FOTO VIDEO Referendum privind independenţa în Catalonia. Cel puţin 884 de răniţi în urma intervenţiei poliţiei spaniole. „90% din voturi în favoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confruntări între poliţişti si oamenii care protestează în faţa şcolii  Ramon Llull  din Barcelona. FOTO EPA-EFE
Confruntări între poliţişti si oamenii care protestează în faţa şcolii  Ramon Llull  din Barcelona. FOTO EPA-EFE

Cel puţin 884 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor catalane, în urma confruntărilor cu poliţia spaniolă, duminică, în Barcelona şi alte localităţi din Catalonia, în timpul referendumului pentru independenţă al regiunii din Spania. Madridul a declarat ilegala consultarea populară şi a trimis forţele de ordine pentru a împiedica votarea. Cu toate acestea, procesul a continuat, iar secţiile s-au închis la ora 21.00, ora României.

UPDATE 03.07 Potrivit rezultatelor preliminare oferite de către guvernul regiunii, 90% din cei 2.26 milioane de catalani care au votat, au făcut-o în favoarea independenţei. Regiunea are în total 5.3 milioane de votanţi. Oficialii au mai spus că 770.000 de voturi au fost pierdute din cauza raidurilor poliţiei spaniole asupra secţiilor de votare, scrie The Guardian. 

UPDATE 02.10 Vicepreşedintele Oriol Junqueras, purtătorul de cuvânt Turull şi ministrul Romeva ţin o conferinţă de presă pentru a anunţa rezultatele referendumului.

UPDATE 01.13 Serviciile de urgenţă catalane au declarat că numărul răniţilor în urma incidentelor violente care au avut loc între Poliţie şi susţinătorii independenţei ar fi crescut la 844. Toate au primit îngrijiri medicale fie la faţa locului, fie în spitale.

Dintre acestea, 355 au fost rănite la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protestatari şi forţele de ordine care  aveau ca misiune oprirea procesului electoral.

UPDATE 00.05 Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului de duminică, transmite BBC.

El a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă.

De asemenea, Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Afirmaţiile liderului catalan au loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenţă.

Acesta a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept.

„Nu putem permite ca progresul din ultimii 40 de ani să fie înlocuit prin şantaj”, a spus premierul Rajoy, conform The Independent.

„Astăzi avem motive să credem în democraţia noastră. (...) Îmi declar disponibilitatea la dialog în termenii legii", a adăugat el.

UPDATE 21:40 „În Catalonia, nu a avut loc astăzi niciun referendum“, a spus premierul spaniol Mariano Rajoy, într-o conferinţă de presă care are loc la această oră. 

„Marea majoritate a catalanilor nu a vrut să participe în referendumul de astăzi şi ei au respectat legea“, a adăugat şeful guvernului spaniol.

Primul ministru a mai declarat că guvenul catalan provoacă nelinişte şi a catalogat referendumul drept „un proces care tot ce a făcut a fost să provoace diviziune, să confrunte cetăţenii şi să producă situaţii nedorite”. Totodată, Rajoy a mulţumit poliţiei spaniole pentru că a apărat legea şi a mulţumit şi Uniunii Europene pentru sprijin.

Secţiile de vot s-au închis la ora 21.00, ora României, iar buletinele de vot au fost duse in locuri secrete, informează The Guardian.

UPDATE 21:30 Autorităţile catalane au anunţat că 761 de oameni au fost răniţi în timpul violenţelor de duminică. 

Cei mai mulţi răniţi, 335, au fost în Barcelona, 45 în Catalunya Central, 187 la Girona, 26 la Tarragona, 111 la Lleida, 55 în Terres de l'Ebre şi un rănit în Alt Pirineu i Aran.

UPDATE 21:10 Mai mulţi politicieni spanioli de stânga, opozanţi ai premierului conservator Mariano Rajoy, au cerut demisia şefului guvernului de la Madrid, transmite AFP, potrivit The Guardian.

Prim-ministrul Rajoy este aşteptat să susţină o conferinţă de presă la ora 21.15, ora României.

Anterior orei 21.00, în Girona, un fief al liderului separatiştilor catalani, oamenii au construit baricade în faţa secţiilor de vot pentru a împiedica poliţia să le închidă înaintea orei 21 cand se anunţase că se va încheia scrutinul, potrivit unor site-ului The Guardian.

image

Pubele de gunoi folosite ca baricadă la intrarea într-o şcoală din Girona unde este organizată o secţie de vot. Foto Jordi Sureda / The Guardian

UPDATE 20:10 Guvernul catalan a anunţat că votul în cadrul referendumului nu va continua peste ora 20.00 ora locală (21.00, ora României), în afara cazurilor în care mai sunt oameni la coadă la secţiile de votare.

Jordi Turull, purtător de cuvând al guvernului catalan, a declarat că 319 secţii de vot au fost închise de poliţie, transmite The Guardian. Oficialul a condamnat violenţele:„Ceea ce face poliţia (spaniolă, n.r.) este scandalos. Statul spaniol se află într-o situaţie foarte dificlă în faţa lumii. Ceea ce fac poliţiştii este o ruşine.“ 

UPDATE 19.02 Ministerul catalan al Sănătăţii a făcut precizări cu privire la cele 465 de persoane rănite în confruntările din timpul referendumului. Astfel, 216 au fost rănite la Barcelona, 80 la Girona, 64 la Lleida, 53 la Terres de l’Ebre, 27 în zona Catalunya central şi 25 la Tarragona, notează „The Guardian“.

UPDATE 18.57 Aproximativ o mie de persoane au manifestat la Madrid, dar şi în alte zone din Spania împotriva independenţei Cataloniei, relatează AFP, preluată de dhnet.be. „Catalonia este spaniolă“ au scandat demonstranţii, fluturând drapele spaniole. 

UPDATE 18.22 Trei persoane, printre care o adolescentă, au fost reţinute de poliţie după confruntările izbucnite în timpul referendumului din Catalonia, a afirmat Ministerul spaniol de Interne.

UPDATE 17.55 Peste 460 de persoane au fost rănite în confruntările din timpul referendumului privind independenţa Cataloniei, a anunţat primarul Barcelonei.

UPDATE 16.22 Fundaşul echipei de fotbal FC Barcelona Gerard Piqué şi-a exprimat opţiunea în cadrul referendumului privind independenţa Cataloniei, relatează Der Spiegel. Fotbalistul în vârstă de 30 de ani s-a născut la Barcelona.

Pique vot referendum Twitter

UPDATE 16.05 Potrivit autorităţilor catalane, peste 50% din cei cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea la referendumul privind independenţa Cataloniei, declarat ilegal de Guvernul de la Madrid.

UPDATE 15.30 Guvernul catalan afirmă că 337 de persoane au fost rănite în confruntările cu poliţia izbucnite în timpul referendumului privind independenţa Cataloniei, interzis de Guvernul de la Madrid.

UPDATE 14.48 Potrivit planurilor catalanilor, cei care vor să voteze în cadrul referendumului vor putea să-şi exprime opţiunea până la ora locală 22.00 (23.00, ora României), relatează presa internaţională.

UPDATE 14.32 Cel puţin 11 poliţişti au fost răniţi în confruntările înregistrate în timpul referendumului pentru independenţă din Catalonia, potrivit Ministerului spaniol de Interne. 

UPDATE 14.30 Reprezentantul Guvernului spaniol în Catalonia Enric Millo a declarat că acţiunile Poliţiei Naţionale şi ale Gărzii Civile în timpul referendumului pentru independenţă din Catalonia, interzis de autorităţile de la Madrid, au fost făcute cu profesionalism şi au respectat proporţiile.

Citeşte şi

 „Prima-doamnă“ a Cataloniei este românca Marcela Topor. Ea este căsătorită cu liderul separatist Carles Puigdemont

UPDATE 13.50 Guvernul catalan cere demisia reprezentantului spaniol în această regiune, Enric Millo, acuzându-l de acţiuni represive. O declaraţie în acest sens a fost făcută de reprezentantul guvernului catalan Jordi Turull, în cadrul unei conferinţe de presă ce a fost susţinută la Barcelona.

UPDATE 13.42 Peste 70% din secţiile de votare pentru referendumul privind independenţa Cataloniei, interzis de Guvernul de la Madrid, sunt deschise, susţin autorităţile catalane.

„73% din secţiile de votare sunt deschise şi funcţionează, ceea ce înseamnă (aproape) trei sferturi.... Catalonia votează“, a afirmat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului catalan.

Totodată, el le-a cerut catalanilor să meargă la vot pentu a-şi exprima opţiunea.

Turull a refuzat însă să comenteze informaţiile despre rănirea unor persoane în confruntările cu poliţia, afirmând că nu are suficiente date referitoare la această chestiune.
 

UPDATE 13.20 Nouă persoane au fost internate în urma confruntărilor izbucnite în Catalonia între poliţia spaniolă şi activiştii catalani care voiau să voteze în cadrul referendumului pentru independenţă. Potrivit serviciilor de urgenţă catalane, acestea au suferit diverse răni şi atacuri de panică.

„Serviciile de urgenţă au oferit asistenţă medicală unui număr de 38 de persoane, rănite în confruntări cu poliţia. Leziuni uşoare s-au înregistrat în cazul a 35 dintre acestea, în timp ce trei persoane au suferit răni de o gravitate moderată“, a informat ministerul catalan al sănătăţii într-un mesaj publicat pe reţeaua Twitter.

UPDATE 13.10 Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a denunţat „violenţa nejustificată“ de care a făcut uz poliţia naţională la Barcelona pentru a-i dispersa pe cei care intenţionau să voteze în cadrul referendumului privind independenţa Cataloniei, interzis de Guvernul de la Madrid, relevă AFP.


„Utilizarea nejustificată a violenţei, iraţională şi iresponsabilă, de către statul spaniol nu opreşte voinţa catalanilor“, le-a spus el jurnaliştilor, notează dhnet.be.


 

UPDATE 12.55 Cel puţin 38 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor izbucnite în Catalonia, relatează n-tv.de. În general, este vorba despre leziuni uşoare, potrivit serviciilor de intervenţie catalane.

UPDATE 12.40 Poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc în apropierea unei secţii de votare din Barcelona, potrivit unor martori oculari citaţi de El Periodico, transmite Reuters.

„Mai multe persoane relatează că poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc“ la intersecţia a două străzi din Barcelona, a relatat cotidianul pe site-ul său, precizează agenţia de presă anterior citată.

UPDATE 12.26 Guvernul spaniol a apărat raidurile poliţiei împotriva referendumului catalan, interzis de autorităţile de la Madrid, transmite DPA international.

„Am fost obligaţi să facem ceea ce nu am fi vrut să facem“, a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferinţă de presă, după ce poliţia spaniolă a luat cu asalt mai multe secţii de votare şi a confiscat urne.
 

UPDATE 11.38 Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a votat în cadrul referendumului interzis de Guvernul de la Madrid, potrivit postului TV3. El şi-a exprimat votul în localitatea Cornella del Terri, în provincia Girona, şi nu în satul în care trebuia să voteze iniţial.

Carles Puigdemont Twitter

Sursa foto: Twitter

UPDATE 11.34 Garda civilă a tăiat conexiunile mai multor secţii de votare la internet, iar potrivit unor informaţii apărute pe reţelele de socializare în unele secţii nu se poate vota tocmai din cauza acestor probleme.

UPDATE 11.28 Poliţia spaniolă a reţinut mai mulţi protestatari la o secţie de votare din Barcelona, potrivit sputniknews.com.

victime sange referendum catalonia barcelona captura twitter

UPDATE 11.20 Trupe speciale ale poliţiei spaniole au intrat în forţă duminică dimineaţă în secţia în care urma să voteze şeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont la referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, potrivit unui jurnalist de la AFP TV, transmite dhnet.be.

UPDATE 10.45 Poliţia Spaniolă a intervenit duminică la o secţie de vot din Barcelona, încercând să împiedice votul la referendumul pentru independenţa Cataloniei, iar cei prezenţi au ridicat mâinile strigându-le poliţiştilor din trupele speciale să plece. Poliţia a confiscat duminică dimineaţă urne şi buletine de vot.

Incicentul a avut loc la Centrul Ramon Llull din Barcelona, în condiţiile în care zeci de poliţişti au fost transferaţi în zonă după ce Poliţia regională catalană nu a închis secţiile de vot, în conformitate cu decizia Înaltei Curţi de Justiţie.

Conform El Pais, zeci de dube ale poliţiei au plecat din portul Barcelona către secţii de vot din oraş,  în mai multe puncte având loc tensiuni, inclusiv într-o şcoală.

Ministerul de interne de la Madrid a anunţat că au fost confiscate buletine de vot şi urne.

UPDATE 10:30 Forţe de poliţie, cu echipament specific situaţiilor care implică violenţă, împiedică accesul oamenilor în mai multe secţii de vot din Barcelona, potrivit imaginilor transmise de televiziunile de ştiri.

---

"M-am trezit de dimineaţă pentru că ţara mea are nevoie de mine", spune Eulalia Espinal I Tarro, o pensionară în vârstă de 65 de ani, care s-a aşezat la rând alături de alte 100 de persoane încă de la 5 dimineaţa, cu patru ore înainte de începerea procesului de vot. "Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a continuat ea, conform Reuters.

"Duminică va fi o zi importantă pentru democraţie", a declarat vicepreşedintele regional Oriol Junqueras, la TV3, principalul canal public de televiziune din Catalonia.

Guvernul catalan a anunţat că deschide peste 2.000 de secţii de vot în regiune, însă poliţia centrală, mobilizată de Madrid, a depus eforturi să le închidă. De altfel, conform unui anunţ al Guvernului spaniol, au fost sigilate 1.300 din cele 2.315 şcoli în care au fost organizate secţii de votare pentru  referendum.

Populaţia care vrea să sfideze interdicţia impusă de Guvernul spaniol şi să se prezinte la urne a fost îndemnată să îşi tipărească propriile buletine de vot, după ce autorităţile de la Madrid au confiscat milioane de buletine de vot.

Urnele ar fi păzite în locuri sigure şi nu au putut fi găsite în timpul percheziţiilor. O centrală informatică ar urma să înregistreze rezultatele numărării voturilor, dar vineri instanţa a decis ca aplicaţia care permite numărarea voturilor să fie blocată, iar sâmbătă, poliţişti din Garda civilă au descins în sediul Centrului pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei pentru a verifica dacă au fost blocate aplicaţiile şi serviciile prin care ar putea fi facilitat votul.

În baza unei legi adoptate de Parlamentul local, liderii catalani susţin că ar putea declara independenţa de Spania în 48 de ore după vot.

“După proclamarea oficială a rezultatelor, care ar urma să dureze câteva zile, există o perioadă de 48 de ore pentru a proclama independenţa, dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca noi să facem încă un apel, în noaptea de 1 (duminică spre luni – n.r.) pentru necesitatea de a ne aşeza şi a discuta, pentru a rezolva această chestiune în mod politic”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont pentru BBC News.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% din catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere la 85% a proporţiei celor care vor un vot. 

Acesta este al doilea referendum pentru independenţă organizat de Catalonia în ultimii trei ani. În 2014, preşedintele Generalitat a încercat să organizeze un vot, însă Madridul l-a declarat imediat ilegal. În pofida acestui lucru, o consultare populară cu valoare simbolică a fost organizată pe 9 noiembrie 2014. Rata de participare s-a apropiat de 40%, iar aproximativ două milioane de alegători (80% dintre alegători) au spus “da” independenţei.

Impulsionat de succesul de atunci, pe 6 septembrie 2017, Parlamentul catalan, unde separatiştii sunt majoritari după alegerile regionale din 2015, a votat o lege care prevede un referendum privind independenţa Cataloniei.

Acest text a fost suspendat imediat de Curtea Constituţională spaniolă. Pentru Mariano Rajoy, scenariul independenţei este imposibil, pentru că este contrar Constituţiei spaniole, care garantează unitatea ţării.  

Preşedintele catalan Carles Puigdemont, fost jurnalist şi susţinător vechi al independenţei, a preluat conducerea luptei pentru acest referendum, care nu este susţinut în unanimitate de formaţiunea sa.

Oficiali de la Madrid, inclusiv Procurorul General, a avertizat că Puigdemont ar putea fi arestat pentru faptele sale, deşi această opţiune nu este luată în calcul deocamdată.

Potrivit analiştilor, tabăra “da” ar urma să câştige la urne, pentru că alegătorii favorabili independenţei vor fi cei motivaţi să încalce interdicţia de vot. Însă rata de participare va fi, probabil, scăzută, astfel că rezultatele nu vor prezenta prea mare credibilitate.

Cu toate acestea, represiunea lansată de Guvernul spaniol i-a subminat propria imagine în ţară şi în Europa. Separatiştii speră să iasă consolidaţi din această criză.

Catalonia, regiune bogată cu 7,5 milioane de locuitori, aflată în nord-estul Spaniei, are propria limbă şi cultură, precum şi un grad sporit de autonomie, dar nu este recunoscută drept o naţiune separată de statul spaniol. Economia sa reprezintă aproximativ 19% din PIB-ul ţării iberice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite