Carles Puigdemont, noul şef al Guvernului Cataloniei, vrea să demareze procesul de secesiune. Blocajul politic de la Madrid continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul şef al Guvernului Cataloniei, Carles Puigdemont, un jurnalist şi politician relativ necunoscut până acum, care este căsătorit cu jurnalista de origine română Marcela Topor, a cerut duminică, în primul său discurs în faţa parlamentarilor catalani, demararea procesului de separare faţă de Spania. La Madrid, premierul Mariano Rajoy a dat asigurări că va lupta pentru unitatea ţării sale, în ciuda blocajului politic.

„Trebuie să lansăm procesul înfiinţării unui stat independent în Catalonia, pentru ca deciziile Parlamentului catalan să fie suverane“, a afirmat Carles Puigdemont, un separatist convins, în faţa parlamentarilor catalani, care l-au ales să-i succeadă lui Artus Mas la conducerea Guvernului regional.

După mai multe luni de negocieri, membrii coaliţiei pro-indendependenţă din Catalonia, care a câştigat alegerile parlamentare regionale desfăşurate pe 27 septembrie, au ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la un acord cu privire la noul lider al Guvernului local. Punctul central al neînţelegerilor era Artur Mas, care nu voia să renunţe la funcţie deşi era respins de partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP, de extremă-stânga) pentru sprijinirea măsurilor de austeritate şi pentru scandalurile de corupţie legate de formaţiunea sa, transmite Mediafax. Sâmbătă, Artur Mas a acceptat în cele din urmă să plece pentru a nu submina proiectul major al taberei sale, şi anume obţinerea independenţei Cataloniei până în 2017 cel târziu.

Separatiştii ­- de la conservatori până la stânga anticapitalistă - au câştigat majoritatea absolută de 72 de locuri din cele 135 ale Parlamentului regional al Cataloniei, cu 47,8% din voturi în 27 septembrie. În noiembrie, ei au adoptat o rezoluţie pentru începerea procesului de secesiune şi nesupunerea faţă de instituţiile statului spaniol.  Dar proiectul lor a eşuat din cauza dezacordului între cei 62 de deputaţi ai coaliţiei „Junts pel si“ (Împreună pentru Da) şi cei zece deputaţi anticapitalişti din cadrul CUP, relatează Agerpres.

Membru al aceluiaşi partid ca şi Artur Mas, Convergenţa Democratică din Catalonia (CDC, de centru-dreapta), Carles Puigdemont, în vârstă de 53 de ani, jurnalist de limbă catalană, este un vechi susţinător al independenţei. Puigdemont a intrat în politică în 2006, când a devenit membru al Parlamentului din Catalonia din partea CDC. Din 2011, el este primar al Gironei, un oraş cu 97.000 de locuitori situat la 100 kilometri nord de Barcelona.

Construirea unui stat independent

„Trăiască Catalonia liberă“, a declarat noul şef al Guvernului regional, după ce a obţinut duminică seara voturile favorabile a 70 de aleşi din Parlamentul catalan, 63 de voturi împotrivă şi două abţineri, notează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Mai lipseau doar două ore până la expirarea unui termen de care dispuneau parlamentarii pentru a-l desemna pe preşedintele Executivului catalan. În cazul unor noi alegeri anticipate, care ar fi fost organizate pentru a patra oară din 2010 încoace, separatiştii riscau mult să-şi piardă noua lor majoritate.

După învestitură, Carles Puigdemont urmează să-şi formeze cabinetul. Printre primele legi pe care intenţionează să le propună figurează crearea administraţiilor fiscale şi de securitate socială pentru Catalonia.

Potrivit „foii de parcurs“ pentru 18 luni a separatiştilor, autorităţile catalane vor aproba propria Constituţie şi vor începe construirea instituţiilor necesare pentru un stat independent, cum ar fi armata, banca centrală şi sistemul judiciar.

„Vom începe un proces extrem de important, fără precedent în istoria noastră recentă, de a crea Catalonia pe care o dorim, de a construi colectiv o nouă ţară“, a continuat Puigdemont în faţa Parlamentului catalan. Catalonia va trebui să negocieze cu statul spaniol, Uniunea Europeană şi comunitatea internaţională pentru a atinge un astfel de obiectiv, a adăugat el.

Planul lui Puigdemont întâmpină o opoziţie feroce din partea Guvernului central al Spaniei condus de Partidul Popular, care a refuzat să permită desfăşurarea unui referendum în Catalonia în 2014, argumentând ca ar contraveni Constituţiei Spaniei, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

În timp ce separatiştii catalani îşi regrupează forţele, blocajul politic continuă la Madrid. Alegerile legislative din 20 decembrie au dus la un Parlament fragmentat, în care Partidul Popular al premierului încă în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută şi caută fără succes să formeze o coaliţie de guvernământ.

Rajoy dă asigurări că va lupta pentru unitatea Spaniei

În faţa rebeliunii regiunii care oferă aproape un sfert din PIB-ul Spaniei, Mariano Rajoy a avertizat duminică seara, cu câteva minute înainte de învestirea lui Carles Puidgemont, că nu va tolera niciun act ce ar pune în pericol unitatea Spaniei.

„Guvernul nu va lăsa să treacă un singur act ce ar aduce atingere unităţii şi suveranităţii Spaniei“, a declarat premierul Mariano Rajoy, într-o alocuţiune solemnă la Madrid, notează AFP.

Mariano Rajoy a insistat asupra necesităţii ca „viitorul guvern al Spaniei să se sprijine pe o largă bază parlamentară care să garanteze stabilitatea şi capacitatea de a face faţă provocării separatiste“.

El speră să ajungă la un acord cu Partidul Socialist (PSOE), a doua forţă politică în Spania, şi cu formaţiunea politică liberală Ciudadanos, opuse ca şi el independenţei Cataloniei, pentru a forma un guvern centrat pe apărarea unităţii ţării.

Rajoy a precizat că i-a contactat pe liderul PSOE Pedro Sanchez şi PE şeful Ciudadanos (centru-dreapta) Albert Rivera duminică, după ce a aflat că separatiştii catalani au ajuns la acordul de învestire a şefului  Guvernului regional.

„Spaniolii pot fi liniştiţi“, a spus Rajoy, dând asigurări că este „hotărât să continue cu toată forţa să apere unitatea Spaniei“.

Socialiştii spanioli refuză orice alianţă, atât cu popularii, cât şi cu stânga radicală

Purtătorul de cuvânt al PSOE, Antonio Hernando, a evitat duminică să se pronunţe asupra viitoarelor coaliţii. În faţa presei, el a oferit sprijinul PSOE guvernului în funcţiune „pentru a face ca legea să fie respectată“, informează Agerpres.

Luni, liderul socialiştilor spanioli, Pedro Sanchez, a subliniat că partidul său nu va forma o coaliţie cu popularii premierului în exerciţiu, Mariano Rajoy, în pofida intensificării presiunilor secesioniste în Catalonia, relatează Reuters şi presa spaniolă.

Într-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser, Sanchez a declarat că va căuta în continuare să găsească o majoritate care să reprezinte alternativa la actuala guvernare conservatoare şi a insistat că parlamentarii socialişti vor vota împotriva reînvestirii lui Rajoy, care insistă să formeze noul guvern şi refuză să se dea la o parte pentru a permite o eventuală desemnare a unui premier mai consensual.

Deşi au ieşit pe primele două locuri, Partidul Popular şi Partidul Socialist Spaniol, cu circa 29% şi respectiv 22% din voturi, rezultatul lor este cu mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea stângii radicale Podemos.

Liderul socialist a declarat că nu va susţine nicio forţă politică ce sprijină independenţa Cataloniei şi a respins de asemenea posibilitatea unei coaliţii de stânga între PSOE şi Podemos, care consideră că regiunii catalane ar trebui să i se dea dreptul să organizeze un referendum pe tema secesiunii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite