Bronislaw Komorowski, favorit la câştigarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia

Bronislaw Komorowski, favorit la câştigarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia

Pre;edintele Poloniei, Bronislaw Komorowski

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, candidat pentru un al doilea mandat, este favorit în sondajele de opinie care anticipează victoria lui în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale care vor avea loc duminică în Polonia, relatează Reuters.

Cum îşi va garanta securitatea Polonia în faţa evenimentelor din Ucraina a fost întrebarea principală adresată candidaţilor la prezidenţiale în cadrul unei dezbateri televizate care a avut loc în această săptămână.
 
Acest subiect a preocupat polonezii de la intervenţia rusă în ţara vecină Ucraina, anul trecut. În timp ce Polonia este acum membră UE şi NATO, aceasta s-a aflat sub dominaţie sovietică de decenii după cel de-al Doilea Război Mondial şi sensibilitatea faţă de orice acţiune a Rusiei în regiune a rămas.
 
Sondajele preelectorale îl creditau pe Komorowski, fost ministru al Apărării, cu aproximativ 40 la sută din intenţiile de vot, urmat de adversarul său conservator, Andrzej Duda, cu aproximativ 25-30 la sută. 
 
Sondajele anticipează o victorie a lui Komorowski duminică, dar şi un al doilea tur, în care acesta se va confrunta cu Duda. 
 
În Polonia, premierul conduce Guvernul dar preşedintele este şeful forţelor armate, coordonează politica externă împreună cu Ministerul de Externe, promulgă legi sau îşi exercită dreptul de veto. El nominalizează şeful băncii centrale deşi parlamentul trebuie să aprobe alegerea sa. 
 
O sursă din cadrul campaniei lui Komorowski, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a declarat că a fost subliniată în mod deliberat problema securităţii pentru a-i aduce capital preşedintelui. 
 
Mulţi polonezi se tem că Rusia i-ar putea viza pe ei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei. 
 
În aprilie, Komorowski, în vârstă de 62 de ani, a anunţat o decizie a Guvernului de a negocia cumpărarea unui nou sistem antirachetă şi a 50 de elicoptere în contracte estimate la opt miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie din istoria militară poloneză. Astfel de anunţuri sunt făcute de obicei de Guvern. 
 
Principalul adversar al lui Komorowski, Duda, nu are experienţă în domeniul securităţii. Susţinut de cel mai mare grup din opoziţie, Lege şi Justiţie, campania sa s-a concentrat pe promisiunea scăderii vârstei de pensionare şi combaterii inegalităţilor economice. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările