Camerele de recunoaştere facială din supermarketurile britanice, contestate de o organizaţie de protecţie a vieţii private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cumpărătorii de la un lanţ de supermarketuri din sudul Angliei sunt urmăriţi de camerele de recunoaştere facială, ceea ce a determinat o organizaţie de protecţie a vieţii private să depună plângere împotriva companiei.

Organizaţia Big Brother Watch susţine că utilizarea de către Southern Co-operative a scanărilor biometrice în 35 de magazine din Portsmouth, Bournemouth, Bristol, Brighton şi Hove, Chichester, Southampton şi Londra, "încalcă drepturile privind datele unui număr semnificativ de persoane din Marea Britanie" şi a îndemnat Biroul Comisarului pentru Informaţii din Marea Britanie să investigheze dacă firma încalcă legislaţia privind protecţia datelor, conform Reuters.

Ea prezintă modul în care sistemul de recunoaştere facială, vândut de compania Facewatch, creează un profil biometric al fiecărui vizitator al magazinelor în care sunt instalate camerele, permiţând Southern Co-operative să creeze o "listă neagră" de clienţi. În cazul în care un client de pe listă intră în magazin, personalul este alertat. 

"Plângerea noastră juridică către Comisarul pentru Informaţii este un pas vital pentru protejarea drepturilor la intimitate a mii de oameni care sunt afectaţi de acest spionaj periculos şi intruziv", a declarat Silkie Carlo, director al Big Brother Watch. 

Southern Co-operative, care operează puţin sub 200 de magazine, a spus că ar fi binevenit orice feedback constructiv din partea Comisarul pentru Informaţii.

 "Ne luăm foarte în serios responsabilităţile în ceea ce priveşte utilizarea recunoaşterii faciale şi lucrăm din greu pentru a echilibra drepturile clienţilor noştri cu necesitatea de a ne proteja colegii şi clienţii de violenţă şi abuzuri inacceptabile", a susţinut Southern Co-operative. 

Aceasta a spus că foloseşte camerele de recunoaştere facială doar în magazinele în care există un nivel ridicat de infracţionalitate pentru a proteja personalul de delicvenţi cunoscuţi şi nu stochează imagini ale unei persoane decât dacă aceasta a fost identificată ca fiind un infractor. 

"Scopul utilizării noastre limitate a recunoaşterii faciale este de a identifica momentul în care un infractor cunoscut intră într-unul dintre magazinele noastre", se arată în comunicatul acestora.

"Acest lucru le oferă colegilor noştri timpul necesar pentru a decide cu privire la orice acţiune pe care trebuie să o întreprindă, de exemplu, să le ceară politicos să părăsească incinta sau să ia alte măsuri dacă este vorba de o încălcare a unui ordin de interdicţie", a mai adăugat compania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite