„Watergate“ bulgăresc: Scandalul interceptărilor ilegale ia amploare în plină campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, se află în mijlocul scandalului FOTO Reuters
Fostul ministru bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, se află în mijlocul scandalului FOTO Reuters

În prag de alegeri anticipate, procurorii bulgari au descoperit că personalităţi publice şi lideri politici au fost interceptaţi ilegal la comanda Ministerului de Interne din perioada guvernului lui Boiko Borisov. Liderii tuturor partidelor au cerut ca fostul ministru de Interne, Ţvetan Ţvetanov, să se retragă din politică, însă acesta refuză, afirmând că dovezile furnizate procurori sunt neconcludente.

Luni, Parchetul General din Bulgaria a anunţat că au găsit dovezi care arată că poliţia a interceptat în mod ilegal diverse personalităţi în perioada în care Ţvetanov era ministru de Interne. Procurorii au demarat ancheta după ce, la 28 martie, liderul Partidului Socialist din Bulgaria, Serghei Stanişev, a prezentat informaţii potrivit cărora în perioada lui Ţvetanov la ministerul de Interne au fost interceptaţi ilegal lideri politici şi alte persoane publice. Stanişev l-a acuzat pe Ţvetanov, care a fost vicepremier în guvernul de centru-dreapta, că a dispus interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale unor lideri politici, printre care preşedintele Gheorghi Pârvanov (2002-2012), actualul preşedinte Rosen Plevneliev, liderii tuturor partidelor parlamentare de opoziţie, precum şi comisarul european Kristalina Gheorghieva, unii magistraţi şi oameni de afaceri.

Ţvetanov nu renunţă la politică, adjuncţii săi sunt puşi sub urmărire penală

Potrivit procurorilor, însă, de vină nu este fostul ministru de interne Ţvetan Ţvetanov, ci patru înalţi funcţionari din minister împotriva cărora au început urmăriri penale, scrie cotidianul bulgar „Sega”. Procurorul general Sotir Ţaţarov nu a exclus posibilitatea ca şi Ţvetanov să fie acuzat la un moment dat, dar deocamdată acest lucru este imposibil pentru că acesta este protejat de imunitate pentru că este candidat la alegerile parlamentare din 12 mai. Ţaţarov a anunţat că Parchetul a început urmărirea penală a patru înalţi demnitari din Ministerul de Interne.

Ţvetanov consideră că descoperirile făcute de procurori privind folosirea ilegală de către poliţiei a sistemului de supraveghere specială sunt neconcludente. El a afirmat că investigaţia nu s-a terminat, însă, dacă acuzaţiile care i se aduc se vor dovedi adevărate, se va retrage din politică.

Fostul ministru de Interne a mai spus că nu se retrage din cursa electorală, iar dacă partidul lui, GERB, va câştiga alegerile, îşi va reocupa postul de ministru.

Fostul premier Borisov îl sprijină pe Ţvetanov, „mâna lui dreaptă”

Fostul premier Boiko Borisov, care a demisionat în urmă cu câteva săptămâni din cauza protestelor violente împotriva corupţiei şi sărăciei, a declarat că îl va sprijini în continuare pe Ţvetanov, „mâna lui dreaptă”. „Garantez că Ţvetanov nu a făcut acele lucruri. Adevărul despre această situaţie va ieşi la iveală până la urmă”, a spus liderul fostului partid de guvernământ GERB. Borisov a mai amintit că au existat scandaluri de interceptări ilegale şi înaintea guvernului său. GERB a amintit că după 2009 serviciul de supraveghere specială a trecut sub controlul Parlamentului.

De altfel, fostul partid de guvernământ a emis luni un comunicat de presă în care şi-a arătat sprijinul faţă de vicepreşedintele formaţiunii, Ţvetan Ţvetanov, care de altfel conduce şi campania electorală. „Procuratura a arătat că Ţvetanov, ca ministru, nu a cerut nicio interceptare ilegală”, se arată în comunicatul GERB. „Susţinem eforturile fostului ministru Ţvetanov în lupta sa împotriva crimei organizate”, se mai arată în comunicat. De asemenea, cei de la GERB au cerut ca toate vidurile din regulamentele interne ale poliţiei bulgare să fie rezolvate.

Doi înalţi oficiali ai poliţiei, pe fărăş

Şeful divizei de interceptări speciale al poliţiei bulgare, împreună cu un adjunct al său, au fost eliberaţi din funcţie până la sfârşitul anchetei care a fost demarată în interiorul instituţiei. Măsura a fost luată la ordinul ministrului de Interne Petya Parvanova.

Dovezi distruse de unul dintre inculpaţii în dosar

Cotidianul „Capital” relatează că procurorii nu pot să confirme dacă ordinul pentru interceptările ilegale a venit din partea lui Ţvetanov şi dacă personalităţile menţionate de Stanişev au fost vizate de această activitate pentru că o mare parte din date au fost şterse de unul dintre inculpaţi. Radko Dimitrov este acuzat că, în ziua în care Stanişev a făcut dezvăluirile, a încercat să distrugă înregistrările audio. La câteva ore după anunţul făcut de Stanişev, Dimitrov a reuşit să şteargă o mare parte din informaţiile culese prin interceptările ilegale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite