Campania de vaccinare din Lombardia, epicentrul pandemiei de COVID-19 acum un an, este un eşec: Cum explică autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru de vaccinare în Italia FOTO EPA-EFE
Centru de vaccinare în Italia FOTO EPA-EFE

Campania de vaccinare anti-COVID-19 din Lombardia, regiunea cea mai afectată de coronavirus în Italia, este un eşec până acum, din cauza ineficienţiei sistemului de programare, au recunoscut luni politicieni locali, potrivit AFP.

Acum un an, Lombardia era epicentrul pandemiei de COVID-19 în Europa. În prezent, regiunea din nordul Italiei rămâne puternic afectată de coronavirus, înregistrând cel mai mare număr de cazuri zilnice din ţară.

„Este un dezastru, încă de la început”, a declarat primăriţa oraşului Crema, Stefania Bonaldi, pentru „La Repubblica”.

La Cremona, reşedinţa provinciei cu acelaşi nume, centrele de imunizare anti-COVID19 erau aproape goale în weekend, deoarece persoanele care trebuiau să se prezinte nu au primit mesaj cu locul, data şi ora vaccinării.

Funcţionarii locali au fost nevoiţi să consulte registrul de stare civilă şi să sune oamenii pe rând, iar un primar a împrumutat un microbuz şi s-a dus să-i ia pe vârstnici de la domiciliile lor.

„Ieri am adus 20, astăzi 30”, a declarat Giuseppe Papa, primarul comunei San Bassano, într-un interviu acordat pentru „Le Repubblica”.

Ministrul Sănătăţii pentru Lombardia, Letizia Moratti, a promis duminică să ia „decizii rapide şi drastice” pentru a remedia această situaţie „inacceptabilă”.

Luni, preşedintele Lombardiei, Attilio Fontana, a cerut demisia Consiliului de Administraţie al Aria, societate deţinută integral de regiune şi responsabilă, între altele, de programările pentru vaccinare.

La fel ca restul UE, Italia se confruntă cu o penurie de vaccinuri anti-COVID-19 dar eşecul de până acum din Lombardia, cea mai bogată regiune a ţării, este revoltător, notează AFP.

Ţara, unde aproape 105.000 de persoane au murit de COVID-19, a administrat 7,8 milioane de doze şi a vaccinat complet puţin peste 2,5 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 60 de milioane de locuitori.

Confruntat cu această situaţie, premierul Mario Draghi a promis să utilizeze „toate mijloacele” pentru a lupta împotriva pandemiei şi o creştere masivă a vaccinărilor. Guvernul şi-a fixat ca obiectiv să tripleze numărul de vaccinări până la 500.000 de pe zi la mijlocul lui aprilie şi să imunizeze 80% din populaţie până la mijlocul lui septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite