Britanicii şi ruşii, faţă în faţă la OIAC în cazul Skripal. Londra acuză Moscova de comportament „iresponsabil“ şi că ameninţă securitatea mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţi britanici intervin la Salisbury în urma otrăvirii fostului agent GRU şi colaborator MI5 Serghei Skripal FOTO EPA-EFE
Experţi britanici intervin la Salisbury în urma otrăvirii fostului agent GRU şi colaborator MI5 Serghei Skripal FOTO EPA-EFE

Marea Britanie a denunţat miercuri la Haga comportamentul „iresponsabil“ al Rusiei, acuzând-o că a încălcat două decenii de interdicţie internaţională a armelor chimice prin otrăvirea pe teritoriul său a unui fost spion cu un agent neurotoxic, transmite AFP.

În paralel, la Londra, Ofcom, agenţia britanică pentru mass-media, a anunţat dschiderea a şapte anchete împotriva RT News. Acuzat de „imparţialitate“ şi „încălcări ale codului Ofcom“ în relatarea cazului Skripal,  acest post riscă de la amenzi până la suspendarea licenţei de difuzare în teritoriul britanic.

„Comportamentul iresponsabil al Rusiei încalcă interdicţia mondială asupra armelor chimice“ şi „ameninţă securitatea mondială“, a reacţionat ambasada Marii Britanii pe lângă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) într-un mesaj postat pe Twitter.

Rusia este „singurul“ vinovat de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, a reiterat misiunea britanică.

„Rusia a dus o campanie de dezinformare insolentă şi a atacat reputaţia şi expertiza OIAC“, a denunţat delegaţia britanică.

„Doar Rusia dispune de mijloace tehnice, experienţă operaţională şi motivul de a ţinti familia Skripal“, au subliniat diplomaţii britanici.

La solicitarea Marii Britanii, OIAC s-a întrunit miercuri la Haga într-o şedinţă cu uşile închise. Întrunirea are loc după ce OIAC a confirmat că Serghei şi Iulia Skripal au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic plasat, potrivit Londrei, în formă lichidă şi în cantităţi foarte mici.

După ce şi-a detaşat experţii la Salisbury, OIAC a anunţat joia trecută că testele de laborator „confirmă concluziile Marii Britanii cu privire la identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury“.

Cu toate acestea, OIAC nu a numit o parte responsabilă în acest caz.

Însă Londra aruncă vina asupra Moscovei, subliniind că a acţionat cu un agent neurotoxic de tip Noviciok produs de sovietici începând cu 1970. Rusia respinge puternic această acuzaţie.

Cazul Skripal a crescut tensiunile între cele două părţi şi a provocat cel mai important val de expulzări de diplomaţi din istorie.

Britanicii au început operaţiunile de curăţare la Salisbury. Operaţiunile au loc în nouă zone, trei dintre ele aflându-se în centrul oraşului.

Aflat în spital, Serghei Skripal, 66 de ani, îşi recapă puterile, în timp ce fiica sa a fost externată deja.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite