Bulgaria, trei săptămâni de proteste anti-corupţie, după modulul celor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De trei săpt]mâni, bulgarii cer în stradă demisia guvernului
De trei săpt]mâni, bulgarii cer în stradă demisia guvernului

În Bulgaria, mii de oameni au protestat din nou, cerând demisia guvernului şi a procurorului general. De trei săptămâni, la Sofia şi în alte oraşe din Bulgaria, lumea protestează faţă de guvernul condus de Boiko Borisov, acuzat că ar colabora cu organizaţii mafiote şi nu ar lupte eficient cu corupţia.

La Sofia, protestele au început în cursul zilei de miercuri iar seara, mii de oameni s-au adunat în faţa sediului guvernului unde au declarat că vor rămâne până la demisia executivului. Organizarea mitingului în sine reprezintă o încălcare a regulilor sanitare impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Protestatarii împotriva premierului conservator bulgar Boiko Borisov au blocat miercuri mai multe intersecţii majore din capitala Sofia, cu câteva ore înainte de ceea ce se anticipează a fi cea mai demonstraţie din actualul val de proteste, relatează dpa.

Organizatorii au promis, de asemenea, să blocheze autostrăzile şi podurile, în contextul în care demonstranţii vin spre capitală din întreaga ţară.

Mişcarea de protest, declanşată pe 7 iulie, reuneşte mai multe facţiuni ale scenei politice din Bulgaria unite în spatele revendicării ca Borisov să-şi prezinte demisia şi să se organizeze alegeri anticipate. De asemenea, protestatarii cer demisia procurorului Ivan Gheşev.

Organizatorii protestului acuză guvernul de corupţie şi ameninţă acum că vor rămâne în stradă până când revendicările le vor fi satisfăcute.

Borisov, care se află la al treilea mandat, cu doar o mică întrerupere din 2009, a respins apelurile de a demisiona. Alegerile la termen ar urma să aibă loc în martie 2021.

Miercuri, prim-ministrul bulgar a vizitat situl de construcţie al gazoductului South Stream, care leagă Turcia de Serbia prin Bulgaria, şi şantierul autostrăzii care va lega Sofia de Varna.

Manifestaţiile de stradă sunt un autentic protest civic împotriva partidului-stat şi în favoarea drepturilor democratice fundamentale, cum ar fi libertatea presei. ”Protestele sunt împotriva corupţiei, la fel ca în România în 2015. Se revendică o nouă morală în politică, la fel ca în Austria în 2019. Se cere şi pluralism de opinii la televiziunea publică bulgară, precum şi demisia directorului acesteia, exact ca în Polonia şi Ungaria”, scrie publicaţia Euractiv, care subliniază că protestele din marile oraşe bulgăreşti cer o reformare a instituţiilor de stat şi a statului de drept însuşi.

”În Bulgaria nu a avut loc niciodată un protest atât de bine ţintit”, scrie cotidianul sofiot Dnevnik, care subliniază că ”manifestanţii se opun modelului de stat acaparat de o clică, apropiată, în acest caz, de executiv, şi doresc demontarea acestui model. Protestatarii ştiu foarte bine că eliberarea instituţiilor nu se încheie, ci începe cu demisiile pe care ei le cer. De aceea, ei nu au nevoie de lideri şi reprezentare. Pentru acest rol vor trebui să concureze partidele politice la următoarele alegeri – cu strategiile şi programele lor, este concluzia Dnevnik.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite