Bulgaria se dotează cu o structură anticorupţie după modeul DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia Naţională Anticorupţie FOTO Mediafax
Direcţia Naţională Anticorupţie FOTO Mediafax

Bulgaria a decis să urmeze exemplul României şi a anunţat un plan de creare a unei structuri specializate care să investigheze faptele de corupţie ale înalţilor oficiali, pentru a nu mai fi percepută drept una dintre cele corupte ţări ale Europei. Premierul bulgar, Boiko Borisov, promite reformarea rapidă a sistemului judiciar, subliniind că Bulgaria va depăşi România în combaterea corupţiei şi infracţionalităţii organizate.

Noua instituţie va fi constituită din procurori, anchetatori şi inspectori şi ar urma să devină operaţională la începutul anului viitor, probabil în luna aprilie. Guvernul de la Sofia estimează că 7.670 de responsabili ar putea fi investigaţi de această nouă autoritate. De asemenea, cei care vor furniza autorităţilor informaţii de natură să ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensă.

„Nu înregistrăm progrese în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt“, a admis vice-premierul Meglena Kuneva, subliniind că Bulgaria doreşte să urmeze exemplul României, unde politicieni, oficiali şi oameni de afaceri au fost investigaţi şi condamnaţi pentru corupţie.

Ea a menţionat că noua instituţie anticorupţie va fi creată după modelul celei similare din România, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi va colabora îndeaproape cu serviciile secrete pentru protecţia informaţiilor legate de anchete.

Într-un discurs rostit la Varna, premierul Boiko Borisov a afirmat că România a fost monitorizată o dată la şase luni în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în timp ce Bulgaria era monitorizată la un an şi jumătate.

"Dintr-un anumit punct de vedere, România încearcă să ne ajungă pe noi din urmă. În acelaşi timp, noi am vrut, dacă este posibil, să fim trataţi separat de ei în privinţa aderării la Schengen. Ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate este că românii ne sunt daţi nouă ca exemplu. Timp de patru ani, ei au fost în urma noastră", a spus Borisov, subliniind că Bulgaria va depăşi din nou România în trei-patru luni.

Corupţia a erodat încrederea bulgarilor în instituţiile statului şi descurajează investiţiile. Uniunea Europeană a criticat în mod repetat autorităţile de la Sofia pentru reforma lentă şi ineficientă a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil să sancţioneze oficialii acuzaţi de fapte de corupţie, un efect fiind rămânerea în continuare a Bulgariei în afara spaţiului Schengen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite