Cardinalul Peter Erdo are origini secuieşti

Cardinalul Peter Erdo are origini secuieşti

Cardinalul maghiar Peter Erdo FOTO Reuters

Unul dintre candidaţii papabili este arhiepiscopul Peter Erdo, în vârstă de 60 de ani, al doilea cel mai tânăr cardinal eligibil la următorul conclav din Vatican. Bunicii săi au fost secui din Transilvania, stabiliţi în Ungaria după Primul Război Mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Originea secuiască este motivul pentru care la ridicarea sa la rangul de cardinal al Bisericii Romano-Catolice, a adoptat în stema sa de cardinal simbolurile ancestrale ale secuimii: Soarele şi Luna pe fundal albastru.

Născut pe 25 iunie 1952, în capitala Ungariei, Erdo a fost hirotonisit preot în 1975 după ce a studiat în Budapesta şi Roma. A fost profesor universitar şi pasionat cercetător. În ianuarie 2000 a fost numit arhiepiscop de însuşi Papa Ioan Paul al II-lea.

Şi tot fostul Suverna Pontif l-a numit cardinal în octombrie 2003, iar în anul 2005 a participat la conclavul care l-a ales pe Benedict al XVI-lea. Erdo avea 52 de ani, fiind cel mai tânăr dintre cardinalii eligibili. Înaltul prelat s-a făcut remarcat pentru dedicarea spirituală şi pentru eforturile de a revitaliza încrederea în creştinismul din Europa.

În cadrul Sinodului Episcopilor cu tema evanghelizării din 2012, cardinalul a punctat mai multe probleme dureroase pentru catolici. Ignoranţa spiritualităţii şi a încrederii sincere câştigă tot mai mult teren în Europa, a atras atenţia înaltul prelat, iar mass-media contribuie la amplificarea fenomenului, a precizat el. Discursul lui Erdo a creat legătura între ştiinţă şi religie. Cardinalul şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un dialog intens între ştiinţă şi spiritualitate.

„Ştiinţele naturale – fizica, astronomia – ne arată flexibilitatea şi bogăţia conceptelor de bază precum materia sau energia. Aduc cu ele întrebări despre începutul şi sfârşitul universului”, a declarat Erdo.

Cardinalul a scos în evidenţă principalele probleme ale Europei Centrale şi de Est care sunt  asemănătoare cu cele din America Latină. Slăbiciunile condamnate au fost secularizarea, nerespectarea mediului înconjurător şi răspândirea sărăciei accentuată de capitalism.

În anumite puncte, biografia lui corespunde profeţiei care spune că următorul şi ultimul Papă va fi „Petru Romanul“. Al doilea prenume al lui Erdo este Petru, iar pe vremea Sfântului Petru, Ungaria era parte a Imperiului Roman. Cardinalul este considerat principalul favorit pentru Europa, conform postului de radio italian RAI. În Ungaria, cardinalul s-a concentrat mai ales pe nevoia compatrioţilor lui de a-şi recăpăta încrederea şi speranţa în spiritualitate
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările