Casa în care a murit Boris Berezovski este cercetată de experţi în radiaţii, sporind speculaţiile legate de asasinarea oligarhului rus

Miliardarul rus Boris Berezovski a murit sâmbătă la Londra la vârsta de 67 de ani

Un grup de specialişti în urgenţe chimice, biologice, radiologice şi nucleare au inspectat duminică dimineaţă casa în care a locuit şi în care a fost găsit mort Boris Berezovski, oligarhul rus căzut apropiat de Kremlin, căzut în dizgraţie din cauza conflictelor cu Vladimir Putin, pe care l-ar fi ajutat să vină la putere.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 14.24 Anchetatorii specializaţi în substanţe CBRN au anunţat că nu au găsit "nimic suspect", duminică, în reşedinţa din Ascot, la sud-vest de Londra, unde a fost găsit sâmbătă trupul neînsufleţit al miliardarului rus Boris Berezovski, relatează AFP.
 
"Anchetatorii CBRN nu au găsit nimic suspect în reşedinţă şi în prezent desfăşurăm investigaţiile obişnuite", a declarat într-un comunicat poliţia britanică, ce se ocupă de anchetă.
 
***
 
„Ofiţeri instruiţi special se află acum la faţa locului, printre care şi experţi CBRN (urgenţe chimice, biologice, radiologice şi nucleare), care desfăşoară o serie de investigaţii cu titlu de măsură de precauţie”, a anunţat într-un comunicat Poliţia din regiunea Valea Tamisei, citat de RIA Novosti. 
 
Boris Berezovski a fost găsit mort sâmbătă de unul dintre agenţii săi de pază. În momentul de faţă, autorităţile nu exclud nicio variantă privind moartea sa. În presă au apărut speculaţii variate, de la varianta sinuciderii şi până la posibilitatea unui asasinat. 
 
Boris Berezovski i-a cerut iertare lui Vladimir Putin şi voia să se întoarcă în Rusia
 
Boris Berezovski, oligarhul rus care trăia în exil, în Marea Britanie, „i-a cerut iertare” preşedintelui Vladimir Putin şi voia să se întoarcă în Rusia, cu puţin timp înainte de moartea sa, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru televiziunea rusă Vesti 24.
 
 
"Cu ceva timp în urmă, poate două luni, Berezovski i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, pe care a scris-o personal, în care a recunoscut că a comis multe greşeli şi i-a cerut iertare lui Putin", a declarat Peskov, potrivit AFP.
 
Boris Berezovski, fostă eminenţă gri a Kremlinului, care a căzut în dizgraţie odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin şi care trăia în exil la Londra din 2000, i-a cerut preşedintelui rus ajutorul pentru a veni în Rusia, potrivit aceleiaşi surse.
 
Născut în anul 1946, Boris Berezovski, a devenit celebru în anii '90 ai secolului XX, când era considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Rusia. A făcut avere în momentul privatizărilor controversate şi care a fost o perioadă de timp foarte apropiat de administraţia de la Kremlin. Din anul 2000, el locuia la Londra, unde obţinuse azil politic. 
 
Rusia a cerut de mai multe ori extrădarea lui Berezovski. Londra însă a refuzat de fiecare dată cererile şi i-a acordat miliardarului rus azil politic. Boris Berezovski era cercetat în Rusia pentru „tentativă de lovitură de stat", după ce în urma unor interviuri a pledat pentru înlăturarea regimului lui Vladimir Putin. 
 
 
„Volodia (diminutivul de la Vladimir), încă mai poţi să eviţi o revoluţie sângeroasă şi distrugerea statului rus, lucru care se va întâmpla atunci când poporul şi puterea vor pierde definitiv legătura", a scris Berezovski.
 
La câteva luni, în mai 2012, Kremlinul demara o nouă anchetă asupra miliardarului. De data aceasta, Berezovski era anchetat pentru incitare la "tulburări masive" după publicarea a unui text care face apel la împiedicarea revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin. 
 
"Berezovski le-a cerut public cetăţenilor ruşi să organizeze tulburări masive însoţite de violenţe sau acte ilegale pentru a împiedica învestitura preşedintelui ales Vladimir Putin", arătau ruşii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările