VIDEO Bulgarii vor să-şi măture toată clasa politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemulţumiţi de întreaga clasă politică, bulgarii au continuat şi duminică protestele, chiar dacă au dat jos guvernul de centru-dreapta FOTO AFP
Nemulţumiţi de întreaga clasă politică, bulgarii au continuat şi duminică protestele, chiar dacă au dat jos guvernul de centru-dreapta FOTO AFP

Zeci de mii de bulgari au manifestat şi ieri, în întreaga ţară, în semn de protest faţă de sărăcie şi corupţie, cerând introducerea unui control din partea societăţii civile asupra instituţiilor statului.

Peste zece mii de oameni au defilat la Sofia, agitând drapele şi scandând sloganuri ca „Mafia“, „Partidele, afară“ sau „Suntem mulţi, suntem puternici“. Protestatarii purtau banderole care proclamau „Unitate împotriva jafului“ sau „Stop mafiei“.

Preşedintele Rosen Plevneliev, care s-a adresat mulţimii, a fost huiduit, în timp ce le mulţumea pentru „poziţia lor civilă activă“. El a invitat reprezentanţi ai manifestanţilor, alături de cei ai sindicatelor şi patronatelor, să „discute probleme importante în faţa ţării“, începând de săptămâna viitoare, la preşedinţie.

Sâmbătă, peste 30 de organizaţii ale societăţii civile din Bulgaria, care au  scos oamenii în stradă şi au forţat guvernul conservator condus de Boiko Borisov să demisioneze, s-au reunit la Sliven şi la Sofia pentru a se organiza şi a-şi formula revendicările. Liderii acestor grupări au cerut modificarea Constituţiei pentru ca societatea civilă să aibă o reprezentare de 50 la sută în Parlament şi ca deputaţii să îşi poată piarde imunitatea şi locul în Legislativ înainte de sfârşitul mandatului.

Ei au mai solicitat un moratoriu asupra achitării facturilor de electricitate, eliminarea TVA pentru energie electrică, precum şi începerea anchetelor asupra privatizărilor companiilor bulgare şi asupra utilizării fondurilor europene. Şi principalele două sindicate bulgare KNSB (stânga) şi Podkrepa (dreapta) precum şi Camera pentru Industrie (BIA) s-au alăturat revendicărilor privind o nouă Constituţie care să garanteze o mai mare participare a societăţii civile. Sindicatele  s-au declarat totuşi împotriva cererilor de naţionalizare a societăţilor de distribuţie a energiei - EVN din Austria, CEZ din Cehia şi Energo Pro.

Şi vineri, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev i-a invitat pe reprezentanţii protestatarilor să discute priorităţile pentru ţară cu guvernul de experţi care va fi numit pentru organizarea alegerilor din aprilie sau mai.
Plevneliev a spus că din discuţiile pe care le-a purtat cu reprezentanţii partidelor politice a devenit clar că posibilităţile pentru formarea unui guvern în cadrul acestui parlament sunt epuizate şi cel mai probabil se va ajunge la un guvern de tranziţie numit de preşedinte.

 Şeful statului bulgar a mai spus că actualul legislativ îşi va continua activitatea până la sfârşitul săptămânii următoare, iar în acest interval trebuie să fie amendate două legi din domeniul energiei şi eventual să fie impus un moratoriu asupra construcţiilor în unele zone naturale de pe litoralul bulgăresc.

UN SCENARIU GREC

După demisia guvernului Borisov, cotidianul  „Standart“ notează că un scenariu grec nu mai este o ficţiune pentru bulgari. „Nu ştim nimic despre programul sau componenţa viitorului guvern tehnocrat care va pregăti terenul pentru scrutinul legislativ din iulie. Nu trebuie să avem aşteptări prea mari. Pentru că, în momentul de faţă, asistăm la un meci care nu a fost jucat până la capăt din cauza plecării în mod brusc a uneia dintre echipe de pe teren. Prin urmare, totul va depinde din nou de transparenţa şi de corectitudinea viitorului scrutin.

Iar scenariul grec se rezumă la următoarele elemente: ascensiunea unei mişcări extremiste, de dreapta sau de stânga, un fel de formaţiune locală Zori Aurii care ar putea profita de eternul conflict între stânga şi dreapta“, scrie publicaţia bulgară. Jurnaliştii au tras acest semnal de alarmă după ce au văzut în rândul protestatatrilor câţiva tineri raşi în cap care strigau „Toţi sunt pătaţi!“. Iar, dacă toate celelalte partide sunt „pătate”, o formaţiune „Zori Aurii“,  cu specific bulgăresc poate avea succes, subliniază „Standart“.

PETIŢIE PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN

O creştere insuportabilă a facturilor de electricitate în ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană este la originea mişcărilor de stradă începute în urmă cu mai bine de două săptămâni. Manifestanţii au solicitat sfârşitul „dominaţiei monopolurilor“ în electricitate şi încălzire, şi corupţia la nivel înalt

 O petiţie împotriva monopolurilor va fi trimisă Parlamentului European, au anunţat coordonatorii manifestanţilor, în timp ce Comisia Europeană a lansat deja proceduri împotriva Bulgariei pentru întârzierea liberalizării energiei. ;

Şi militarii au protestat

Sute de militari bulgari au participat, sâmbătă, la un marş de protest organizat la Sofia de Liga ofiţerilor bulgari „Rakovski“.Protestatarii au denunţat politica Ministerul Apărării care „este îndreptată doar în direcţia privării militarilor de drepturi sociale şi profesionale, fără compensaţii adecvate“, după cum a spun preşedintele Ligii ofiţerilor bulgari „Rakovski“, maior Ivan Milov.

El spune că militarii bulgari nu dispun de multe mecanisme prin care să-şi poată exprima opinia în calitate de cetăţeni ai Bulgariei şi de aceea au luat decizia, încă de la începutul lunii ianuarie, să organizeze „un miting patriotic“.

Investiţiile în Balcani, riscante

În contextul în care gigantul energetic ceh ČEZ  este ameninţat cu retragerea autorizaţiei în Bulgaria, publicaţia cehă „Hospodářské Noviny“ scrie că investiţiile făcute de ČEZ în Balcani erau expuse riscurilor de la început.
Prezenţa în Albania, care de curând s-a transformat într-o naţionalizare de facto, a depăşit limita de risc.

Chiar dacă în cazul Bulgariei situaţia este diferită  (ţara este membră a Uniunii Europene, care poate juca rolul de arbitraj în acest litigiu), natura acestui diferend constă într-o ciocnire interculturală. În timp ce companiile cehe au învăţat la începutul anilor 1990 să facă afaceri după principiul „lipsei de intervenţie pe piaţă“, activităţile lor încă sunt considerate escrocherii în Bulgaria.

Bulgarii cred că statul este cel care ajută marile companii să fixeze preţul la energie şi că tarifele au fost aprobate de comisia naţională de reglementare. În ceea ce priveşte companiilor cehe, acestea vor înţelege că presiunile pentru maximizarea profitului nu pot dura pe termen lung, chiar dacă acest lucru este permis de cadrul legislativ.

Guvernul Cehiei a solicitat autorităţilor bulgare să nu politizeze problema legată de compania cehă ČEZ, distribuitorul de energie electrică din vestul Bulgariei, şi să soluţioneze litigiul în conformitate cu legislaţia locală şi europeană.

Purtătorul de cuvânt al MAE ceh, Karel Srol,  a declarat că „ambasada Cehiei la Sofia va monitoriza îndeaproape modul în care Comisia de Stat pentru Reglementarea Energiei şi Apei din Bulgaria execută procedura privind o eventuală revocare a licenţei companiei cehe ČEZ “.
 ;

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite