Campania prezidenţială din Franţa, pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj Emmanuel Macron şi Marine Le Pen FOTO Arhivă
Colaj Emmanuel Macron şi Marine Le Pen FOTO Arhivă

Campania prezidenţială din Franţa a intrat pe ultima sută de metri, cei doi candidaţi rămaşi în cursă având la dispoziţie încă cinci zile pentru a convinge electoratul.

Bătălia pentru obţinerea victoriei în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa a început miercurea trecută la fabrica Whirlpool din Amiens, ai cărei angajaţi riscă să fie disponibilizaţi. În timp ce candidatul mişcării centriste „En Marche!“ („Înainte!“) Emmanuel Macron, 39 de ani, discuta cu lideri sindicali locali despre consecinţele mutării fabricii în Polonia, contracandidata sa din partea formaţiunii radicale de dreapta Frontul Naţional Marine Le Pen, 48 de ani, se întâlnea cu muncitorii pentru a-şi promova agenda antiglobalizare. „Emmanuel Macron este cu oligarhii. Eu sunt alături de muncitorii francezi“, s-a adresat întregii ţări Le Pen. Simţindu-se sabotat, fostul ministru al Economiei i-a răspuns rivalei sale că „foloseşte situaţia în scopuri politice“. El şi-a continuat apoi contraofensiva la BBC, adoptând puţin din discursul eurosceptic al lui Marine Le Pen. Dând asigurări că este „proeuropean“, Macron a cerut Uniunii Europene fie să se reformeze, fie să înfrunte posibilitatea ieşirii Franţei din bloc. „Trebuie să ne uităm la situaţie, să ne ascultăm oamenii şi să acordăm atenţie faptului că aceştia sunt furioşi şi nervoşi cu privire la disfuncţionalităţile UE“, a declarat liderul „En Marche!“, subliniind că mandatul său se va concentra şi pe „reformarea în profunzime a proiectului european“.

De fapt, atât Macron, cât şi Le Pen luptă pentru cucerirea câmpului electoral imens rămas deschis după scorurile ridicate înregistrate de conservatorul François Fillon (20,01%) şi radicalul de stânga Jean-Luc Mélenchon (19,58%) în turul întâi al alegerilor, desfăşurat la 23 aprilie. Dacă Fillon a anunţat încă de la aflarea rezultatelor pentru turul întâi că va vota pe 7 mai pentru Macron, Mélenchon ezită în continuare să dea un răspuns concret. Fostul candidat al „Franţei nesupuse“ a ţinut doar să sublinieze că nu-şi va da votul pentru Frontul Naţional şi l-a invitat totodată pe Macron, pe care îl consideră un reprezentant al „finanţelor extreme“, să facă un gest pentru mişcarea sa prin retragerea proiectului său privind reformarea Codului Muncii.

O dezbatere televizată foarte aşteptată

La fix o săptămână de la confruntarea de la distanţă de la Amiens, Macron va avea şansa să se redreseze în cadrul unei confruntări directe foarte aşteptate cu Le Pen. După defilările de luni, prilejuite de Ziua Internaţională a Muncii, cei doi candidaţi la Palatul Élysée sunt aşteptaţi miercuri seară, începând de la ora locală 21.00 (22.00 ora României), pentru a-şi exprima ultimele argumente în faţa milioanelor de telespectatori ai France 2 şi TF1. În 2002, conservatorul Jacques Chirac a refuzat dezbaterea cu Jean-Marie Le Pen, tatăl actualei candidate a Frontului Naţional şi fondatorul acestei formaţiuni politice.

Campania prezidenţială din Franţa se va încheia vineri şi va fi urmată de o zi de reflecţie.

Hollande cheamă Franţa să voteze pentru Macron

La fel ca în primul tur, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen vor vota în departamentul Pas-de-Calais (nord). Liderul „En Marche!“ va sta pe parcursul întregii zile la Touquet, unde soţia sa Brigitte deţine o casă. La rândul ei, şefa Frontului Naţional se va afla alături de susţinătorii săi din Hénin-Beaumont, unul dintre fiefurile sale.

Avertizând că există riscul ca „extrema dreaptă să pună sub semnul îndoielii viitorul Franţei“, preşedintele socialist în exerciţiu François Hollande şi-a exprimat deja susţinerea pentru candidatul „En Marche!“.

Potrivit ultimului sondaj Ifop-Fiducial, publicat luni, Emmanuel Macron ar urma să câştige alegerile cu 59% din voturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite