Britanicii s-au răzgândit. Vor un nou referendum şi rămânerea în Uniunea Europeană, potrivit ultimului sondaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea cetăţenilor Marii Britanii vor organizarea unui nou referendum şi sunt favorabili rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, arată un sondaj de opinie comandat de postul tv Sky News.

Conform sondajului, 53% dintre cetăţenii britanici vor organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, iar 36% se opun iniţiativei.

De asemenea, 53% dintre britanici ar vota pentru rămânerea Marii Britanii în UE, 32% sunt favorabili ieşirii naţiunii din Uniunea Europeană fără niciun acord, iar 16% acceptă Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.

Premierul britanic respinge al doilea referendum, dar acordul cu UE pare compromis

Prim ministrul britanic Theresa May a respins ideea organizării unui al doilea referendum cu privire la rămânerea sau ieşirea din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, acordul negociat cu UE se bucură de tot mai puţin sprijin în parlamentul britanic.

Theresa May a respins sec, luni, îndemnuri care se multiplică în Marea Britanie în vederea organizării unui al doilea referendum pe tema Brexitului, perceput ca o posibilă soluţie la impasul politic provocat de ostilitatea faţă de acordul divorţului încheiat cu Bruxellesul, reatează AFP.

”Să nu rupem încrederea poporului britanic încercând să organizăm un nou referendum” pe tema Brexitului, care ”ar antrena pagube ireparabile la adresa integrităţii vieţii noastre politice”, a îndemnat premierul britanic într-o declaraţie adresată deputaţilor, în Camera Comunelor.

Acest al doilea referendum ”nu ne va face să avansăm, probabil, mai mult” şi ”ne-ar împărţi şi mai mult ţara chiar în momentul în care lucrăm să o unim”, a adăugat ea.

Ea a precizat că votul ratificării acordului încheiat cu Bruxellesul va avea loc în a treia săptămână din ianuarie – între 14 şi 20 ianuarie -, înfuriindu-l pe liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, care a denunţat ”o criză constituţională creată de premier”.

”Ea a eşuat în mod clar să-şi renegocieze acordul, nu mai există scuze în vederea amânării votului”, a tunat el.

Regatul Unit s-a pronunţat cu 52% în favoarea unei ieşiri din UE, într-un referendum, în iunie 2016.

Brexitul urmează să se concretizeze la 29 martie, însă acordul divorţului încheiat în noiembrie cu Bruxellesul, după 17 luni de negocieri aprige, întârzie să-i convingă pe deputaţii din toate taberele politice – indiferent că susţin un Brexit fără concesii sau apără o rămânere în clubul european.

Riscul unei respingeri a textului rămâne, însă, foarte mare. Conducătoarea conservatoare a ieşit slăbită după o moţiune de cenzură organizată în cadrul propriului Partid Conservator şi nu a reuşit să obţină muniţie nouă, pentru a convinge Parlamentul, de la lideri europeni reuniţi într-un summit, la Bruxelles, săptămâna trecută.

May anunţa atunci că va continua discuţiile cu UE, cu scopul de a obţine ”asigurări” cu privire la acord, şi anume cu privire la o dispoziţie menită să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia brtanică Irlanda de Nord.

Purtătorul său de cuvânt a anunţat luni că aceste discuţii continuă ”la toate nivelurile”.

Ea a repetat luni că sunt ”posibile” ”clarificări suplimentare” din partea UE.

Nicio întâlnire cu lideri britanici nu figura, însă, pe agenda UE, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas. „Consiliul European a furnizat clarificări care erau posibil să fie făcute în acest stadiu, (iar) nicio nouă reuniune nu este, deci, prevăzută cu Regatul Unit”.

În faţa disensiunilor, tot mai multe voci pledează în favoarea unui al doilea referendum, atât în opoziţie, cât şi în rândul conservatorilor.

Theresa May a respins mereu această eventualitate, care ar trăda, în opinia sa, voinţa poporului britanic. Singurele alternative ale acordului său sunt, în opinia sa, un Brexit fără acord – potenţial devastator pentru economia britanică – sau ca Brexitul să nu aibă loc.

Opoziţia trece la atac

Şeful opoziţiei în Parlamentul britanic Jeremy Corbyn a depus luni o moţiune de cenzură vizând-o pe şefa Guvernului Theresa May, în urma refuzului acesteia de a convoca votul deputaţilor asupra acordului Brexitului înainte de ianuarie, relatează AFP.

Guvernului îi revine decizia de a permite organizarea unei astfel de dezbateri şi a unui vot asupra unei astfel de moţiuni. În cazul în care aceasta ar fi adoptată, ea nu va fi constrângătoare juridic pentru Theresa May, ci ar releva încă o dată slăbiciunea poziţiei sale.

”Este inacceptabil să aşteptăm o lună pentru ca să procedăm la un vot asupra problemei cruciale a viitorului ţării noastre”, a declarat şeful opoziţiei, referindu-se la decizia lui May de a amâna în a treia săptămână a lui ianuarie votul asupra acordului Brexitului, precăzut iniţial la 11 decembrie.

”Astfel, pentru că e singurul mod pe care-l văd în care să organizăm acest vot săptămâna aceasta, sunt pe punctul de a depune o moţiune intitulată «Această Cameră nu are încredere în premier»”, a adăugat el.

În cazul în care Guvernul refuză să dezbată această moţiune, Jeremy Corbyn ar putea să depună o moţiune de cenzură vizând întregul Guvern, o procedură care poate conduce la organizarea unor noi alegeri legislative.

În weekend, ea s-a opus aprig unui al doilea referendum şi s-a răfuit cu fostul şef de Guvern laburist Tony Blair, pe care l-a acuzat că încearcă să ”submineze” Brexitul. ”Eu nu mi-am pierdut niciodată din vedere datoria, şi anume de a pune în aplicare rezultatul referendumului”, a subliniat ea.

Tony Blair, care s-a aflat la putere în perioada 1997-2007, a catalogat drept ”iresponsabil (…) să se încerce să se convingă cu forţa deputaţii să accepte un acord pe care-l consideră sincer prost, ameninţându-i cu părăsirea Uniunii Europene fără acord, dacă nu urmează linia”.

La fel ca Theresa May, fostul şef al diplomaţiei şi un Brexiter înfocat Boris Johnson a apreciat, luni, în The Daily Telegraph, că un al doilea referendum ”ar provoca un sentiment de trădare instantaneu, profund şi permanent”.

În faţa spectrului unei respingeri a acordului, o a treia cale este apărată de către mai mulţi miniştri, şi anume să se dea Parlamentului posibilitatea să voteze – în mod indicativ – asupra diverselor opţiuni posibile cu privire la Brexit, de la păstrarea unei relaţii foarte apropiate cu UE, la o eşire fără acord.

Ultimul dintr-o serie care a pledat în acest sens, ministrul Întreprinderilor Greg Clark a apreciat luni, la BBC, că Parlamentul ar trebui să aibă un cuvânt de spus, pentru a se pune capăt ”incertitudinii”, în cazul unei recalibrări a acordul lui May.

Un purtător de cuvânt al lui May a declarat însă că nu este prevăzut vreun vot de acest fel.

Lipsa majorităţii

Premierul May doreşte să-i convoace săptămâna aceasta pe ambasadorii la Londra ai statelor membre UE pentru a le solicita asigurări că perioada de tranziţie post-Brexit va fi strict limitată, dar sprijinul pentru acordul negociat nu sporeşte în Camera Comunelor, dimpotrivă.

Opoziţia solicită supunerea sa la vot cât mai curând, ca şi deputaţii eurosceptici din Partidul Conservator, pentru a se putea trece la o altă soluţie în cazul foarte probabilei respingeri a planului Brexit în Camera Comunelor.

Problema este că nu există sprijin majoritar pentru niciuna dintre alternative: ieşirea din UE fără acord, negocierea unui nou acord pentru un Brexit soft sau organizarea unui al doilea referendum privind statutul Marii Britanii faţă de UE.

Lipsa de sprijin majoritar din Camera Comunelor se reflectă şi în sondajele de opinie unde nicio variantă nu este agreată de alegători.

Singura majoritate este aceea la un eventual vot într-un al doilea referendum: 53% – 47% în favoarea rămânerii în UE, faţă de 52% – 48% în favoarea ieşirii din UE la referendumul din 23 iunie 2016.

Un astfel de vot nu poate fi convocat însă decât prin lege adoptată de parlament şi ar necesita prelungirea în unanimitate de către liderii UE a termenului de 29 martie 2019 sau revocarea unilaterală de către Marea Britanie a ieşirii din UE, soluţii extrem de problematice din punct de vedere politic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite