Care este boala de care suferă activista Greta Thunberg şi ce spune ea despre afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greta Thunberg activistă suedeză în vârstă de 16 ani vorbeşte la începutul Summit-ului pentru acţiuni climatice 2019 care se desfăşoară înaintea dezbaterii generale a Adunării Generale a Naţiunilor Unite la sediul Naţiunilor Unite în New York Statele

Greta Thunberg a vorbit recent despre diagnosticul de sindrom Asperger, în contextul unor atacuri ale criticilor săi, spunând că afectiunea o face „diferită”, dar că o consideră o „superputere”.

Thunberg, simbolul mişcării împotriva schimbărilor climatice, a scris în trecut pe Twitter că înainte să înceapă campania sa de luptă împotriva crizei climatice, nu avea energie sau prieteni şi nu vorbea cu nimeni. „Doar stăteam singură acasă, cu o tulburare de alimentaţie”.

Tânăra activistă a spus că nu a vrut să-şi catalogheze diagnosticul ca fiind din spectrul autismului pentru a-l „ascunde”, ci pentru că „mulţi oameni ignoranţi văd asta ca pe o afecţiune sau ceva negativ”.

„Când criticii atacă felul cum arăţi sau diferenţele de ceilalţi, asta înseană că nu mai au unde merge. Şi atunci ştii că eşti pe punctul de a câştiga!”, a scris ea într-o postare pe Twitter de acum câteva luni.

Deşi a recunoscut faptul că diagnosticul său a limitat-o în trecut, Thunberg a spus că „uneori mă face diferită de un etalon” şi că ea consideră că a fi diferită e o „superputere”.

Sindromul Asperger  a fost descris prima data în anul 1944 de către un pediatru austriac numit Hans Asperger. Acesta a urmărit comportamentul a patru tineri cu probleme sociale similare pe o durată mai mare de timp. Deşi inteligenţa lor era normală, copiii nu aveau abilităţi de comunicare nonverbală şi nu demonstrau empatie cu colegii lor. Modul lor de exprimare era fie disociat, fie prea formal, iar interesele lor se manifestau în cadrul unor subiecte limitate şi le dominau conversaţiile. Copiii au împărtăşit, de asemenea, o tendinţă spre a fi stângaci. Mulţi profesionişti au considerat că sindromul Asperger era pur şi simplu o formă mai uşoară de autism şi au folosit termenul de „autism cu funcţionare înaltă” pentru a descrie aceste persoane.

Tony Attwood, expert renumit în ceea ce priveşte acest sindrom, a spus că persoanele diagnosticate sunt „de obicei recunoscute pentru capacitatea de a fi directe, de a spune ceea ce gândesc şi de a fi oneste şi hotărâte să aibă un simţ puternic de justiţie socială”.

Thunberg a fost diagnosticată cu sindrom Asperger acum patru ani. Ea a recunoscut faptul că pasiunea sa pentru criza climatică este şi ca urmare a faptului că vede lumea într-un mod radical.

În 2015, la nivel global, sindromul Asperger afecta 37,2 milioane de oameni.

Discursul Gretei Thunberg de la ONU

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite