Catalonia are un nou lider. Acesta s-a angajat să obţină independenţa de Spania

Catalonia are un nou lider. Acesta s-a angajat să obţină independenţa de Spania

Carles Puigdemont vrea să obţină independenţa Cataloniei anul viitor FOTO Elperiodico.com

Parlamentul din Catalonia l-a votat în funcţia de lider al provinciei pe Carles Puigdemont, lider separatist care urmează să continue procesul de separare a provinciei de Spania, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Carles Puigdemont a fost ales cu 70 de voturi pentru, 63 împotrivă şi două abţineri. Fostul lider, Artur Mas, a anunţat sâmbătă că se va retrage din funcţie pentru a evita alegerile anticipate, după ce nu a reuşit să coaguleze o majoritate parlamentară în jurul său.
 
Puigdemont are 53 de ani şi a fost, până în prezent, primarul oraşului Girona. El vine dintr-o familie cu o puternică tradiţie pro-independenţă şi are acum sarcina de a forma un guvern.
 
„Trebuie să începem procesul de a constitui un stat independent în Catalonia”, a spus noul lider în faţa parlamentului catalan. 
 
În noiembrie, parlamentarii separatişti au adoptat o moţiune care include un calendar de separare de Spania şi declarare a independenţei complete în 18 luni. 
 
Mişcarea a fost declarată ilegală de Curtea Constituţională a Spaniei, însă legislativul catalan merge mai departe cu planurile sale.
 
De la Madrid, premierul spaniol, Mariano Rajoy, nu este de acord cu planurile Cataloniei.
 
„Guvernul nu va permite un act care poate să afecteze unitatea şi suveranitatea Spaniei”, a spus Rajoy într-un discurs televizat. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările