Bulgaria va investiga informaţiile potrivit cărora un agent GRU ar fi încercat otrăvirea unui om de afaceri bulgar cu noviciok

Bulgaria va investiga informaţiile potrivit cărora un agent GRU ar fi încercat otrăvirea unui om de afaceri bulgar cu noviciok

Emilian Ghebrev

Parlamentul de la Sofia se va autosesiza după informaţiile publicate de site-ul de investigaţii Bellingcat potrivit cărora un agent al serviciului de informaţii al armatei ruse GRU ar putea avea legătură cu posibila otrăvire a unui om de afaceri bulgar şi a fiului său în Bulgaria, în 2015, a anunţat sâmbătă şeful majorităţii parlamentare, informează AFP.

Şeful grupului parlamentar al partidului conservator GERB (la putere), Ţvetan Ţvetanov, a anunţat sâmbătă că o comisie parlamentară va audia joi reprezentanţi ai serviciilor secrete bulgare pe tema presupusei otrăviri a omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev şi a fiului său şi îl legătură cu "informaţiile privind complicitatea autorului în afacerea Skripal".
 
"Sunt sigur că necesara coordonare a fost deja stabilită între autorităţile bulgare, europene şi britanice şi că vor acţiona intens în legătură cu acest dosar", a adăugat Ţvetan Ţvetanov.
 
Publicaţia Insider şi grupul Bellingcat au lansat o anchetă comună cu privire la al treilea suspect în cazul otrăvirii lui familiei Skripal, este presupusul ofiţer de informaţii rus Serghei Fedotov. Ancheta spune că Fedotov a încercat să-l pe otrăvească omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev cu ajutorul substanţei toxice „Noviciok” cu câţiva ani înainte de atentatul asupra familiei Skripal, transmite Meduza.
 
Pentru prima dată, numele lui Fedotov a fost publicat de site-ul Fontanka în octombrie 2018. Publicaţia britanică The Telegraph a confirmat la 6 februarie implicarea acestuia la tentativa de asasinare făcând referire la propriile surse. The Insider şi Bellingcat au anunţat că Serghei Fedotov este un pseudonim. Acestea au anunţat şi patronimul fictiv al presupusului agent – Viaceslavovici.
 
Ancheta susţine că numele de agent Fedotov l-a primit în anul 2010, la fel ca şi Aleksandr Petrov şi Ruslan Başirov. De atunci, el a călătorit mult în Europa şi Asia Mijlocie. „Fontanka” a scris că Fedotov a călătorit în Praga în 2014 şi în Londra în 2018 concomitent cu Petrov şi Başirov. Potrivit surselor The Telegraph, Fedotov a ajuns în Marea Britanie în ziua otrăvirii celor doi Skripal. El urma să plece cu aceeaşi cursă cu care au zburat Petrov şi Başirov, dar a renunţat la aceasta din motive necunoscute.
 
Potrivit informaţiei The Insider şi Bellingcat Fedotov a călătorit şi în Bulgaria. Asta s-a întâmplat în 2014 sau 2015, ancheta prezintă ani diferiţi. El a aterizat în oraşul staţiune Burgas pe 24 aprilie din Moscova. El avea bilet întors pe data de 30 aprilie, dar deja în seara zilei de 28 aprilie el a ajuns în Istanbul de unde a cumpărat un bilet cu destinaţia Moscova. Mai devreme, în aceeaşi zi, în Sofia fost spitalizat omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev. El şi-a pierdut cunoştinţa la o recepţie. S-au simţit rău şi fiul lui Ghebrev şi unul dintre managerii de top ai companiei sale.
 
Toţi trei au fost duşi la spital cu simptome de otrăvire severă. Laboratorul Universităţii din Helsinki, specializat pe arme chimice, au găsit în corpul lui Gherbev urme de doi organofosfaţi. Aceste probe demonstrează că bărbatul a fost otrăvit cu substanţe din clasa „Noviciok”. Ancheta nu spune dacă aceeaşi substanţă a fost găsită la ceilalţi doi otrăviţi.
 
Gherbev a ieşit din comă. Dar starea lui s-a înrăutăţit în luna mai, şi a coincis cu o nouă vizită a lui Fedotov în Bulgaria. Presupusul agent iarăşi a venit pentru trei zile în Bulgaria şi a plecat cu o altă cursă decât cea programată.
 
Ghebrev a supravieţuit. El a adus două versiuni despre motivaţia agentului GRU de a-l otrăvi – compania lui furnizat armament Ucrainei şi Rusia ar putea pretinde că fabrica de arme este sub controlul său.
 
Rusia respinge raportul unei investigaţii privind un al treilea suspect în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal
 
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a respins un raport al unui site de investigaţii, conform căruia un posibil al treilea suspect, în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia, ar fi fost implicat într-un caz anterior de otrăvire, în Bulgaria.
 
Website-ul de investigaţii Bellingcat susţine că presupusul al treilea suspect – un cetăţean rus care a folosit numele fals Serghei Fedotov, a vizitat Bulgaria în 2015, în perioada în care a fost otrăvit un om de afaceri, care avea legături cu comerţul de arme.
 
În ceea ce priveşte conexiunile cu afacerea Skripal, site-ul Bellingcat susţine că acest presupus agent al GRU a aterizat la Londra, via Moscova, în data de 2 martie 2018. Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi la 4 martie cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică.
 
Atacul comis la Salisbury este considerat drept prima utilizare de către Rusia a armelor chimice în Europa de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Incidentul a provocat o criză diplomatică între Marea Britanie şi Rusia, care a negat orice implicare. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: