Când pe străzile pragheze au intrat tancurile în forţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehia comemorează înăbuşirea în sânge a Primăverii de la Praga în vara anului 1968. Pe 20 august a avut loc invazia în Cehoslovacia a statelor Pactului de la Varşovia, dirijată de Moscova.

O jumătate de milion de soldaţi, în frunte cu tancurile sovietice: în noaptea de 20 spre 21 august 1968, la ordinele Partidului Comunist de la Moscova, trupe ale Pactului de la Varşovia au pus capăt Primăverii Pragheze. Aşa a luat sfârşit visul edificării unui socialism cu faţă umană în estul Europei, în care libertăţile oamenilor să nu mai fie îngrădite, înainte de toate libertatea de expresie. Deja de la începutul anului 1968, jurnaliştii au ignorat cenzura impusă până atunci de regimul comunist cehoslovac. Aceasta pentru că noul şef al comuniştilor de la Praga, Alexander Dubcek, a permis-o. Fiind adeptul unui sistem socialist liber şi democrat, Dubcek a sperat că Moscova va accepta noul drum pe care pornise ţara sa. Mai ales pentru că nu intenţiona să părăsească Blocul Comunist dominat de URSS. Dar teama ca acest plus de libertate acordat Cehoslovaciei să influenţeze statele vecine, slăbind regimurile comuniste de acolo, a fost mult prea mare.

Martori oculari cu aparate foto

image

Roland Berauer răsfoind publicaţia cercetaşilor cu fotografiile sale

Roland Berauer şi-a petrecut noaptea la Praga într-un cort al cercetaşilor. „Am văzut cum treceau tancurile pe lângă noi înspre centrul oraşului“, îşi aminteşte bărbatul, acum în vârstă de 82 de ani. Pe atunci lucra pentru ziarul cercetaşilor, iar faptul că această publicaţie putea apărea fără probleme se datora Primăverii Pragheze. În acel cort se instalase redacţia ziarului. Aveau maşini de scris, aparate de tipărit şi fotografiat. Roland Berauer era fotograful echipei. El i-a informat pe ceilalţi cu privire la invazia sovietică şi a propus ca întreaga aparatură să fie ascunsă. Apoi şi-a luat camera foto şi a plecat în oraş, unde a făcut toată ziua poze cu soldaţii şi tancurile Pactului de la Varşovia. În faţa radiodifuziunii se trăgeau deja focuri de armă, aşa că s-a adăpostit într-un magazin. A văzut cum demonstranţii erau împuşcaţi de către militarii sovietici. „A fost îngrozitor“, îşi aminteşte Berauer. Puţin mai târziu, Dubcek a fost înlăturat de la putere. 

Noi descoperiri în arhivele poliţiei secrete

image

Ondrej Matejka, directorul adjunct al Institutului de studierea totalitarismului de la Praga

Evenimentele de atunci sunt încă vii în minţile oamenilor, explică Ondrej Matejka. Directorul adjunct al Institutului de studierea totalitarismului de la Praga este partenerul direct al Oficiului federal de studierea arhivelor STASI din Germania. „Anul 1968 este perceput în continuare ca un şoc emoţional declanşat de invazia sovietică. Ziua de 21 august şi câteva zile care au urmat, în care oamenii s-au opus, alcătuind cu adevărat o societate unită, au fost momente extraordinare“, spune istoricul ceh. Prelucrarea evenimentelor din 1968 nu a pierdut deloc din actualitate. Cu atât mai mult cu cât că în arhivele secrete ale fostei Cehoslovacii, dar şi din statele odinioară înfrăţite vecine, se tot descoperă noi documente.

Mai ales STASI a urmărit cu foarte mare atenţie eforturile de reformă din Cehoslovacia anului 1968, documentând acribic evenimentele, culegând fotografii şi rapoarte întocmite de informatorii săi. 

image

Oliver Strübing studiază fotografiile STASI privind Primăvara de la Praga

„Avem pentru prima dată o dovadă concretă a faptului că un stat şi-a arogat dreptul de a supraveghea cetăţenii altui stat“, subliniază arhivarul berlinez Oliver Strübing, care a examinat peste o mie de fotografii care documentează evenimentele acelui an. Mai mult decât atât, după înăbuşirea mişcării de democratizare, agenţii STASI din RDG şi-au oferit serviciile la Praga în calitate de „experţi“. Realitatea e că toate serviciile secrete din Blocul Comunist răsăritean s-au folosit de informatori pentru a asigura supremaţia partidelor comuniste. 

Şi premierul ceh e bănuit a fi colaborat cu poliţia politică

Istoricii care studiază perioada totalitară comunistă în ambele capitale ale fostei Cehoslovacii - Praga şi Bratislava - sunt convinşi că umbrele trecutului se întind până în ziua de azi. Anul trecut, experţii au dat publicităţii documente din care reiese că şi actualul premier ceh, Andrej Babis, a fost, începând din 1982, informator al securităţii cehoslovace. Babis a respins afirmaţiile înaintând plângere la adresa istoricilor, plângere respinsă însă în instanţă.

Prelucrarea incompletă a trecutului comunist

„Babis nu conteneşte să vorbească de minciuni“, spune Petr Pithart, fost şef de guvern ceh în perioada de tranziţie după căderea Cortinei de Fier, un apropiat al lui Vaclav Havel. Babis a lucrat pe timpul Cehoslovaciei socialiste în Comerţul Exterior, pentru ca după căderea comunismului, folosindu-se de relaţiile de care dispunea să devină om de afaceri de mare succes. Partidul multimilionarului Babis a devenit, la capătul unei campanii electorale populiste, principala forţă politică a ţării. Petr Pithart nu crede, însă, că premierul va rămâne neafectat de acuzaţiile ce i se aduc. Istoricul Ondrej Matejka apreciază evoluţiile cu un spirit autocritic: „Dacă avem un şef de guvern, fost informator, se datorează mai degrabă faptului că procesul de analizare a trecutului comunist din ultimii 30 de ani a fost defectuos“.

Max Hofmann - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite