David Cameron, despre independenţa Scoţiei: Şapte luni pentru salvarea Marii Britanii. Nu aş suporta să văd ţara sfâşiată

David Cameron, despre independenţa Scoţiei: Şapte luni pentru salvarea Marii Britanii. Nu aş suporta să văd ţara sfâşiată

Premierul britanic David Cameron FOTO Reuters

Premierul britanic David Cameron a făcut un nou apel către alegătorii din Ţara Galilor, Anglia şi Irlanda de Nord să voteze împotriva obţinerii independenţei Scoţiei pentru că nu ar suporta să vadă ţara „sfâşiată“, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un discurs emoţional, Cameron a vorbit despre strămoşii lui scoţieni şi a spus că referendumul va fi „unul personal“ pentru el.

„Campania pro-Uniunea a avut şapte luni pentru a salva cea mai extraordinară ţară“, a afirmat premierul. Cameron nu doreşte ca referendumul să aibă loc în septembrie pentru că nu vrea să meargă în jos în istorie ca liderul care a prezidat pentru destrămarea Regatului Unit, informează BBC.

Pe de altă parte, premierul scoţian, Alex Salmond, a repetat provocarea sa pentru omologul său britanic, aceea de a merge împreună la TV, înainte de referendumul din septembrie. Alex Salmond este cel care a demarat campania pentru obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, prin lansarea unui document de 670 pagini, cu zece luni înaintea referendumului istoric pe tema separării.

Pe 18 septembrie 2014, Scoţia va organiza un referendum prin care cetăţenii vor decide dacă ţara îşi va declara sau nu independenţa. Un răspuns pozitiv ar reprezenta o separare a Scoţiei de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi va fi nevoită să îşi formuleze propriile politici economice, politice şi de apărare.

Sondajele anunţă un vot divizat, pe fondul necunoscutelor de natură administrativă. 47% din scoţieni se declară împotriva independenţei, 38% sunt pentru, iar 15% sunt indecişi. Potrivit unui oficial britanic, independenţa Scoţiei ar aduce o creştere a fiscalităţii cu aproximativ 1.000 de lire sterline pe cap de locuitor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: