Bulgaria a început acţiunea de combatere falşilor handicapaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
handicapati bulgaria

Autorităţile din Bulgaria au declanşat o acţiune de combatere a fenomenului „falşilor handicapaţi“ care i-au pensii în baza unor adeverinţe eleberate de medici. Sunt judeţe în care pensiile de invaliditate reprezintă peste 20% din totalul pensiilor. Pe primul loc se află Silistra cu 28%.

La Varna, Loveci şi alte câteva oraşe bulgare au fost arestaţi mai mulţi medici care eliberat mii de adeverinte de handicapaţi în schimbul banilor.

Zece medici din Varna şi şapte din Loveci au fost arestaţi în cadrul a două operaţiuni separate ale Serviciului de combatere a crimei organizate. După cum a declarat procurorul Ivan Gheşev, şef al Parchetului naţional anticorupţie, medicii au participat la completarea unor adeverinţe false de invaliditate. Pierderile Casei naţionale de sănătate sunt evaluate la zeci de milioane de euro, informează corespondentul Europei Lbere la Sofia.

Reţeaua criminală din oraşul Varna lucra numai cu falşi invalizi etnici turci. Organizator a fost un refugiat sirian cu legături în comunitatea turcă în regiunile Varna şi Burgas.

Fraude mari prin acordarea de pensii de invaliditate au fost constatate şi în regiunea Loveci unde a fost arestată şefa comisiei judeţene de sănătate Donka Marinova. Au fost efectuate percheziţii la 17 cabinete medicale şi confiscate sume mari de bani.

La Loveci o adeverinţă de invaliditate valabilă un an de zile, a fost vândută contra sumei de 500 de euro.

Trei sute treizeci şi patru de mii de bulgari între 18 şi 60 de ani primesc pensii de invaliditate în conformitate cu Codul social.

După cum a declarat ministrul pentru problemele sociale, Biser Petkov, pensii de handicap primeşte un procent de 10% din populaţia aptă de muncă care se află în ţara. Alţi 2,5 milioane de bulgari lucrează în străinătate. Teoretic au drept la pensii persoane care şi-au pierdut peste 71% din capacitatea de muncă. O parte din aceştia primesc bani şi pentru însoţitor.

În plan naţional totalul acestor pensii depăşeşte 860 de milioane de euro pe an.

Într-un interviu şeful parchetului naţional anticorupţie, Ivan Gheşev a avertizat că jumătate din banii se duc la oameni sănătoşi. În regiunea Silistra, de pilda există sate în care toţi locuitorii primesc pensii de invaliditate. În aceste localităţi 70% din persoanele cu dizabilităţi interogate de procurori nu ştiau de ce boală suferă, ce documente de au depus la comisiile medicale şi dacă au fost internate în spital, a spus procurorul Gheşev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite