Candidata opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, cere forţelor de ordine să renunţe la violenţa contra protestatarilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Belarus protestează faţă de falsificarea rezultatelor alegerilor din Belarus
Locuitorii din Belarus protestează faţă de falsificarea rezultatelor alegerilor din Belarus

Candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut forţelor de ordine să nu folosească forţa contra oamenilor care au ieşit în stradă. „Nu răspundeţi cu violenţă la protestele paşnice, ţineţi minte ca sunteţi şi voi parte a poporului belarus!”, a cerut Tihanovskaia într-un apel citit în direct la postul de televiziune Current Time.

Oponenta lui Lukaşenka spune că stafful său nu are acces la internet, iar informaţiile pe care le are vin prin SMS şi sunt „foarte îngrijorătoare”. Apelul său nu a putut fi difuzat de mai multe instituţii media din Belarus, site-urile cărora au fost blocate de autorităţi.

Mii de oameni protestează de duminică seara la Minsk şi în alte oraşe din Belarus, după închiderea secţiilor de votare, cerând ca rezultatele alegerilor să nu fie falsificate. Forţele de ordine au intervenit în forţă, arestând şi dispersând protestatarii. La Minsk au fost folosite grenade cu zgomot şi lumină, tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc, informează europa liberă.

Current Time transmite că la Minsk o dubă pentru reţinerea protestatarilor a intrat cu viteză în mulţime, în spatele oamenilor care mergeau în marş în centrul oraşului. Cel puţin o persoană a fost strivită de camionetă, nu se ştie în ce stare este persoana respectivă.

Svetlana Tihanovskaia

Svetlana Tihanovskaia a cerut forţelor de ordine să nu răspundă cu violenţă la protestele paşnice, iar protestatarilor – să nu evite orice provocări. „Ofiţerilor le cer să oprească violenţele. Dimineaţa ţara se va trezi într-o realitate nouă. Tara s-a schimbat!”, se spune în adresarea candidatei opoziţiei.

Current Time relatează că în câteva oraşe din Belarus trupele OMON au lăsat scuturile jos, refuzând să intervină în forţă împotriva mulţimii.

În Belarus au avut loc alegeri prezidenţiale iar potrivit unui sondaj oficial, realizat la ieşirea de la urne, preşedintele în exerciţiu, Alexandr Lukaşenka, ar fi obţinut 79,6% din voturi faţă de numai 6,8% pentru principala candidată a opoziţiei.

Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Viasna.

Unii susţinători ai candidatei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, au organizat festivităţi neoficiale pentru a-i sărbători victoria în alegeri la Minsk, în primele ore ale zilei de luni.

Ea a refuzat să accepte înfrângerea, în timp ce media de stat a anunţat că Lukaşenko ar fi obţinut peste trei sferturi din voturi cu numărătoarea încă în curs de desfăşurare, iar sondajele independente arătau că conducea Tihanovskaia în rezultate.

La câteva ore după închiderea urnelor, comisia electorală nu a publicat niciun rezultat oficial.

În timp ce protestele au izbucnit în capitală precum şi în alte oraşe, cu zeci de mii de persoane prezente, Tihanovskaia a chemat la pace şi a cerut forţelor de securitate să se abţină de la violenţă."Aş dori să reamintesc poliţiei şi armatei că fac parte din publicul nostru", a declarat ea, potrivit personalului său de campanie.

"Ştiu că poporul belarus se va trezi mâine într-o nouă ţară", a spus Tihanovskaia.

Imagine indisponibilă

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineaţă pe Twitter că personalul său a asistat la "utilizarea de 6 grenade de şoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanţe de cauciuc) în mulţimi" la Minsk. "Cel puţin 6 ambulanţe au apărut din spatele liniilor de poliţie, cu sirenele pornite".

Mass-media de stat a raportat ulterior că situaţia era sub control şi că un comitet de criză s-a reunit la Ministerul de Interne.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a condus fosta republică sovietică din Europa de Est, dintre Rusia şi Polonia, membră a UE, timp de un sfert de secol, tolerând puţin disidenţa.

Exit poll-urile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80% din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia Anna Krasulina a declarat pentru dpa că este "departe de orice realitate".În capitala rusă Moscova, sute de oponenţi ai lui Lukaşenko s-au adunat în faţa ambasadei belaruse pentru un protest spontan în timpul căruia mulţimea a scandat: "Afară!"

Un exit-poll postat de agenţia de presă de stat BelTA susţine că 79,7% dintre alegători au votat in favoarea lui Lukaşenko. Doar 6,8% au votat pentru Tihanovskaia, a declarat agenţia.

Peste 12.000 de alegători eligibili au fost rugaţi să participe la sondaj, cu aproximativ 30% refuzând să dea un răspuns, a adăugat agenţia. Sondajele independente sugerau că Tihanovskaia a obţinut 71% de voturi, în timp ce Lukaşenko doar 10%.

Niciuna dintre cifre nu a putut fi verificată în mod independent. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a trimis observatori la votul de duminică din cauza lipsei unei invitaţii trimise la timp.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukaşenko, inclusiv soţul lui Tihanovskaia, au fost încarceraţi în perioada premergătoare votului.

Opoziţia anunţase că se aşteaptă la fraudă electorală şi că va ţine o numărătoare alternativă a voturilor.

Pentru Aleksandr Lukaşenko va fi al şaselea mandat consecutiv de preşedinte al Belarusului. Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, este acuzat de cetăţeni pentru felul în care a gestionat criza, dar şi pentru trecutul privind drepturile omului. Fost director de fermă colectivă sovietică, Lukaşenko conduce ţara din 1994.

Svetlana Tikhanouskaya, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară de limba engleză care a intrat în cursa electorală după ce soţul ei, blogger anti-guvernamental care intenţiona să candideze, a fost încarcerat. Mitingurile organizate de ea au reprezentat unele dintre cele mai mari adunări de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Sute de oameni au fost arestaţi în demonstraţiile anti-prezidenţiale din timpul campaniei.

Observatorii internaţionali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere şi corecte.

La precedentele alegeri prezidenţiale, din 2015, Lukaşenko a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi. Nu a avut un rival puternic, iar observatorii electorali au raportat probleme în numărarea voturilor.a dispersa manifestanţii. În zona monumentului Minsk-Hero City, forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi un tun cu apă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite