Bulgaria. „Băieţii de la Harvard” pun bazele unui nou proiect politic în perspectiva alegerilor repetate din noiembrie

Bulgaria. „Băieţii de la Harvard” pun bazele unui nou proiect politic în perspectiva alegerilor repetate din noiembrie

Kiril Petkov, ministrul bulgar al Economie, face parte din aşa-numitul grup „Băieţii de la Harvard”

În Bulgaria este in pregătire pentru a fi lansat, zilele acestea un nou proiect politic (partid sau coaliţie) cu şanse de a obţine un rezultat foarte bun în alegerile parlamentare repetate, de la 14 noiembrie, al treilea scrutin în acest an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă înainte de constituire, noul proiect politic se bucură de sprijinul a 10% din alegătorii bulgari. O treime din cei ce l-au votat pe învingătorul în alegerile anticipate de la 11 iulie – partidul „Există un astfel de popor” al vedetei de televiziune Slavi Trifonov - declară acum că vor vota noul partid sau o coaliţie, condusă de aşa-numiţii „băieţi de la Harvard”: este vorba de Kiril Petkov şi Asen Vasilev, miniştrii Economiei şi de Finanţe în guvernul interimar condus de Stefan Ianev, relatează europa liberă.
 
Noua structură politică se va numi „Continuăm schimbarea”. Întrucât timpul până la alegerile de la 14 noiembrie este insuficient pentru înregistrarea unui partid, echipa „de la Harvard” va participa pe mandatul unei alte formaţiuni. Sunt în curs tratative cu 8 partide mici. Cei doi au avertizat însă că nu vor oferi locuri de deputaţi şi compensaţii financiare liderilor partidului sau partidelor partenere.
 
Fostul ministru al Economiei, acum în topul încrederii între bulgari cu o cotă de 42% , a declarat că noua formaţiune va continua războiul anticorupţie început de primul guvern Ianev. Va fi un partid de dreapta care va urmări ridicarea bunăstării păturilor dezavantajate, accelerarea reformelor în justiţie, în învăţământ şi sănătate.
 
Când au fost miniştri, cei doi au scos la iveală scheme de corupţie de sute de milioane în sectorul bancar şi în cel al infrastructurii rutiere.
 
Din echipa lui Petkov şi Vasilev vor face parte oameni care au făcut carieră în afară politicii, neimplicaţi în scandaluri, care nu au fost membrii a mai multor partide şi acceptă semnarea unui acord cadru de integritate, inclusiv dreptul de verificare a conturilor lor bancare.
 
„Nu vom fura oameni din alte partide”, a mai spus Vasilev, respingând acuzaţiile venite din partea Partidului socialist.
 
Noul partid nu va modifica sistemul de taxe şi nu va contracta noi credite de stat. Banii vor veni din înăsprirea controlului asupră cheltuielilor bugetare şi din combaterea corupţiei. În ultimele 4 luni prin măsuri anticorupţie guvernul interimar a asigurat venituri bugetare suplimentare în valoare de peste 1 miliard de euro.
 
Petkov şi Vasilev au respins zvonurile că partidul lor va fi unul pro-prezidenţial. Ei însă şi-au exprimat sprijinul pentru actualul şef al statului Rumen Radev în alegerile prezidenţiale. Alegerile parlamentare repetate vor avea loc concomitent cu primul tur al prezidenţialelor.
 
Stefan Ianev va conduce un al treilea cabinet interimar până la alegerile anticipate din 14 noiembrie
 
Preşedintele bulgar Rumen Radev l-a numit din nou, săptămâna trecută, pe Stefan Ianev în fruntea unui guvern interimar care să conducă Bulgaria până la alegerile legislative anticipate prevăzute pentru 14 noiembrie, a treia rundă de alegeri legislative organizate în acest an după cele din aprilie şi iulie, care nu au dus la un rezultat concludent, transmite Reuters.
 
Noul guvern interimar este chemat să prezinte Bruxellesului planul de redresare naţională în baza căruia urmează să primească de la UE fonduri pentru revenirea după pandemia de coronavirus, dar şi pentru combaterea noului val de infecţii şi a unui posibil val de migranţi din Afganistan.
 
Din noul guvern interimar vor lipsi doar trei miniştri din cabinetele interimare precedente. Dintre aceştia, ministrul economiei, Kiril Petkov, şi de finanţe, Asen Vasilev, două dintre cei mai populare nume din cabinetul anterior, îşi lansează propria facţiune politică pentru a participa la alegerile din noiembrie. Noul ministru de finanţe interimar va fi Valeri Belcev, absolvent de Harvard cu o vastă experienţă în sistemul bancar şi finanţe publice.
 
"Aţi demonstrat că aveţi tăria de a înfrunta moştenirea dificilă şi de a munci pentru viitorul Bulgariei", a declarat Radev la ceremonia de învestire a lui Ianev.
 
Guvernul anterior al lui Ianev şi-a atras simpatia unei părţi din electorat după ce a dezvăluit, între altele, că fostul guvern al lui Boiko Borisov (GERB, conservator), aflat la cârma ţării timp de aproape un deceniu, a cheltuit miliarde din banii contribuabililor pe proiecte de infrastructură fără a organiza licitaţii în condiţii adecvate. Guvernul Ianev a susţinut de asemenea rectificarea bugetului pentru a oferi sprijin afacerilor şi pensionarilor în faţa "valului patru" de pandemie. 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările