Bulgaria, în pragul anticipatelor după ce socialiştii au anunţat că nu-l mai susţin pe Kiril Petkov. Motivul: expulzarea diplomaţilor ruşi din ţară

Bulgaria, în pragul anticipatelor după ce socialiştii au anunţat că nu-l mai susţin pe Kiril Petkov. Motivul: expulzarea diplomaţilor ruşi din ţară

FOTO: EPA-EFE

Socialiştii din coaliţia care a format fostul guvern al Bulgariei au anunţat, miercuri, că nu îl vor susţine în continuare pe Kiril Petkov pentru a forma un nou cabinet. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că fostul premier bulgar a decis să expulzeze 70 de diplomaţi ruşi, bănuiţi că ar fi spioni.

Decizia socialiştilor, de a nu-l susţine pe Kiril Petkov pentru formarea unui nou cabinet, va aduce Bulgaria mai aproape de noi alegeri în toamnă, al patrulea scrutin din aprilie 2021, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Formaţiunea este nemulţumită de faptul că fostul premier a expulzat 70 de diplomaţi ruşi, bănuiţi de spionaj, o acţiune pe care au catalogat-o drept „inacceptabilă”.

„Suspendăm orice convorbiri cu partidul PP (Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern”, a declarat lidera socialistă şi fosta adjunctă a şefului guvernului, Kornelia Ninova. „Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi este fără precedent... Pentru noi este complet inacceptabilă”, a spus ea.

Kornelia Ninova a spus că Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomaţi fără aprobarea guvernului şi a precizat că partidul ei s-ar putea întoarce la negocieri pentru un guvern de coaliţie cu PP dacă Petkov nu va mai fi nominalizat ca prim-ministru.

Preşedintele Rumen Radev a refuzat să comenteze asupra expulzărilor. Decizia socialiştilor vine în contextul în care partidul lui Kiril Petkov încearcă să adune o majoritate pentru un nou guvern, după ce cabinetul său a fost dat jos prin moţiune de cenzură, în urmă cu o săptămână.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările