Brexit: Premierul britanic acuză UE că vrea să instituie o blocadă alimentară. Irlanda dezminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanie Boris Johnson
Premierul britanie Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a acuzat vineri Uniunea Europeană că îl ameninţă cu impunerea unei frontiere comerciale în Marea Irlandei şi cu o blocadă alimentară între Marea Britanie şi Irlanda de Nord dacă nu va fi de acord cu termenii săi în ceea ce priveşte viitoarea lor relaţie, relatează Reuters. Ministrul irlandez al justiţiei, Helen McEntee, a respins duminică acuzaţiile premierului britanic Boris Johnson .

Guvernul lui Boris Johnson a anunţat în această săptămână că plănuieşte să ignore legea internaţională încălcând parţial tratatul de retragere semnat în ianuarie, când Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, afirmând că are nevoie de o lege nouă pentru a proteja comerţul liber între cele patru naţiuni care formează Regatul Unit.

Decizia a degradat relaţiile dintre Londra şi Bruxelles şi a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit şi UE să eşueze şi să nu se ajungă la niciun acord înainte de încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit la sfârşitul lui decembrie.

Într-un articol în Daily Telegraph, Johnson a scris că a devenit „neliniştit” în ultimele săptămâni că UE este posibil să fie înţeles greşit termenii acordului de divorţ, care includ un protocol privind Irlanda de Nord menit să prevină revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Republica Irlanda.

„Acum auzim că, dacă nu suntem de acord cu termenii UE, atunci UE va folosi o interpretare extremă a protocolului privind Irlanda de Nord pentru a impune o frontieră comercială deplină în Marea Irlandei”, a scris Johnson în Daily Telegraph.

„Ni se spune că UE nu doar că va impune taxe vamale pe bunurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, dar şi că este posibil să oprească transportul de produse alimentare din Marea Britanie spre Irlanda de Nord”, a continuat el.

Premierul britanic a apreciat că poziţia UE reprezintă un risc atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru pacea în Irlanda de Nord, unde Acordul din Vinerea Mare din 1993 a pus capăt unui număr de 30 de ani de violenţă sectară.

„Trebuie să protejăm Regatul Unit de dezastru şi de aceea am conceput o plasă de siguranţă legală – în Legea privind piaţa internă din Regatul Unit – pentru a ne clarifica poziţia şi a lămuri incoerenţele”, a mai scris Johnson.

„Aşa că hai să punem capăt oricărei potenţiale neînţelegeri. Să înlăturăm acest pericol din însăşi structura Regatului Unit. Haideţi să facem UE să renunţe la aceste ameninţări”, a conchis el.

Berlinul avertizează Londra

Ministrul german al finanţelor, Olaf Scholz, a avertizat sâmbătă Regatul Unit asupra consecinţelor unui eşec al negocierilor cu Uniunea Europeană cu privire la un acord comercial după Brexit, potrivit AFP.

O situaţie nereglementată ar avea „consecinţe foarte semnificative pentru economia britanică”, a apreciat el în cursul unei întâlniri cu presa la Berlin, după o reuniune a miniştrilor finanţelor din UE.

În schimb, el se aşteaptă ca Europa să fie în măsură să-i facă faţă „după pregătirile care au fost deja efectuate”.

Ministrul german a afirmat totuşi că speră în continuare la discuţiile cu Londra „să se ajungă la un rezultat pozitiv”.

La rândul său, comisarul european al afacerilor economice, Paolo Gentiloni, de asemenea prezent la Berlin, a declarat că revine Londrei responsabilitatea de a „restabili încrederea” cu UE.

„În orice caz, noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărui rezultat negativ extraordinar al acestei discuţii”, a adăugat fostul premier italian.

După ieşirea oficială a Regatului Unit din UE la 31 ianuarie, britanicii şi blocul comunitar au început negocieri asupra viitoarelor lor relaţii comerciale şi securitare.

Dar convorbirile trenează de mai multe luni şi acordul comercial între cele două părţi, care ar urma să permită evitarea reintroducerii taxelor vamale, pare dificil de concretizat.

În timp negocierile pentru a se evita un „no deal” la 1 ianuarie rămân în impas, Londra a imputat Bruxellesului originea disputei care a tensionat o nouă sesiune de negocieri săptămâna trecută.

Ministrul irlandez al justiţiei respinge acuzaţiile lui Boris Johnson privind o blocadă europeană

Ministrul irlandez al justiţiei, Helen McEntee, a respins duminică acuzaţiile premierului britanic Boris Johnson potrivit cărora Uniunea Europeană ameninţă să instaureze o blocadă în Irlanda de Nord, după o săptămână de tensiuni între Londra şi Bruxelles, transmite AFP.

„Pur şi simplu nu este cazul', 'orice insinuare că se va crea o nouă frontieră este pur şi simplu falsă“ a reacţionat Helen McEntee la postul Sky News.

Într-un articol publicat sâmbătă în Daily Telegraph, Boris Johnson şi-a apărat intenţia de a reveni parţial asupra acordului de Brexit, susţinând că este constrâns la aceasta de 'ameninţarea' că UE va instaura o „blocadă“ în Irlanda de Nord graţie unei “interpretări extreme“ a textului, împiedicând intrarea produselor alimentare din Regatul Unit.

Helen McEntee a reamintit că dispoziţiile referitoare la Irlanda de Nord din tratatul care codifică retragerea Marii Britanii din UE au fost acceptate de cele două părţi pentru a garanta o concurenţă loială după Brexit.

Prevederile mai vizează să se evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda, însângerată de cele trei decenii de 'Tulburări' până la semnarea Acordurilor de Pace din Vinerea Mare în 1998.

Tratatul „garantează integritatea Irlandei de Nord ca parte integrantă a Regatului Unit“, el „garantează că nu vom vedea reapărând vreo frontieră“, a subliniat ministrul irlandez al justiţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite