Bruxelles-ul se pregăteşte de summitul UE-Rusia. Eurodeputaţii cer reluarea alegerilor în Rusia şi anchetarea fraudelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP: Manifestanţii denunţă fraudele de la alegeri
FOTO AFP: Manifestanţii denunţă fraudele de la alegeri

Parlamentul European cere organizarea unor noi alegeri, libere şi corecte în Rusia şi anchete urgente legate de informaţiile care se referă la frauda şi intimidarea electoratului la alegerile care au avut loc pe 4 decembrie. Avertismentul europarlamentarilor vine cu o zi înaintea summitului UE-Rusia

Zeci de eurodeputaţii atrag atenţia, într-o rezoluţie votată astăzi, în plen, la Strasbourg, că desfăşurarea alegerilor au arătat că Rusia nu îndeplineşte standardele alegerilor aşa cum sunt ele definite de OSCE şi s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu rapoartele care indică fraudă, lipsa de imparţialitate a presei, hărţuirea monitorilor independenţi şi lipsa separaţiei dintre partid şi stat.

Întrucât, la 10 decembrie, cel puţin 50 000 de persoane au participat la o demonstraţie în Piaţa Bolotnaia din Moscova, solicitând anularea rezultatelor alegerilor din 4 decembrie, organizarea de noi alegeri, demisia şefului comisiei electorale, anchetarea presupuselor manipulări ale buletinelor de vot şi eliberarea imediată a protestatarilor arestaţi; întrucât au avut loc demonstraţii similare şi în alte oraşe ale Rusiei, deputaţii condamnă represiunea de către poliţie a demonstraţiilor paşnice.

Rezoluţia menţioneză faptul că procesul de înregistrare a formaţiunilor politice în Rusia a dus la excluderea mai multor partide din opoziţie şi a subminat serios libertatea de asociere, competiţia politică şi pluralismul. Parlamentul cere organizarea de noi alegeri libere şi corecte după înregistrarea tuturor partidelor de opoziţie.

Parlamentul cere Preşedintelui Consiliului European, Preşedintelui Comisiei şi Înaltului Reprezentant pentru politică externă să ridice aceste chestiuni la Summitul UE-Rusia care se va desfăşura pe 15 decembrie.

Deputaţii au menţionat situaţia drepturilor omului în Rusia, absenţa statului de drept şi a unei justiţii independente. Rezoluţia mai arată că, în relaţia UE- Rusia, în domeniul energetic, „furnizarea de resurse naturale nu trebuie să fie folosită ca instrument politic".

Partidul lui Putin a câştigat la limită

Rezultatele oficiale ale scrutinului din 4 decembrie arată că ,,Rusia Unită", partidul premierului Vladimir Putin, a câştigat alegerile legislative din 4 decembrie, dar că a pierdut 77 din cele 315 locuri pe care le deţinea anterior, reuşind să-şi păstreze majoritatea aproape la limită.

Manifestaţii împotriva fraudării alegerilor sunt programate şi la Sankt Petersburg, în Ural şi Siberia. Sute de demonstranţi anti-Putin au fost arestaţi zilele trecute în Rusia.

O sută de mii de oameni au fost aşteptaţi pe 10 decembrie la demonstraţiile organizate de opoziţia rusă la Moscova, în semn de nemulţumire pentru fraudarea alegerilor parlamentare din 4 decembrie. Analiştii susţin că acestea sunt cele mai importante proteste din Federaţia Rusă din ultimii 12 ani. Demonstraţii de amploare au avut loc şi la Sankt Petersburg.

În aceeaşi zi aproximativ 300 de persoane s-au adunat, la Paris, pentru a denunţa fraudele în scrutinul legislativ din Rusia. Cei mai mulţi dintre manifestanţi sunt de origine rusă, studenţi la universităţile din Franţa. Ei au scandat „Putin dispari!" şi „Putin hoţul!", şi-au exprimat opoziţia faţă de intenţia lui Putin de a redeveni preşedinte în martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite