Cancelariile occidentale despre interviul cu opozantul Roman Protasevici difuzat de televiziunea belarusă: „o ruşine“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul şi militantul de opoziţie Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai
Jurnalistul şi militantul de opoziţie Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai

Ministrul britanic al afacerilor externe Dominic Raab a denunţat joi "tulburătorul" interviu al jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, difuzat joi de televiziunea de stat belarusă, estimând că a fost "în mod clar realizat sub constrângere", în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert a catalogat interviul drept "o ruşine", relatează AFP.

"Persecuţia celor care apără drepturile omului şi libertatea media în Belarus trebuie să înceteze", a afirmat într-o postare pe Twitter Dominic Raab, adăugând că toate "persoanele implicate în turnarea şi realizarea sub coerciţie a interviului trebuie să răspundă".

Jurnalistul şi militantul de opoziţie Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai împreună cu partenera sa Sofia Sapega, după ce zborul lor Ryanair care efectua o cursă între Atena şi Vilnius a fost interceptat de un avion de vânătoare belarus.

În acest interviu difuzat joi, tânărul de 26 de ani care nu pare în largul lui mărturiseşte că a îndemnat la participarea la manifestaţii antiguvernamentale anul trecut. De asemenea, el îl laudă pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Această atitudine surprinzătoare pentru cofondatorul şi fostul redactor şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram a făcut-o vineri pe şefa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia să afirme că interviul a fost realizat "sub presiune".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert a calificat acest interviu drept "o ruşine pentru postul care l-a difuzat şi pentru liderii belaruşi", denunţând "dispreţul lor total pentru democraţie şi, trebuie să spunem şi acest lucru, dispreţul lor pentru fiinţele umane".

"Toate gândurile noastre se îndreaptă către acest tânăr şi toţi ceilalţi cetăţeni din Belarus care sunt trataţi atât de inuman pentru convingerile lor, în condiţiile în care ei luptă pentru drepturile civile", a adăugat el. 

Svetlana Tihanovskaia cheamă SUA, Marea Britanie şi UE să acţioneze împreună împotriva regimului Lukaşenko

SUA, Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar trebui să acţioneze împreună pentru a pune mai multă presiune pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi pe guvernul său, a afirmat vineri lidera opoziţiei belaruse din exil Sviatlana Tihanovskaia într-o declaraţie pentru Reuters.

Tihanovskaia a făcut aceste comentarii în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Varşovia, înaintea summitului Grupului celor şapte ţări puternic industrializate (G7), preconizat să aibă loc săptămâna viitoare în Marea Britanie, la care ea speră să fie abordate problemele ridicate de opoziţia din Belarus.

Belarus a devenit cap de afiş al agendei internaţionale de când a deturnat la 23 mai un zbor de linie Rynair la Minsk pentru a aresta un jurnalist disident aflat la bordul avionului.

'Presiunea este mai puternică atunci când aceste ţări acţionează în comun şi lansăm un apel în acest sens către Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană şi Ucraina. Ele trebuie să acţioneze împreună pentru ca vocea lor să se audă mai tare", a insistat Tihanovskaia.

Franţa afirmase că şi-ar dori ca opoziţia belarusă să fie invitată la summitul G7, dacă ţara gazdă, Marea Britanie, ar fi acord. Marea Britanie a reacţionat, spunând că nu intenţionează să invite alte delegaţii, dar că tema situaţiei din Belarus va fi abordată la summitul G7.

În acest context, Tihanovskaia a specificat că nu a fost invitată la reuniunea G7, dar se aşteaptă ca situaţia din ţara sa să facă obiectul discuţiei.

Marea Britanie, SUA şi Uniunea Europeană au instituit interdicţii de acces pe teritoriile lor şi îngheţarea activelor pentru mai mulţi oficiali belaruşi după alegerile prezidenţiale din august trecut care, potrivit opoziţiei, au fost trucate.

După incidentul cu Ryanair, ţările occidentale şi-au descurajat companiile aeriene să survoleze spaţiul aerian al Belarus şi au declarat că vor lua şi alte măsuri, precum interzicerea companiilor aeriene din Belarus în spaţiile lor aeriene şi adăugarea mai multor nume de responsabili belaruşi pe listele lor negre.

Unele personalităţi ale opoziţiei belaruse au solicitat măsuri mai severe, care să aibă impact în general asupra economiei din Belarus, precum restricţiile la importurile de minereuri sau petrol din Belarus.

Pe de altă parte, Tihanovskaia a insistat că jurnalistul disident Roman Protasevici, aflat în prezent în mâinile KGB-ului din Belarus, după deturnarea avionului Ryanair în care se afla, este cu siguranţă torturat şi comunitatea internaţională nu ar trebui să acorde prea multă importanţă declaraţiilor sale difuzate anterior de televiziunea de stat belarusă, potrivit dpa.

Tihanovskaia s-a referit la un lung interviu cu Protasevici difuzat joi de televiziunea de stat din Belarus, în care bloggerul recunoaşte că a organizat proteste împotriva atotputernicului lider de la Minsk şi spune că îl admiră pe Lukaşenko.

"Toate aceste înregistrări video sunt realizate sub presiune", a spus Svetlana Tihanovskaia în cadrul conferinţei de presă vineri la Varşovia. "Recurgând la violenţă, poţi face o persoana să spună orice vrei tu", a subliniat ea, vorbind din propria experienţă.

Când o persoană este încarcerată din motive politice, scopul este de a supravieţui: "Nu trebuie să acordăm prea multă importanţă unor astfel de declaraţii", a insistat ea.

De asemenea, tatăl lui Roman Protasevici consideră că fiul său ar fi putut să facă acele declaraţii doar sub tortură.

Pe lângă tortură şi presiune psihologică, el s-ar putea să fi fost şantajat cu ameninţări la adresa iubitei sale Sofia Sapega, arestată împreună cu el şi care se află într-o celulă alăturată a unei închisori din Minsk.

Tatăl jurnalistului a mai spus că pe mâinile băiatului său se puteau vedea urme de răni, exprimându-şi surprinderea că de cinci zile avocatul jurnalistului nu primeşte acces la el, în timp ce televiziunea de stat are acces deplin.

În Belarus, Roman Protasevici este urmărit penal pentru "organizarea" de revolte în Belarus, o infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite