Bulgaria se îndreaptă spre alegeri anticipate. Partidul premierului Boiko Borisov a renunţat la formarea unui nou guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul bulgar Boiko Borisov FOTO Arhivă
Premierul bulgar Boiko Borisov FOTO Arhivă

Partidul de centru-dreapta GERB, principala formaţiune politică din Bulgaria, a renunţat vineri la formarea unui nou guvern în urma alegerilor parlamentare, o decizie care accentuează spectrul unui scrutin anticipat în ţara vecină, informează Reuters.

Deşi a câştigat scrutinul din 4 aprilie, GERB nu dispune de majoritate şi nici reuşeşte să găsească aliaţi pentru guvernare.

Daniel Mitov şi-a depus mandatul acordat de preşedintele Rumen Radev pentru formarea unui nou guvern. Decizia vine după ce a întâlnit obstacole destul de mari în această tentativă, două formaţiuni refuzând chiar şi să se întâlnească cu el. GERB este acuzat că alimentează un climat de impunitate a oficialilor corupţi şi afaceriştilor cu conexiuni politice, notează Reuters, potrivit Agerpres.

„Având în vedere această atitudine arogantă, nu are niciun rost”, a spus premierul în exerciţiu şi liderul GERB, Boiko Borisov, într-o reuniune de partid ţinută înainte de returnarea mandatului.

Rumen Radev a declarat că nu se va grăbi să ceară partidului clasat pe locul doi în alegeri, nou-înfiinţata formaţiune politică „Există un Astfel de Popor” (ITN, antisistem), să încerce formarea unui nou guvern.

Condus de prezentatorul TV şi cântăreţul Slavi Trifonov, ITN nu şi-a dezvăluit deocamdată planurile. Totuşi, a dat de înţeles că ar putea să nu îşi asume încercarea de a forma un guvern, lipsindu-i o majoritate chiar dacă s-ar alia cu alte două partide mai mici pe care le consideră potenţiali parteneri. ITN a reiterat totodată că nu va intra în nicio înţelegere cu partidele tradiţionale din Parlament, şi anume GERB, Partidul Socialist şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi.

Dacă ITN nu va reuşi să formeze un guvern, preşedintele bulgar ar trebui să încredinţeze această misiune oricărei alte formaţiuni politice. Dar Partidul Socialist are şi mai puţine şanse decât GERB în formarea unui nou guvern. După un eventual al treilea eşec, Radev poate să dizolve Parlamentul, să numească un guvern interimar şi să convoace noi alegeri în termen de două luni, precizează Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite