Bulgaria: Partidul populist Volia va face campanie pentru un referendum privind ieşirea ţării din NATO

Bulgaria: Partidul populist Volia va face campanie pentru un referendum privind ieşirea ţării din NATO

Veselin Mareşki, liderul partidului populist bulgar Volia Foto: EPA/EFE

Partidul populist bulgar Volia se pronunţă în favoarea organizării unui referendum privind ieşirea Bulgariei din Alianţa Nord-Atlantică, relatează agenţia BTA, citând o declaraţie dată de liderul acestei formaţiuni politice, Veselin Mareşki, la postul naţional de radio.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Aceasta va fi una dintre iniţiativele noastre majore din campania pentru alegerile europene (din 2019, n.red.). În opinia noastră, NATO nu ne oferă practic nimic, ci ne jefuieşte. În prezent, se vorbeşte despre câteva miliarde (de euro) care trebuie luate de la poporul bulgar şi cheltuite pe o grămadă de vechituri inutile, de pe urma cărora poporul bulgar nu va avea niciun beneficiu“, a afirmat el. 
 
„Dacă NATO vrea să fie partenerul nostru, atunci poate să ne dea gratis mai multe aeronave în loc să-i ia ultimii bani celei mai sărace ţări din Europa şi, practic, să arunce poporul într-o sărăcie şi mai mare“, a adăugat Veselin Mareşki.
 
În opinia lui, „o Europă cu adevărat puternică şi unită poate fi un partener al SUA şi nu un apendice al lor“. 
 
„În prezent, alte ţări provoacă necazuri în lume şi Europa trebuie să achite nota de plată. De ce nu achită SUA nota de plată a Turciei, în loc să plătească Europa acele miliarde?“, a întrebat liderul partidului populist.
 
Potrivit lui Mareşki, Europa a jefuit poporul bulgar. „Ne-au interzis construirea unei noi centrale nucleare, ne-au făcut să ne închidem mai devreme reactoarele, ne-au împiedicat să participăm la (gazoductul) South Stream. În acelaşi timp, ei construiesc North Stream, Turkish Stream şi tot soiul de alte conducte. Companii germane, franceze şi austriece investesc şi cooperează liber cu Rusia, dar Chinei îi este interzis s-o facă. În loc să ne folosească drept punte de legătură cu Rusia şi cu Estul, ei fac din noi o barieră“, a afirmat politicianul bulgar.
 
„În practică, suntem aproape forţaţi să luăm parte la escaladarea tensiunilor. Aceste lucruri pot fi schimbate dacă entităţi patriotice europene adevărate participă la guvernare sau la conducerea UE“, a continuat Mareşki.

El a afirmat chiar că, în momentul de faţă, „Uniunea Europeană seamănă mai degrabă cu Uniunea Sovietică, cu un conducător feudal la vârf, un dictator, şi cu republici obediente dedesubt“. 
 
„Ideea mişcării noastre este tocmai opusul: naţiuni europene puternice care să formeze o Europă unită puternică“, a mai spus liderul partidului Volia care, pe data de 2 mai, a participat la Nisa la o reuniune a liderilor politici de extremă-dreapta găzduită de către Marine Le Pen, şefa Frontului Naţional din Franţa. 
 
Formaţiunea lui Le Pen deţine aproape jumătate dintre cele 36 de locuri pe care le are grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF) în Parlamentul European (751 de membri), aminteşte BTA.
 
Partidul Volia, ai cărui 12 parlamentari reprezintă cel mai mic grup parlamentar din Adunarea Naţională a Bulgariei (240 de membri), a fost admis în ENF pe data de 1 martie a acestui an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările