Bulgarii vor tătuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
legume bulgaria

Majoritatea vecinilor de peste Dunăre preferă regimul autoritar în locul democraţiei liberale. Tot ei cred cel mai mult în teoriile conspiraţiei.

Majoritatea cetăţenilor din Bulgaria sunt pregătiţi să abandoneze libertatea de exprimare sau de circulaţie pentru a beneficia de stabilitate financiară, de o mai mare securitate socială şi de apărarea valorilor tradiţionale în ţară, scrie publicaţia „Dnevnik“. Acestea sunt rezultatele unui studiu recent efectuat în 10 ţări din Europa Centrală şi de  Est de către Institutul de cercetare GLOBSEC, cu sediul la Bratislava, specializat în domeniul securităţii cibernetice, în domeniul apărării, în democraţie şi dezvoltare durabilă. Susţinerea democraţiei liberale nu este categorică în toate regiunile: acesta este regimul preferat în doar cinci ţări unde a fost realizată această anchetă, mai mult de 50% dintre cetăţenii interogaţi declarându-se în favoarea sistemului democratic. În Bulgaria însă această proporţie scade la 35%,  în timp ce în Austria urcă până la 82%.

„În Bulgaria, deconsolidarea democratică poate alimenta eforturile în vederea ameliorării sistemului actual prin punerea în aplicare a unor măsuri autocratice. Această atitudine se explică pe de-o parte din punct de vedere cultural şi istoric prin prisma moştenirii regimului autoritar, iar pe de altă parte prin dovezile empirice- democraţia şi valorile ei, inclusiv principiul supremaţiei legii şi al repartiţiei echitabile a bunurilor în sânul societăţii, lucruri care nu sunt suficiente pentru bulgari. Bulgaria are cele mai mici venituri pe cap de locuitor în raport cu cele 16 ţări din Europa de Est care au aderat la Uniunea Europeană, conform Eurostat”, citat în raport.

Austriecii, estonienii şi cehii preferă democraţia

Austria, Estonia şi Republica Cehă sunt singurele ţări unde numărul de persoane care consideră că regimul democratic funcţionează bine este mai mare decât numărul de nemulţumiri legate de acest regim. Potrvit spudiului, 70% din populaţia din regiune estimează că cei bogaţi şi cei apropiaţi de elita politică sunt cei privilegiaţi în societate. Majoritatea celor interogaţi nu se simt ameninţaţi de valorile euro-atlantice (doar 28% în medie îşi exprimă teama în acest sens). Nu este cazul bulgarilor: 34% din populaţie estimează că modul lor de viaţă este influenţat în mare măsură de obiceiurile şi tradiţiile din Europa de Est. Un procent de 31% dintre persoanele interogate sunt de părere că ameninţarea valorilor tradiţionale vine din UE iar pentru 43% dintre persoane ameninţarea vine din SUA, notează „Dnevnik“, preluată de RFI.

Teoriile conspiraţiei şi regimurile autoritare

Studiul a mai arătat că doar 44% dintre persoanele interogate în această regiune au încredere în informaţiile din presă. Persoanele care cred în teoriile conspirative şi în informaţiile false sunt predispuse să favorizeze regimul autoritar şi să-şi abandoneze libertăţile fundamentale pentru a beneficia de protecţie socială şi financiară. Mai ales slovacii şi bulgarii au tendinţa să se încreadă în teoriile conspirative şi în informaţiile false. „Nemulţumirile faţă de sistemul politic sunt adesea însoţite de un sentiment de neputinţă şi de un simţ permanent de observaţie a favoritismului afişat faţă de cei bogaţi şi de cei apropiaţi de elita politică şi economică”, concluzionează Kalina Klingova, cercetătoare la Institutul GLOBSEC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite