„Carnajul Brexitului”: Pescarii britanici protestează la Londra faţă de birocraţia de la graniţe care îngreunează exporturile către UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii britanici protestează faţă de birocraţia de la graniţele cu ţările UE FOTO Captură
Pescarii britanici protestează faţă de birocraţia de la graniţele cu ţările UE FOTO Captură

Peste 20 de camioane încărcate cu crustacee au parcat în preajma Parlamentului britanic şi a sediului guvernului condus de Boris Johnson pentru a protesta faţă de birocraţia post-Brexit care a strangulat exporturile de peşte în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Pescarii britanici nu şi-au putut exporta marfa din pricina certificatelor de pescuit, controalelor sanitare şi declaraţiilor vamale introduse la începutul anului, care au dus la întârzieri la livrare şi astfel la respingerea capturilor de peşte de către cumpărătorii europeni.

Camioane inscripţionate cu „Carnajul Brexit” şi „Guvernul incompetent distruge industria crustaceelor” au fost parcate în semn de protest la câţiva metri de biroul lui Boris Johnson de pe Downing Street numărul 10. Poliţia le-a pus întrebări şoferilor în legătură cu prezenţa lor acolo.

Gary Hodgson, directorul firmei Venture Seafoods, care exportă crabi şi homari vii şi conservaţi în UE a spus: „Credem că sistemul s-ar putea prăbuşi. Premierul Boris Johnson ar trebui să fie cinstit cu noi, cu sine şi cu populaţia britanică referitor la problemele industriei”. Acesta a precizat pentru Reuters că un operator a avut nevoie de 400 de pagini de documentaţie săptămâna trecută pentru a-şi putea transporta captura în Europa.

David Rosie, de la firma DR Collin & Son, care are 200 de angajaţi, spune că înainte de Brexit ducea în Franţa câte unul sau două camioane pe noapte - un transport de crabi, homari şi langustine în valoare de circa 150,000 lire sterline (169,000 de euro) - în timp ce anul acesta nu a reuşit să treacă peste graniţă nici măcar unul.

„Pescarii şi-au pierdut sursele de trai la o bătaie de ceas”, a spus acesta referindu-se la ieşirea Marii Britanii din UE.

În urma acordului comercial semnat luna trecută între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, comerţul e liber de taxe vamale şi cote, dar la graniţă trebuie verificate mărfurile şi completate documente. astfel că nu mai sunt posibile sisteme expres de livrare a bunurilor.

Johnson a numit schimbările „probleme dentare” care au fost exacerbate de pandemia de COVID-19. Johnson a anunţat că va fi creat un fond de ajutor suplimentar de 23 de milioane de lire sterline pentru a despăgubi afacerile care „fără vina lor au experimentat întârzieri birocratice, dificultăţi în a-şi transporta mărfurile de cealaltă parte a canalului la cumpărătorii autentic interesaţi”.

Suma se adaugă unei investiţii de 100 de milioane de lire în industria pescuitului în următorii ani şi celor 200 de milioane de lire sterline oferite Scoţiei.

Departamentul britanic pentru Mediu, alimente şi Afaceri rurale a spus că în afara sprijinului financiar, lucrează cu oamenii din industrie şi cu UE pentru rezolvarea problemelor cu documentaţia.

„Prioritatea noastră este să ne asigurăm că mărfurile pot continua să fie distribuite lin pe piaţă”, a declarat un purtător de cuvânt guvernamental într-un comunicat.

Pescuitul reprezintă 0.1 din PIB-ul Marii Britanii cu tot cu procesare, însă comunităţile din zonele de coastă trăiesc din el şi este modul lor tradiţional de a-şi câştiga existenţa.

Asociaţia scoţiană Food & Drink a declarat că exportatorii ar putea avea pierderi de peste 1 milion de lire pe zi. Comunităţile de coastă au votat în majoritate pentru Brexit, dar spun acum că nu au anticipat un asemenea impact.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite