Candidaţi exotici pe listele pentru Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nigel Farage
Nigel Farage

Alegerile europarlamentare sunt o atracţie pentru candidaţii care ies uşor din tiparele politicii, care se înghesuie să prindă un loc în băncile de la Strasbourg şi Bruxelles, ale Parlamentului European.  În timp ce unii candidează pe listele de partid, alţii au decis să-şi încerce norocul pe cont propriu.

Yanis Varoufakis, fostul ministru grec de finanţe, este candidat la alegerile europene din 26 mai la Berlin, după ce, în urmă cu patru ani, în 2015, în plină criză în Grecia, el îşi încrucişa sabia cu guvernul german, îndeosebi cu omologul său german din acea vreme, Wolfgang Schaeuble, care îi cerea Atenei să facă economii drastice pentru a primi ajutor financiar. Dar economistul în vârstă de 58 de ani face o campanie punctuală, aproape fără nici o reuniune şi fără nici o prezenţă mediatică. Regulile electorale favorabile permit totuşi alegerea sa în parlamentul de la Strasbourg. ''Yanis Varoufakis îndeplineşte condiţiile pentru a fi candidat în Germania. Este înscris în Germania, unde dispune de un domiciliu'', potrivit anturajului său. Legea prevede că trebuie să fii cetăţean al unei ţări din UE şi să locuieşti cel puţin şase luni în Germania pentru a fi candidat în această ţară la alegerile din 26 mai. Lista sa electorală militează pentru un ''New Deal verde'' şi, din dorinţa de transparenţă, pentru transmiterea în direct a tuturor reuniunilor liderilor europeni şi ale Băncii Centrale Europene (BCE). ''Ca european convins, sunt împotriva a ceea ce fac instituţiile europene. Ele provoacă nemulţumire, şi aceasta produce monştri politici, precum Matteo Salvini şi Liga în Italia, AfD în Germania, sau Zori Aurii în Grecia'', a opinat Varoufakis la canalul german de televiziune Deutsche Welle, fără să ezite în a agita spectrul anilor '30.

Caio Giulio Cesare Mussolini , strănepotul fostului dictator Benito Mussolini şi candidat al extremei-drepte la alegerile europarlamentare din 26 mai din Italia, a refuzat să condamne public fascismul.

„A fost o perioadă foarte complexă care pur şi simplu nu poate fi definită în termeni de corectă sau greşită ori bună sau rea'', a declarat Caio Giulio Cesare Mussolini (51 de ani) într-o întâlnire cu Asociaţia presei străine de la Roma. Un jurnalist l-a întrebat pe politicianul italian dacă poate spune despre fascism că a fost pozitiv sau negativ pentru Italia şi Europa. Răspunsul lui a fost: ''Nu există un răspuns direct''. Totuşi, el a apreciat că legile rasiste antisemite, adoptate în 1938 de regimul condus de străbunicul său, ''au fost o greşeală ruşinoasă''. Caio Giulio Cesare Mussolini candidează din partea partidului Fratelli d'Italia (FDI), o formaţiune de opoziţie care a fost acuzată de curtarea alegătorilor neofascişti prin candidatura lui Mussolini. El a fost ofiţer pe un submarin în cadrul Forţelor navale italiene şi timp de mai mulţi ani a trăit în Emiratele Arabe Unite.

Francis Lalanne , un cunoscut muzician francez, şi-a anunţat candidatura la alegerile europene ca deschizător de listă pentru o alianţă formată din două iniţiative provenite din mişcarea vestelor galbene. El a obţinut deja o finanţare de 800.000 de euro pentru campanie. Deşi candidează ca membru al vestelor galbene, Lalanne susţine că nu are vocaţia de a le reprezenta în Parlamentul European.

„Ar fi împotriva naturii acestei mişcări, care nu doreşte să fie reprezentantă. Şi are dreptate. Suntem în paradoxul în care ne prezentăm la alegeri în timp ce milităm împotriva principiului reprezentării. Din punctul nostru de vedere, democraţia nu înseamnă să alegi, ci să votezi“, explică el. Mai mult, muzicianul francez afirmă că vrea să profite de acest paradox pentru a „transforma sistemul“. „Putem intra într-un sistem pentru a-l aboli, la fel ca un virus într-un program“, a declarat el.

Nigel Farage şi-a creat o nouă formaţiune politică pentru a intra în Parlamentul European şi a-l sabota din interior, după cum spune el. Partidul Brexitului al lui Farage va obţine 34% dintre voturi, mai mult decât Partidul Conservator şi Partidul Laburist împreună, la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai, potrivit unui sondaj Opinium. Aceasta reprezintă o creştere de şase puncte procentuale faţă de ultimul sondaj din 23 aprilie. Pe poziţia a doua se clasează Partidul Laburist cu 21% iar conservatorii sunt pe locul patru cu 11% din voturi. Pe a treia poziţie se află Partidul Liberal Democrat. Noul partid pro-UE, Change UK, are 3% din voturi, în spatele Partidului Verde, UKIP sau Partidul Naţional Scoţian. La sondaj au participat online 2.004 persoane între 8 şi 10 mai. Conform unui sondaj Politico, Partidul Laburist va obţine 21 de locuri în Parlamentul European, Partidul Brexitului 16 iar conservatorii 12.

Ann Widdecombe, candidata din partea Partidului Brexitului al lui Nigel Farage, a fost membră a Partidului Conservator. Aceasta are 71 de ani şi este o figură colorată a politicii britanice. Aceasta a participat în mai multe proiecte de televiziune şi de teatru, culminând cu rolul împărătesei Chinei în piesa Alladin, de la Marina Theater, din Lowestoft.

Carl Benjamin, candidat din partea formaţiunii Ukip a lui Gerard Butten a devenit cunoscut după replica pe care i-a dat-o unei membre laburiste din Parlament. Jess Phillips a spus că primeşte la ordinea zilei ameninţări că va fi violată, stârnind un răspuns şocant din partea lui Benjamin: „Nici măcar nu te-aş viola“. Candidatul Ukip a transmis replica printr-un video postat pe Youtube, dar şi printr-un mesaj pe contul său de Twitter.

Cercetătorii britanici au lansat un nou site dedicat alegătorilor anti-Brexit, în condiţiile în care Partidul Conservator al premierului Theresa May a coborât pe locul al cincilea în intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, în cel mai recent sondaj de opinie realizat de YouGov, transmit luni Press Association şi Reuters.

Portalul RemainVoter.com promite să identifice, folosind un model matematic, cele mai bune opţiuni de vot tactic pentru a-i împiedica pe candidaţii Partidului pentru Brexit al lui Nigel Farage să obţină locuri.

"Suntem complet în afara partidelor politice, singurul nostru scop este rămânerea în UE, pentru că ne dăm seama ce nocivă ar fi plecarea pentru Marea Britanie", a explicat lidera echipei, inginera Cheryl Hung.

Deocamdată, în cel mai recent sondaj YouGov prezentat luni de The Times, conservatorii premierului May au coborât pe locul al cincilea, cu doar 10% din intenţiile de vot, în frunte aflându-se Partidul pentru Brexit al lui Farage cu 34%, cu 4% mai mult faţă de sondajul precedent al YouGov.

Şi Partidul Laburist a coborât cu cinci puncte, la 16%, fiind urmat de două formaţiuni care susţin rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar, Partidul Liberal Democrat (15%) şi Verzi (11%).

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite