Bulgaria înăspreşte legislaţia anti-corupţie

Bulgaria înăspreşte legislaţia anti-corupţie

Protestele bulgarialor au avut efect asupra guvernanţilor care vor înăspri legislaţia anti-corupţie

Supus unor presiuni civice fără precedent, guvernul bulgar înăspreşte legislaţia anti-corupţie şi anti-monopol. Pentru prima dată în cazurile de conflict de interese se va proceda la confiscare de proprietăţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Unul din cele câteva amendamente la Legea combaterii conflictului de interese introduse în parlament la propunerea unor organizaţii nonguvernamentale, prevede confiscarea salariilor primite de funcţionarii de stat corupţi, informează RFI.
 
Amendamentele au fost inspirate de scandalul fostului şef al Comisiei pentru combaterea conflictului de interese, Filip Zlatanov, care acum este anchetat sub acuzaţia de abuz de putere. Procuratura a ajuns în posesia unui carneţel în care Zlatanov îşi nota indicaţiile primite de trei lideri politici care figurează numai cu iniţiale. Este vorbă de formule de genul – „să fie lovit”, „să fie presat timp de o lună”, „să fie lăsat în pace”, „îi ajunge”, etc. Ţinta indicaţiilor au fost deputaţi, lideri locali şi miniştri din guvernul Borisov printre care actualul preşedinte Rosen Plevneliev.
 
În presă au apărut informaţii neoficiale că în spatele persoanelor anonime cu iniţiale B.B. şi Ţ.Ţ se ascund premierul şi vicepremierul de atunci Borisov şi Ţvetanov.

Ca o reacţie la abuzurile lui Zlatanov vor fi limitate prerogativele noului şef al comisiei, iar procedura alegerii viitorilor membri va fi publică, cu participarea ONG-urilor. Proiectul de lege prevede un control parlamentar şi civic mai sever asupra activităţii comisiei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările