Campanie inedită într-o ţară din UE: „Îmi este ruşine de premierul meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO PRrodukujeme
FOTO PRrodukujeme

O sută de panouri publicitare imense, cu portrete ale unor oameni, numele lor şi mesajul „Îmi este ruşine de premierul meu“, au apărut pe străzile din Cehia.

Este vorba de o iniţiativă publicitară locală împotriva premierului populist Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, acuzat de deturnare de fonduri europene în perioada 2007-2008, conflicte de interese şi colaborare cu poliţia secretă comunistă STB înainte de 1989.

Premierul ceh respinge aceste acuzaţii şi denunţă campania publicitară lansată recent, apreciind că face parte dintr-o tentativă de „defăimare“ a numelui său, transmite AFP.

Această campanie este inspirată dintr-una similară dusă în 2005 împotriva premierului social-democrat ceh de la acea vreme Stanislav Gross, acuzat că şi-a cumpărat apartamentul cu bani negri.

„Nivelul de ruşine cauzat de premier este atât de ridicat încât necesită o reacţie“, a spus pentru AFP Jaroslav Polacek, proprietarul agenţiei de publicitate PRodukujeme, organizatoarea campaniei.

Un participant la campanie primeşte 175 de euro.

Polacek a fost implicat în campanii electorale pentru partidul de dreapta TOP 09, foarte critic la adresa lui Babis.

În vârstă de 64 de ani, Andrej Babis i-a invitat pe toţi participanţii la campanie să bea o cafea cu el. Premierul ceh vrea să-i convingă astfel că nu au niciun motiv să le fie ruşine cu el şi îşi reprezintă cu succes ţara în lume.

Krystof Michal, un participant la campanie, a refuzat invitaţia.

„Presa s-ar întrece în a arăta un bun premier întâlnindu-se cu o mulţime isterică“, a spus el, potrivit AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite