Cabinetul May, după declaraţiile celor doi ruşi acuzaţi în cazul Skripal: „O insultă la inteligenţa publicului“. Glumele făcute de britanici pe seama „turiştilor“ GRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Petrov (dreapta) şi Ruslan Bosirov vorbind la RT despre deplasările lor la Salisbury FOTO The Telegraph
Aleksandr Petrov (dreapta) şi Ruslan Bosirov vorbind la RT despre deplasările lor la Salisbury FOTO The Telegraph

Mărturia celor doi bărbaţi acuzaţi de Londra în cazul otăvirii cu Noviciok, un agent neurotoxic, a fostului agent dublu Serghei Skripal a devenit subiect de glume în Marea Britanie.

La RT, un post de casă al Kremlinului, Ruslan Boşirov şi Aleksandr Petrov au recunoscut că ei sunt cei doi bărbaţi căutaţi de Londra în cazul Skripal şi că au vizitat oraşul Salisbury pe 3 şi 4 martie, dar au negat orice rol în otrăvirea fostului agent GRU şi colaborator MI5. Ei au respins de asemenea informaţia precum că ar fi spioni ai GRU.

„Prietenii noştri ne-au sugerat de mai mult timp să vizităm acest oraş fabulos“, au spus Boşirov şi Petrov, arătându-se entuziasmaţi de „celebra catedrală Salisbury“, cu „turnul ei de 123 de metri şi orologiul său, cel mai vechi din lume“.

Cei doi bărbaţi au dat şi alte detalii privind sejurul lor de trei zile în Anglia, între 2 şi 4 martie 2018. Ei au susţinut că s-au aflat la Salisbury pe 3 martie, dar, din cauza faptului că ningea, au stat în oraş numai o oră. S-au întors la Londra şi au revenit la Salisbury pe data de 4 martie, ziua în care fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost găsiţi în agonie pe o bancă din acest oraş din sudul Angliei.

„Poate că am trecut prin faţa casei lui Skripal, poate că nu. Nici măcar nu ştim unde este“, a declarat Petrov.

„Ultima dată când armata rusă a pretins că se află în vacanţă a fost atunci când invada Ucraina în 2014“, a reacţionat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt pe contul său de Twitter.

Menţionată în declaraţiile celor doi, catedrala din Salisbury a ţinut să profite de această ocazie pentru a se promova din nou cu turnul său, descriindu-l sub o poză drept „cel mai înalt din Regatul Unit“.

În Daily Telegraph, caricaturistul Matt şi-a imaginat trei spioni pe un pod din Moscova şi un comentariu: „Aţi mers la catedrala din Salisbury şi nu aţi adus un mănunchi de chei sau un semn de carte?“.

Richard Osman, un animator de la televiziunea britanică, a publicat un sondaj imaginar pe Twitter: „Puteţi să ajutaţi doi prieteni? Se duc în Regatul Unit doar pentru două zile. Cel locuri le recomandaţi: Londra si Edinburgh, Manchester şi Liverpool sau… Salisbury şi Salisbury?“.

Guvernul britanic a catalogat declaraţiile celor doi drept „o insultă la inteligenţa publicului“.

Potrivit autorităţilor britanice, cei doi agenţi ai GRU au venit pe 3 martie în recunoaştere la Salisbury, iar o zi mai târziu au contaminat cu agentul neurotoxic Noviciok uşa de la intrarea în locuinţa lui Skripal.

Cazul Skripal a antrenat sancţiuni economice şi cel mai mare val de expulzări de diplomaţi din istorie.

Moscova respinge că s-ar afla în spatele acestui atac chimic din Marea Britanie, primul de acest tip purtat într-un stat european de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Este absurd să acuzi Rusia de minciună, a insistat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Ei nu au încălcat nicio lege pe teritoriul rus şi nu ştim dacă au încălcat o lege oriunde altundeva în lume“, a spus el, repetând că Boşirov şi Petrov „sunt simpli cetăţeni ruşi“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite