Budapesta a publicat contractele de achiziţie a vaccinurilor rusesc şi chinezesc. Ungaria plăteşte peste 30 de euro pentru un flacon Sinopharm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Guvernul maghiar a publicat joi contractele de achiziţie privind vaccinuri produse de compania chineză Sinopharm, respectiv dezvoltatorii serului rusesc Sputnik V, după ce a întârziat de mai multe ori acest exerciţiu de transparenţă, scriu jurnaliştii de la Hungary Today citând solicitări în acest sens ale portalului independent de ştiri 444.hu.

Ungaria a comandat doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Sinopharm printr-un intermediar, şi  anume compania farmceutică ungară Danubia Pharma, o companie împlicată în achiziţia unui număr mare de ventilatoare la suprapreţ, primăvara trecută, şi care au rămas nefolosite, dezvăluite sursa citată.

Centrul Naţional de Sănătate Publică din Ungaria a obţinut prin intermediul contractelor încheiate de această companie 5 milioane de doze de vaccin de la Sinopharm la un preţ de 31,5 euro pe doză, incluzând şi taxele.

Danubia Pharma va livra şi stoca 500 de mii de doze de vaccin lunar.

Potrivit reprezentantului opoziţiei, Ákos Hadházy, guvernul ungar a cumpărat vaccinul la un preţ dublu faţă de cel al pieţei, exemplificând prin preţul obţinut de Senegal, care a încheiat un contract prentru 19 de dolari americani pe doză.

Hadházy sugerează că ar fi vorba de corupţie, calculând că această companie farmaceutică ar obţine150 de milioane de dolari în schimbul livrării vaccinului chinezesc.

Guvernul ungar cumpără vaccinul rusesc direct de la producător la un preţ de 19,9 dolari americani pe doză, urmând să primească luna viitoare 300.000 de doze.

Şeful cabinetului premierului din Ungaria, Gergely Gulyás, a confirmat preţurile vaccinurilor comandate din afara UE pe pagina sa de Facebook. Totodată, a cerut UE publicarea contractelor de achiziţie pentru vaccinuri.

Gulyás susţine că UE a „interzis” publicarea contractelor, spunând că „multe ţări sunt mult mai avansate în  achiziţiile lor” şi că dacă aceste date „nu dăunează intereselor Chinei sau Rusiei, nu va dăuna nici intereselor UE să facă acelaşi lucru”.

Biroul din Budapesta al CE a răspuns declaraţiei lui Gulyás clarificând faptul că publicarea acestor informaţii nu e posibilă decât cu acordul producătorilor. Până acum, UE a făcut publice contractele cu  AstraZeneca, CureVac şi Sanofi-GSK.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite