„Buricul“ Uniunii Europene s-a mutat în Bavaria

„Buricul“
Uniunii Europene s-a mutat în Bavaria

Punctul central al Uniunii Europene s-a mutat de 6 ori în ultimii 26 de ani, în funcţie de valurile de aderare

Bavaria a fost recunoscută oficial ca fiind „inima Europei“. Mai exact, centrul Europei se găseşte în orăşelul Westerngrund din nordul Bavariei, la graniţa cu landul Hessen. După aderarea Croaţiei la UE, pe data 1 iulie, harta geografică a continentului s-a modificat şi Westerngrund a fost declarat oficial „buricul“ Europei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Centrul geografic al Uniunii Europene, Westerngrund este o localitate cu 1.900 de locuitori, care nu se remarca până în prezent prin nimic deosebit.

Măsurătorile francezilor de la Institutul Naţional şi Localizare Geografică au plasat centrul Europei pe coordonatele  longitudine 9° 15 Est şi latitudine 50° 07' Nord, adică în micul orăşel bavarez.

Primarului micului oraş bavarez îi place să glumească cu jurnaşţii spunând de fiecare dată când este întreb despe această schimbare: „Nu ne-am mutat“.

Westerngrund a fost declarat oficial centrul Europei, după măsurătorile francezilor de la Institutul Naţional şi Localizare Geografică au concluzionat că punctul aflat pe coordonatele  9 ° 15 longitudine estică şi 50 ° 07' latitudine nordică este „Inima Europei“.

Din momentul declaraţiei oficiale, Westerngrund a devenit brusc o atracţie pentru mass-media locală, iar primarul Josef Kilgenstein este asaltat de echipe de filmare, în timp ce telefonul sună non-stop. Cu toate acestea, oficialul german nu crede că noul statut al pitorescului orăşel pe care îl administrează va beneficia de o creştere spectaculoasă a turismului în zonă sau de o îmbunătăţire economică.

Westerngrund se pregăteşte însă de sărbătoare şi vizitatorii pot observa cât de preocupaţi sunt localnicii să amenajeze gazonul din jurul punctului declarat oficial centrul Europei Unite. Pe 31 iulie, preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, va inaugura o placa memorială care să ateste noul caracter oficial al localităţii.

Comunitatea din Westerngrund nu se deosebeşte prea mult de specificul orăşelelor bavareze, recunoscute ca adevărate modele de convieţuire umană. Multe din ele par desprinse din basmele fraţilor Grimm, integrându-se perfect în decorul veşnic verde al Bavariei.

Liniştea din Westerngrund va fi tulburată însă, după 1 ianuarie 2014, când specialiştii măsuratorilor geografice vor asalta din nou localitatea, pentru a muta „centrul“ simbolic al Europei. Motivul: insulele franceze din nord-vestul Madagascarului vor fi oficial integrate în Uniunea Europeană. Din fericire, evenimentul nu afecta statutul oraşului bavarez, deoarece coordonatele geografice ale inimii Europei se vor muta cu…500 de metri.

6 centre ale Europei în ultimii 26 de ani

Uniunea Europeană a suferit o serie de modificări geografice în ultimii 50 de ani, prin valurile de aderare care au adăugat constant noi membrii. În 1987, Comunitatea Europeană număra 12 membrii, iar punctul central al UE a fost stabilit în premieră, fiind identificat în satul francez Saint-André-le-Coq. Trei ani mai târziu, reunificarea Germaniei muta centrul la 25 km spre nord est, tot în Franţa. Localitatea belgiană Viroinval a fost între 1995-2004 inima Europei. Aderarea celor 12 state central şi est-europene, aşează satul german Kleinmaischeid în mijlocul UE. După 1 ianuarie 2007,  localitatea germană Gelnhausen devine punctul central al Uniunii Europene. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: