul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare ”implicită” a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului, conform politicii Executivului cu privire la asemenea declarţii, pentru The Associated Press.

Oficialul citat a răspuns astfel discursului susţinut marţi seara de liderul separatist catalan în Parlamentul regional.

Puidgemont a declarat că referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul îl consideră ilegal, îi dă mandat să declare independenţa cataloniei faţă de regatul spaniol.

UPDATE 21.56 Opoziţia catalană denunţă o „lovitură de stat“

Şefa grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (Cetăţeni, în opoziţie) în Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat marţi seara declaraţia preşedintelui separatist Carles Puigdemont potrivit căreia el are un mandat să declare independenţa regiunii faţă de Spania drept „o lovitură de stat“ şi a subliniat că aceasta nu este suţinută de Europa, relatează The Associated Press. Arrimadas a spus că majoritatea locuitorilor Cataloniei simt că sunt catalani, spanioli şi europeni şi că nu le vor permite oficialilor regionali „să le zdrobească inima“.

UPDATE 20.40 Independenţa se lasă aşteptată

„Catalonia şi-a câştigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultat şi respectat. A fi ascultat este posibil, am văzut-o în ultimele săptămâni. «Da» - ul pentru  independenţă a câştigat cu majoritate absolută, după referendumul din 1 octombrie. A fost singurul mesaj pe care buletinele de vot l-au dat. Catalonia va fi un stat independent sub forma unei republici“, a spus Puigdemont, dând asigurări că vorbeşte în numele tuturor catalanilor.

El a propus însă  imediat „suspendarea“ declaraţiei de independenţă, pentru a crea condiţii favorabile unui dialog cu Madridul.

Guvernul catalan şi eu propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă, astfel încât dialogul să poată fi lansat în săptămânile următoare", a remarcat Puigdemont.

„Vrem să le transmit spaniolilor un mesaj de respect şi detensionare. Nu suntem delincvenţi, nici nebuni, nici pucişti. Suntem persoane normale şi vrem să votăm“, a subliniat el.

„Milioane de catalani cred că au propriul stat“, a mai spus Puigdemont.

CITEŞTE ŞI

Cine este Carles Puigdemont, liderul catalan care a pus pe jar Spania şi a stârnit îngrijorări în Europa

UPDATE 20.28 „Trăim un moment excepţional, istoric“, şi-a început discursul Carles Puigdemont.

În opinia sa, referendumul din 1 octombrie a fost un succes logistic şi politic, iar acţiunile Guvernului spaniol i-au îngrijorat pe catalani.

Catalonia a fost „motorul economic“ al Spaniei după sfârşitul regimului Franco şi a suferit umilinţe în tentativa sa de a deveni independentă, a susţinut liderul catalan.

El atras atenţia că problema catalană trece dincolo de frontiera Spaniei şi este una „europeană“.

UPDATE 20.25 Preşedintele separatist catalan a întârziat marţi discursul său în faţa parlamentului regional, alimentând confuzia în legătură cu o posibilă mediere internaţională, imediat negată de Madrid.

„Întâlnirea este amânată cu o oră din cauza contactelor pentru medierea internaţională“, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului catalan.

Guvernul spaniol a reacţionat imediat că o mediere cu liderul separatist Carles Puigdemont este „imposibil de conceput“. Şi zvonul unei conferinţe video cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost imediat dezminţit de Bruxelles.

20.00 UPDATE : Preşedintele catalan şi-a început discursul.

UPDATE 19.20 Vicepreşedintele guvernului spaniol, Soraya Sáenz de Santamaría, a scris pe contul lui de  Twitter, cu câteva minute înainte de ora 19.00 că „Guvernul Spaniei va apăra democraţia“. 

Santamaria, a subliniat marţi, într-o şedinţă a Senatului în care un ales a strigat „Trăiască Catalonia liberă!“, că Spania trăieşte unul dintre „momentele sale cele mai dificile“. Ea a respins orice eventuală mediere internaţională, aşa cum a propus Puigdemont, pentru a depăşi impasul în care se află Madridul şi guvernul catalan.

„Nu este loc pentru mediere între legalitate şi ilegalitate, între lege şi nerespectarea ei, între democraţie şi tiranie“, a subliniat ea, estimând că regatul spaniol, intrat în cea mai gravă criză de la reinstaurarea democraţiei în urmă cu 40 de ani, cunoaşte „unul dintre momentele sale cele mai importante şi cele mai dificile“. 

UPDATE 19.18 Deputaţii au părăsit pentru moment sala de sedinţă, după ce au fost informaţi că începutul sesiunii plenare va fi amânat, la cererea lui Puigdemont, cu o oră  

Liderul catalan a cerut această amânare din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei solicitări a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii.

UPDATE 18.40 Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a declarat că Guvernul ar comite o "iresponsabilitate" dacă ar aplica articolul 155 din Constituţia spaniolă, care ar presupune suspendarea autonomiei Cataluniei. „Nu suntem în favoarea unei declaraţii unilaterale de independenţă, dar în acelaşi timp ceea ce Partidul Popular intenţionează să facă, pariind pe închisoare şi suspendarea autonomiei în Catalonia, ceea ce ar duce, de facto, Spania în stare de urgenţă, ar fi o ruşine“, a spus Iglesias. 

UPDATE 18.36 Preşedintele Cataluniei, Carles Puigdemont, se află deja în parlamentul regional pentru a se întâlni cu grupul său parlamentar, Junts Pel Sí (JxSí), înainte de apariţia sa în Cameră, unde îşi va susţine discursul în care ar putea declara unilateral independenţa.  Zeci de persoane care sunt concentrate în vecinătatea Parlamentului. 

UPDATE 17. 47 Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat un apel marţi către liderul separatist catalan Carles Puigdemont „să nu anunţe o decizie care ar face imposibil dialogul“, cu câteva ore înainte de discursul acestuia în parlamentul regional din Catalonia, unde ar putea proclama unilateral independenţa regiunii, relatează AFP. 

UPDATE 17.31 Potrivit unor surse apropiate Madridului, poliţia spaniolă ar fi gata să-l reţină pe Carles Puigdemont, preşedintele regiunii catalane, dacă acesta va declara unilateral independenţa Cataloniei, informează Bloomberg. O unitate de elită desfăşurată în Catalonia pentru a contracara poliţia locală

Decizia finală privind arestarea nu a fost încă luată la Madrid, dar un detaşament de forţe speciale au fost trimis la Barcelona să intervină în cazul în care poliţia catalană încearcă să protejeze Carles Puigdemont.

UPDATE 17.06 Comisia Europeană a făcut apel din nou la un dialog în Spania pentru a pune capăt crizei din Catalonia, în contextul preocupărilor că autorităţile regionale catalane ar putea declara marţi independenţa, relatează agenţia Reuters. 

„Noi am făcut apel la toţi cei implicaţi să iasă din această confruntare cât mai repede posibil şi să înceapă dialogul“, a declarat un purtător de cuvânt al executivului Uniunii Europene, răspunzând unei întrebări despre modul cum ar putea Comisia să reacţioneze la o astfel de declaraţie. 

UPDATE 16. 45 Cu câteva ore înainte de discursul preşedintelui Puigdemnt, susţinătorii  independenţei au început să se adune pe străzile din Barcelona. Mai mulţi catalani au venit pe tractoare, împodobite cu steaguri Cataloniei. Aproximativ treizeci de vehicule au fost parcate în faţa arcului de triumf.

Mai mulţi catalani care militează pentru unitatea Spaniei au început, de asemenea, să defileze pe străzile din Barcelona.

UPDATE 16.11 Guvernului spaniol l-a îndemnat marţi printr-un purtător de cuvânt pe preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont să „nu întreprindă nimic ireversibil“, înaintea unui discurs pe care acesta urmează să-l susţină în Parlamentul catalan şi în care ar putea să declare independenţa Cataloniei, relatează AFP.

„Vreau să-i cer domnului Puigdemont să nu întreprindă nimic ireversibil, să nu apuce niciun drum fără întparcere, să nu facă vreo declaraţie unilaterală de independenţă şi să se întoarcă la legalitate“, a declarat pentru presă Inigo Mendez de Vigo.

„Europa a spus în mod clar că nu va accepta vreo declaraţie de independenţă a Cataloniei“, a adăugat el.

Poliţia păzeşte clădirile publice şi a închis Parcul Ciutadella, în care se află Parlamentul regional catalan, la Barcelona, unde o eventuală declarare a independenţei Cataloniei marţi seara este susceptibilă să determine autorităţile spaniole să reacţioneze dur, relatează The Associated Press.

Presa spaniolă scrie că se aşteaptă ca Puigdemont să prezinte oficial rezultatele referendumului din 1 octombrie, dar şi să facă apel la dialog şi la mediere. Nu este clar cum va pune în discuţie declaraţia unilaterală de independenţă, deoarece colegii săi de partid şi primarul Barcelonei i-au cerut să fie moderat în expunere, respectiv să renunţe la planul secesionist. 

Primarul Barcelonei, Ada Colau, s-a pronunţat luni împotriva unei declarări unilaterale a independenţei de către guvernul catalan şi a cerut în acelaşi timp executivului de la Madrid să retragă efectivele de poliţie trimise ca întăriri în regiune, transmite AFP. 

„Rezultatele (referendumului din 1 octombrie) nu pot servi ca fundament pentru o proclamare a independenţei“, a declarat primarul de stânga al capitalei catalane cu 1,6 milioane de locuitori, care s-a pronunţat adesea în favoarea unui referendum legal.

Potrivit agenţiei EFE, Colau le-a cerut şefului executivului catalan, Carles Puigdemont, şi premierului spaniol, Mariano Rajoy, "să nu ia nicio decizie care ar putea dinamita posibilitatea unui spaţiu de dialog" şi să acţioneze cu responsabilitate.

Ea a apreciat referendumul din 1 octombrie ca fiind un „act de suveranitate populară“ care marchează „un înainte şi un după în politica“ din Catalonia şi „o fereastră de oportunitate de dialog“, dar a subliniat că rezultatele acestui vot „nu pot reprezenta o aprobare pentru proclamarea independenţei“.

Tot luni, un responsabil de comunicare al Partidului Popular, Pablo Casado, a generat o puternică polemică după ce l-a avertizat pe Carles Puigdemont că ar putea sfârşi ca liderul naţionalist Lluis Company, care în octombrie 1934 a proclamat un stat catalan, însă câteva ore mai târziu a fost arestat şi condamnat la închisoare. 

Surse din Barcelona indică faptul că există două variante pentru expunerea de astăzi: fie o declaraţie de independenţă cu o clauză de suspendare, dacă executivul de la Madrid este de acord cu o negociere, fie doar anunţarea rezultatelor referendumului şi aplicarea lor în viitor.

Cele mai mari presiuni pentru Carles Puigdemont au venit de la partenerii care nu văd alternativă la drumul odată început, dorind o declaraţie de independenţă rapidă. Guvernul de la Madrid pregăteşte măsuri pentru a împiedica independenţa şi cele mai probabile sunt suspendarea statutului de comunitate autonomă, preluarea administraţiei de la centru şi convocarea alegerilor regionale anticipate. Acestea vor fi urmate de acţiuni în justiţie.

Din cauza conflictului catalan, peste 20 de companii importante au decis mutarea sediilor în alte regiuni, pentru a evita, izolarea şi nesiguranţa în cazul separării.

Germania şi Franţa s-au pronunţat pentru unitatea Spaniei, iar Uniunea Europeană a subliniat că regiunea Catalonia va înceta să facă parte din Uniune, dacă se va desprinde de Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite