Britanicii, loviţi de depresia post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şocul provocat de votul majorităţii britanicilor pentru părăsirea Uniunii Europene (UE) face valuri în continuare. O parte însemnată a populaţiei britanice refuză pur şi simplu izolarea de spaţiul comunitar, numeroşi migranţi deplâng creşterea intoleranţei şi privesc cu îngrijorare spre viitor, unitatea Regatului Unit este pusă la grea încercare, în timp ce clasa politică reacţionează greu, stârnind frustrare acasă şi nemulţumiri la Bruxelles.

Asemeni unui război sau unei revoluţii, referendumul din 23 iunie privind apartenenţa Marii Britanii la UE, încheiat cu 51,89% din voturi pentru „Leave“ şi 48,89% pentru „Remain“, face parte din aceste mari bulversări care marchează profund istoria.

Acest rezultat strâns a divizat Marea Britanie, unde sunt constatate disensiuni între regiuni, urban şi rural, tineri şi bătrâni etc. Indignaţi de victoria la limită a taberei pro-Brexit, alegătorii eurofili refuză să se împace cu gândul izolării de blocul comunitar, iar peste patru milioane dintre ei au semnat o petiţie în care cer un nou referendum.

Sentiment de incertitudine

O parte însemnată a britanicilor simt o frustrare enormă, o senzaţie de lipsă de sens, de vulnerabilitate, ca şi cum o prezenţă familiară a dispărut brusc, pe neaşteptate, comentează un jurnalist al AFP, evocând o depresie post-Brexit.

„Incertitudinea“ este sentimentul care predomină, explică pentru AFP doctorul Jay Watts, de la Queen Mary University din Londra, iar numeroase mărturii o atestă.

„Munca mea suferă, viaţa mea privată suferă, am sentimentul că stilul meu de viaţă este ameninţat“, mărturiseşte Mick Watson, un britanic de 41 de ani care a votat pentru rămânerea ţării sale în UE.

Intervievat de AFP, actorul David Schaal, în vârstă de 53 de ani, spune la rândul său că este cuprins de senzaţia că nu-şi mai recunoaşte ţara.

„M-am trezit noaptea îngrijorat atât pentru viitorul ţării, cât şi pentru mine, punându-mi întrebări despre cum aş putea să mă integrez“, dezvăluie el.

„Nu a fost doar un vot pentru ieşirea din Europa. A fost un vot legat de identitatea noastră naţională. De parcă am pierdut toleranţa şi justiţia care, în opinia mea, întruchipau Regatul Unit“, continuă el, arătându-i cu degetul pe cei care în campanie au învinovăţit migranţii de toate relele din ţară.

Depresia îi cuprinde şi pe migranţii europeni, plini de îndoieli cu privire la viitorul lor în Marea Britanie.

„Am oscilat între deprimare, furie, tristeţe, îngrijorare, speranţă“, scrie pe blogul său Aurore Valantin, o franţuzoaică de 37 de ani stabilită la Worthing, în sudul Angliei.

Simţindu-se neputincioasă ca străină, Aurore, mamă a doi băieţi, preferă să-şi „înece amarul“ relatând despre Anglia „tolerantă şi excentrică“ pe care o iubeşte atât de mult şi care riscă să dispară după Brexit.

Marş pentru Europa

În speranţa de a schimba ceva, zeci de mii de oameni au ieşit săptămâna trecută - marţi şi sâmbătă - pe străzile Londrei pentru a mărşălui pentru Europa.

„Haideţi să nu lăsăm generaţia următoare în derivă. Haideţi la marş, haideţi să protestăm şi să oprim Brexitul“, a îndemnat Keiran MacDermott, unul dintre organizatori, pe pagina de Facebook a mişcării de protest.

„Noi iubim UE“, a strigat mulţimea care a defilat sâmbătă în centrul Londrei agitând pancarte cu mesaje anti-Brexit precum „Breverse“, adică anularea referendumului, „Brexitul este o prostie“ sau „Campania Leave a minţit“.

„Eu vreau să rămân în Uniunea Europeană. Putem face ceva atât timp cât articolul 50 nu este activat“, a declarat pentru AFP David, unul dintre manifestanţi, îmbrăcat în galben şi albastru, culorile steagului european, referindu-se la articolulul din Tratatul de la Lisabona care permite declanşarea procesului ieşirii din UE.

„Toată lumea ştie că, în cazul unui nou referendum, vom vota să rămânem“, a afirmat la rândul său Nicholas Light, în vârstă de 82 de ani, adăugând că „zeci de mii de persoane nu au votat pentru a ieşi sau rămâne în UE, ci împotriva Guvernului“.

Presiuni pentru o ieşire rapidă din UE

Pe culoarele puterii, favoriţii la succesiunea premierului demisionar David Cameron din cadrul Partidului Conservator (Tory, la putere), exercită presiuni în vederea amânării declanşării procesului prin care Marea Britanie urmează să părăsească UE, deşi liderii europeni fac presiuni la rândul lor pentru un divorţ rapid, de teama unui impact negativ asupra creşterii economice şi unui eventual efect de domino în rândul statelor membre eurosceptice.

„Decizia a fost luată, nu poate fi amânată şi nici anulată“, a subliniat preşedintele francez Francois Hollande vineri, la marcarea a 100 de ani de la Bătălia de pe Somme.

Un Brexit rapid „va permite să se evite toate incertitudinile şi instabilitatea, în special în domeniile economic şi financiar“, a adăugat el. „Cu cât mai repede, cu atât mai bine“, a rezumat Hollande.

Nord-irlandezii ar vota pentru o Irlandă unită

Îngrijorate de Brexit, Scoţia şi Irlanda de Nord iau în calcul separarea de Regatul Unit. Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, s-a angajat să facă totul pentru a-şi menţine cetăţenii în UE, propunând un nou referendum pentru independenţă, în timp ce unioniştii protestanţi stau la coadă în Belfast pentru paşapoarte irlandeze.

Vreme de ani de zile, majoritatea locuitorilor Irlandei de Nord au preferat să facă parte din Regatul Unit, atraşi fiind de stabilitate şi prosperitate, relatează Reuters. Însă acestea sunt puse în pericol de Brexit şi de separarea Scoţiei de Regatul Unit.

„Oamenii spun, pentru prima dată în viaţa lor, că ar vota pentru o Irlandă unită, deşi nu s-au gândit niciodată la asta înainte“, subliniază pentru Reuters Steven Agnew, liderul Partidului Verde din Irlanda de Nord.

„Mă acomodez cu ideea unităţii irlandeze, strict pe probleme economice. Sunt european“, confirmă Christopher Woodhouse, un tânăr de 25 de ani din Belfast.

Nici Ţara Galilor nu este liniştită. Sute de persoane au participat sâmbătă la două mitinguri în care au cerut ca Ţara Galilor să devină un stat independent în cadrul Uniunii Europene. Aceste reuniuni au fost organizate în semn de protest faţă de faptul că alegătorii galezi au decis cu 52,5% din voturile exprimate ca Marea Britanie să părăsească UE.

„Noi nu credem că oamenii din Ţara Galilor au primit toate informaţiile înainte de vot. Discuţia a avut loc într-un context britanic şi nu s-a discutat aproape deloc despre impactul (unui Brexit) asupra Ţării Galilor“, a declarat Ifan Morgan Jones, un participant la miting.

„Nu încercăm să răsturnăm (referendumul, n. red.), ci să convingem oamenii că viitorul Ţării Galilor este al unei ţări independente în cadrul UE“, a precizat el.

Vinul franţuzesc şi mămăliga românească, recomandate pentru tratarea depresiei post-Brexit

Prezentă la deschiderea lucrărilor Parlamentului scoţian, regina Elisabeta a II-a a făcut apel la păstrarea calmului într-o „lume plină de provocări“.

În schimb, cotidianul „Evening Standard“ a recomandat, pentru tratarea depresiei post-Brexit, reorientarea către Europa, sau în orice caz către gastronomia sa, sugerând în acest sens restaurante din Londra cu vin franţuzesc, tapas spaniol şi mămăligă românească.

Conservatorii exclud un nou referendum, dar nu vor încă activarea articolului 50

Ministrul de Interne Theresa May, 59 de ani, creditată că-i va succede lui David Cameron în septembrie, le-a dat asigurări britanicilor care au votat pentru ieşirea din UE că va respecta rezultatul referendumului. Ea a pledat, totodată, pentru ajungerea la un acord pro-Brexit între Londra şi Bruxelles înainte de declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. „Este important să facem acest lucru în intervalul de timp potrivit şi să o facem în aşa fel încât să obţinem un acord bun pentru Marea Britanie“, a spus ea duminică, la postul de televiziune ITV, reiterând că nu va declanşa articolul 50 în acest an.

Un alt favorit la preluarea conducerii conservatorilor şi Guvernului, ministrul Justiţiei Michael Gove, 48 de ani, care a făcut campanie pentru Brexit, a declarat de asemenea că „nu se aşteaptă“ ca articolul 50 să fie invocat în acest an. Pe de altă parte, Gove a promis că va pune capăt liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în Marea Britanie şi va reduce numărul migranţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite