Britanicii au cheltuit deja peste 4 miliarde de euro pe provizii, anticipând un Brexit fără acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o posibilitatea tot mai serioasă ca ieşirea Regatului Unit din U.E. să fie realizată fără un acord, britanicii se pregătesc pentru efectele pe care un astfel de scenariu le-ar putea avea.

Un studiu publicat luni, citat de Euronews, arată că cetăţenii britanici au cheltuit aproximativ 4,3 miliarde de euro pe diferite tipuri de provizii, anticipând efectele unui Brexit fără acord.

Cercetarea arată că 800,000 de oameni au cheltuit deja mai mult de 1,000 de euro/persoană, pregătindu-se pentru o potenţială criză alimentată după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Cele mai căutate bunuri sunt mâncarea şi medicamentele – 3 din 4 persoane chestionate au spus că au achiziţionat provizii de mâncare, în timp ce 50% au spus că au cumpărat medicamente suplimentare şi diferite tipuri de băutură.

Proviziile strânse de britanici vin în contextul în care reprezentanţi ai mediului de afaceri au avertizat că ieşirea Marii Britanii din U.E. fără un acord poate cauza, pe termen scurt, probleme de aprovizionare a comercianţilor.

Potenţiale efectele ale unui astfel de scenariu nu afectează doar cetăţenii britanici. În fiecare lună, aproximativ 45 de milioane de cutii de medicamente părăsesc Regatul Unit în vederea distribuirii pe pieţele din Uniunea Europeană. Astfel, un Brexit fără acord poate agrava şi deficitul de medicamente resimţit de piaţa europeană.

Companiile farmaceutice avertizează că unele medicamente nu vor avea mai avea certificatele de aprobare necesare pentru a mai putea fi importate din Regatul Unit, dacă Brexitul va fi realizat fără un acord între guvernul de la Londra şi restul blocului european. 

Anxietăţile create de un astfel de scenariu şi contracţia economiei Regatului Unit în al doilea trimestru al anului au dus, săptămână trecută, la scăderea valorii lirei faţă de euro până la un nivel record pentru ultimii 10 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite