Cât câştigă cerşetorii romi în Suedia. Cum îi ajută autorităţile suedeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.wall-street.ro
FOTO www.wall-street.ro

Cerşetorii de etnie romă, plecaţi din România ca să facă bani, au invadat străzile din Stockholm, Gothenburg şi Malmo în 2014. Tot mai mulţi merg acum însă către oraşul nordic Umea, unde temperaturile scad sub -10 grade Celsius în timpul iernii, conform publicaţiei suedeze The Local.

O comunitate de romi si-a amenajat un mic campus in fata unei benzinarii de la marginea unei paduri, in care traiesc mai multi cersetori. Unul dintre acestia, Culai Ciurar, vorbeste engleza stricat si spune ca vremea este la fel ca in Romania. El castiga din cersit intre 100 si 200 de coroane pe zi, echivalentul a 25 de dolari. "In Romania nu aveam o slujba. La fel e si aici. Am lucrat o vreme in constructii, insa fac mai multi bani din cersit", recunoaste el.

O alta femeie din "cartierul" improvizat de romi spune ca vrea sa se intoarca in Romania, insa va sta acolo cat timp este nevoie pentru a-si ajuta copiii sa termine scoala in Suedia. Singurul incoveninent pe care il mentioneaza este frigul.

Potrivit Consiliului Judetean din Umea, circa 70 de cersetori au ajuns in 2014 in orasul cu 118.000 de locuitori. Ca emigranti romani apartinand Uniunii Europene, acestia pot pleca usor in Suedia in baza libertatii de miscare, fara sa aiba nevoie de un card sau de carte de munca.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite