Capitala Belgiei, Bruxelles, devastată de proteste anti-guvernamentale violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 110.000 de persoane au manifestat joi la Bruxelles
Peste 110.000 de persoane au manifestat joi la Bruxelles

Proteste violente la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate anunţate de noul guvern de dreapta. Mai multe persoane au fost grav rănite, între acestea şi mai mulţi poliţişti, scrie presa belgiană.

Protestatarii au aruncat cu pietre din pavaj, iar poliţiştii au recurs la tunuri cu apă împotriva demonstranţilor. Geamurile unor maşini din zonă au fost sparte, unele vehicule au fost răsturnate sau incendiate.

Peste 110.000 de persoane au manifestat joi la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate anunţate de noul Guvern de dreapta, a anunţat poliţia, relatează AFP.

proteste bruxelles

Sindicatele, care au organizat marşul împreună cu partidele de stânga, susţin că sunt până la 130.000 de participanţi. Organizatorii au salutat mobilizarea "istorică" ce a depăşit cu mult ultimele manifestaţii naţionale împotriva măsurilor de austeritate, organizate în 2011 şi 2013. 

Zeci de mii de persoane, purtând haine în roşu, verde şi albastru, culorile celor trei mari sindicate belgiene, au manifestat pe marile bulevarde din centrul oraşului. 

"Sunt necesare eforturi, este clar, dar pachetul de măsuri propus de Guvern este foarte nedrept. De fapt, marile companii şi deţinătorii de capitaluri nu participă la eforturile de solidaritate. Din contră, sunt reduse salariile, pensiile şi este efectată securitatea socială", a apreciat liderul socialiştilor, Laurette Onkelinx, care a participat la protest. "Puterea de cumpărare va fi afectată, atât în cazul angajaţilor, cât şi al micilor întreprinzători", a subliniat, la rândul său, Marc Goblet, secretarul general al sindicatului FGTB. 

proteste bruxelles

Mai multe sectoare industriale din Belgia se confruntă cu probleme, în special în sectorul siderurgic şi în porturile din Anvers şi Zeebruges, dar şi poşta şi învăţământul. Un consiliu de miniştri în format restrâns a fost programat pentru joi seară, cu participarea principalelor trei sindicate. 

O serie de greve sunt prevăzute în mai multe oraşe în următoarele săptămâni, înaintea unei greve generale anunţată pentru 15 decembrie în întreaga ţară. Sindicatele, partidele socialiste, ecologiştii şi extrema-stângă, aflată în opoziţie, denunţă în special decizia de a renunţa pentru 2015 la indexarea salariilor în funcţie de inflaţie, ceea ce înseamnă că salariile şi alocaţiile sociale nu vor creşte automat. 

Un alt motiv de nemulţumire este amânarea deciziei prin care vârsta de pensionare a fost stabilită la 67 de ani începând din 2030, faţă de 65 de ani în prezent. Măsurile de austeritate vor afecta, de asemenea, şi alte sectoare, printre care cultura, sectorul public sau domeniul cercetării. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite