Brexit: Ultimatumul dat de Comisia Europeană Londrei după ce a călcat în piciore înţelegerile anterioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană ''nu va ezita'' să se adreseze justiţiei, transmit AFP.

Prin proiectul său de lege, prezentat miercuri, ''Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii'' cu Uniunea Europeană, menţionează executivul european într-un comunicat. ''Acum îi revine guvernului britanic să restabilească această încredere'', adaugă documentul citat.

Comunicatul a fost publicat după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.

Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o ''încălcare extrem de gravă a acordului de retragere'' încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda, notează dpa, preluată de agerpres.ro.

Maros Sefcovic i-a ''declarat în termeni foarte clari'' lui Michael Gove ''că punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică''.

''Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare'', subliniază Comisia Europeană.

Sefcovic a lansat un ''apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii'' şi a accentuat că UE ''nu va ezita'' să utilizeze instrumentele juridice prevăzute în acordul de retragere.

Totuşi, executivul Regatului Unit a afirmat clar că îşi va continua planul, anunţând că legea va fi dezbătută luni şi publicând un aviz juridic conform căruia parlamentul este suveran în privinţa activităţii de legiferare. Londra consideră că proiectul de lege propus are tocmai scopul de a clarifica unele aspecte pline de ambiguităţi din Acordul de retragere a Regatului Unit din UE.

''Parlamentul este suveran cu privire la legea internă şi poate vota legislaţie care încalcă obligaţiile din Tratat ale Regatului Unit. Parlamentul nu ar acţiona neconstituţional prin adoptarea unei asemenea legislaţii'', indică avizul juridic al guvernului.

Diplomaţi şi oficialităţi UE au declarat că Bruxellesul poate folosi Acordul de retragere pentru a începe o acţiune în instanţă contra Regatului Unit, deşi nu ar exista nicio decizie a justiţiei înainte de finalul anului, când se încheie perioada de tranziţie.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite