Brexit. În războiul peştelui, Franţa trece la retorsiuni. O ambarcaţiune britanică ce opera lângă portul Le Havre, preluată de autorităţile franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul pentru Afaceri Maritime francez lansase mai multe avertismente către două ambarcaţiuni britanice care pescuiau în apropierea portului Le Havre
Ministerul pentru Afaceri Maritime francez lansase mai multe avertismente către două ambarcaţiuni britanice care pescuiau în apropierea portului Le Havre

Franţa nu glumeşte şi trece la primele măsuri de retorsiune la adresa pescarilor britanici. O ambarcaţiune de pescuit britanică ce opera în apropierea portului francez Le Havre a fost preluată de către autorităţile franceze, a anunţat joi, pe Twitter, ministrul francez pentru afaceri maritime Annick Girardin, potrivit Reuters.

Ministerul pentru Afaceri Maritime francez lansase mai multe avertismente către două ambarcaţiuni britanice care pescuiau în apropierea portului Le Havre, a declarat joi dimineaţă guvernul de la Paris, în contextul în care relaţiile cu Londra sunt tensionate în legătură cu aranjamentele post-Brexit.

Franţa a emis miercuri o listă de sancţiuni care ar putea intra în vigoare pe 2 noiembrie cu excepţia cazului în care diferendul cu Londra legat de pescuit va fi soluţionat. O a doua listă de sancţiuni pe care Parisul o pregăteşte ar putea afecta livrările de energie către Regatul Unit.

Autorităţile franceze şi-ar putea intensifica controalele frontaliere şi sanitare asupra mărfurilor provenite din Regatul Unit şi ar putea să nu permită accesul ambarcaţiunilor de pescuit britanice în porturile sale, potrivit unei declaraţii comune a ministerelor franceze pentru afaceri maritime şi afaceri europene.

Parisul a acuzat Regatul Unit că nu şi-a respectat angajamentele după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană şi a denunţat mai ales solicitarea Londrei de a renegocia protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere. Acest protocol vizează menţinerea integrităţii pieţei unice europene. 

Guvernul britanic a calificat miercuri drept dezamăgitoare şi disproporţionate măsurile de retorsiune adoptate de Franţa la adresa sa în contextul conflictului cu privire la numărul de licenţe acordate pescarilor francezi după Brexit în zona Insulelor Canalului, transmite AFP.

"Ameninţările Franţei sunt dezamăgitoare şi disproporţionate şi nu corespund cu ceea ce ne-am aştepta de la un aliat şi partener apropiat", a spus un purtător de cuvânt al guvernului. Ele "nu par să fie compatibile cu acordul comercial şi de cooperare, precum şi cu dreptul internaţional în general", a continuat el, adăugând că, dacă aceste ameninţări ar fi "aplicate, ele ar face obiectul unui răspuns adecvat şi calibrat".

La încheierea Consiliului de miniştri de miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal a anunţat că dacă nu se vor înregistra progrese până la începutul lunii noiembrie, Parisul a decis să interzică descărcarea produselor marine britanice în Franţa şi să instituie începând de marţi controale vamale şi sanitare sistematice ale produselor britanice descărcate. A menţionat, de asemenea, un răspuns gradual şi o posibilă nouă serie de măsuri,"în special măsuri energetice legate de furnizarea de electricitate pentru Insulele Canalului".

"Este foarte dezamăgitor că Franţa a considerat necesar să profereze ameninţări în seara acestei zile împotriva industriei britanice de pescuit şi, se pare, a comercianţilor în general", a declarat pe Twitter ministrul britanic pentru Brexit David Frost.

"Deoarece nu am primit nicio comunicare oficială din partea guvernului francez cu privire la această chestiune, vom solicita clarificări urgente cu privire la planurile" avute în vedere, a spus el, adăugând că sunt examinate măsurile de adoptat în lumina acestor informaţii.

Printre subiectele care generează tensiuni în contextul post-Brexit între Paris şi Londra pescuitul rămâne unul exploziv, deşi priveşte doar un număr relativ mic de jucători.

Acordul post-Brexit, încheiat la sfârşitul anului 2020 între Marea Britanie şi Uniunea Europeană prevede că pescarii europeni pot continua să pescuiască în anumite ape britanice cu condiţia să demonstreze că pescuiau acolo anterior.

Franţa şi Marea Britanie nu se înţeleg asupra naturii şi numărului documentelor justificative ce trebuie furnizate. În zonele de pescuit încă disputate, Londra şi Jersey au acordat puţin peste 210 licenţe definitive, iar Parisul solicită alte 244.

Brexit loveşte, pe termen lung, mai tare economia britanică decât pandemia de coronavirus

Brexitul va lovi economia Marii Britanii mai puternic decât pandemia de coronavirus pe termen lung, a declarat miercuri preşedintele Oficiului independent pentru analiza bugetului, creat pe lîngă Ministerul de Finanţe (Office for Budget Responsability/ OBR).

Vorbind după ce ministrul de Finanţe, Rishi Sunak a prezentat bugetul pentru 2022, preşedintele OBR Richard Hughes a spus că ieşirea din Uniunea Europeanpă va reduce PIB-ul potenţial al Regatului Unit cu aproximativ 4% pe termen lung. În schimb, pandemia ar reduce PIB-ul „cu încă 2%”, a spus el, citat de Euroactiv.

Noile estimări sugerează că economia Regatului Unit va reveni la nivelul de dinainte de pandemie până la sfârşitul acestui an, mai repede decât se aştepta anterior.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite