Cât ne costă foştii lideri europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remuneraţiile speciale la care au dreptul foştii comisari europeni pentru ca tranziţia spre următoarea fază din viaţa lor profesională să le fie mai uşoară revin în atenţie, în contextul în care, conform unor documente la care a avut acces Euronews, acestea ajung la milioane de euro.

Potrivit unor documente oficiale obţinute în exclusivitate de Euronews, începând din 2014, foştii comisari au primit indemnizaţii „de tranziţie“ şi alocaţii familiale (care pot include fonduri pentru copii şi educaţia acestora) în valoare de aproximativ 3,8 milioane de euro, pentru perioada 2016/2017 fiind prevăzute 5,7 milioane de euro. 

Deşi comisarii europeni câştigă aproape 250.000 de euro pe an, aceştia primesc după ce pleacă din funcţie între 40% şi 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european.

Euronews menţionează că, deşi Comisia Europeană a refuzat, pe motive ce ţin de confidenţialitate, să răspundă solicitărilor legate de o împărţire pe categorii a sumelor virate către foştii comisari, chiar şi cel care a deţinut o astfel de funcţie pentru cea mai scurtă perioadă ar putea primi 200.000 de euro în doar doi ani.

De altfel, adaugă sursa citată, criticii spun că nu există destulă transparenţă în privinţa acestor indemnizaţii. În plus, unii fac o conexiune între aceste alocaţii şi aşa-numita „uşă turnantă“ a Bruxelles-ului, un termen figurativ menit să scoată în evidenţă îngrijorările legate de faptul că unii oficiali europeni de rang înalt sunt foarte apropiaţi de sectorul privat, în anumite cazuri riscând să apară conflicte de interese. 

Totodată, există temeri că unii dintre cei care au acceptat joburi în sectorul privat după ce au plecat din cadrul Uniunii ar putea folosi informaţii obţinute cât au fost în slujba forului european în folosul instituţiei care i-a angajat.

În această vară, fostul preşedinte al Comisiei Europene José Manuel Durão Barroso a fost intens criticat pentru că a acceptat o poziţie de top la Goldman Sachs, urmând să consilieze banca în privinţa impactului Brexitului (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană). 

Tocmai din această cauză, zeci de mii de europeni - de la oficiali până la oameni de rând - au semnat o petiţie prin care au cerut suspendarea drepturilor acestuia la pensie, petiţie pe care urmau să o prezinte miercuri forului european.

Lipsa de transparenţă, o reală problemă

Observatorii spun că una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de lipsa de transparenţă. „Poate că (indemnizaţiile de tranziţie) pot părea mari, dar ar putea merita, dacă plătind aceste sume foştii comisari ar fi împiedicaţi să accepte noi slujbe care creează conflicte de interese“, a afirmat Vicky Cann de la organizaţia nonprofit Corporate Europe Observatory, care urmăreşte să dezvăluie efectele acţiunilor de lobby ale corporaţiilor asupra politicilor UE. 

„Dar există de departe prea puţină transparenţă referitoare la cine ce primeşte şi puternice suspiciuni că aceste indemnizaţii nu pun capăt problematicelor schimbări de locuri de muncă“, a adăugat ea. 

Comisia Europeană este formată din 28 de comisari (existând un comisar pentru fiecare ţară membră UE), numiţi pe o perioadă de cinci ani, cea mai recentă numire fiind făcută în noiembrie 2014. 

Deşi iniţial comisarii puteau cere indemnizaţii de tranziţie pe o perioadă de până la trei ani, în luna februarie a acestui an, această perioadă a fost redusă la doi ani, ca parte a unor reforme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite