Bulgaria, noua atracţie pentru investitorii în domeniul IT

Bulgaria, noua atracţie pentru investitorii în domeniul IT

Bulgaria, cândva un centru de producţie în domeniul IT pentru ţările din blocul sovietic, devine din nou atractivă pentru această industrie, scrie Financial Times. Salariile cresc şi tot mai mulţi  specialişti în IT se întorc acasă.

 Kalin Radev, deţinătorul unei companii IT care lucrează cu clienţi bancari din întreaga lume, dezvoltă acum centrul de cercetare şi dezvoltare al companiei în Bulgaria.
 
"Bulgarii sunt deosebit de buni la IT", spune Radev, datorită, în parte, accentului pus pe matematică şi ştiinţe, în perioada comunistă. În prezent se afirmă ca un centru tehnologic al Balcanilor.
 
Competenţele tehnice la un preţ accesibil au atras şi investitorii străini, inclusiv multe dintre marile companii multinaţionale de IT, care au înfiinţat centre de dezvoltare în ţară. 
 
Rune Sovdahl, antreprenor şi investitor danez cu sediul în Londra, a fost unul dintre cei atraşi. În urmă cu opt ani, a deschis o afacere de call center din Bulgaria. L-au atras la început costurile scăzute ale forţei de muncă. Dar a rămas pentru competenţe.
 
Influxul de investitori străini creşte însă salariile. Salariul mediu lunar în sectorul IT bulgar este de aproximativ 1.400 de lire sterline pe lună, aproximativ de patru ori mai mare decât salariul mediu din ţară.
 
Aceasta schimbă dinamica sectorului IT al Bulgariei - unde tinerii bulgari înalt calificaţi obişnuiau să caute oportunităţi de lucru peste hotare. Acum, rămân acasă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: