Brexit. Când iese Marea Britanie din UE: Johnson anunţă lansarea negocierilor la începutul anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie intenţionează să activeze la începutul anului viitor articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul ieşirii unei ţări din Uniunea Europeană (UE), a anunţat joi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, citat de AFP. La rândul său, şeful Parlamentului European (PE), Martin Shulz, şi-a exprimat dorinţa ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar înainte de europarlamentarele din 2019.

„Discutăm cu prietenii şi partenerii noştri europeni cu obiectivul ca la începutul anului viitor să trimitem scrisoarea cu articolul 50“, a declarat Boris Johnson pentru postul Sky News la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

Acest articol stabileşte un termen legal de doi ani pentru negocierea condiţiilor părăsirii blocului comunitar, termen ce poate fi prelungit printr-un acord între Marea Britanie şi UE. Totuşi, în declaraţia dată joi, şeful diplomaţiei britanice a apreciat că s-ar putea să nu fie nevoie de un termen de doi ani şi că este posibil ca acest proces să se încheie mai repede, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vom expune în scrisoarea noastră unii parametrii privind modalitatea în care dorim să avansăm. Nu cred că vom avea nevoie în mod necesar de doi ani întregi, dar aşteptăm să vedem cum se va evolua“, a subliniat Johnson.

După referendumul din 23 iunie, când cetăţenii britanici au votat în favoarea Brexitului (ieşirii din UE), oficialii europeni au cerut insistent Londrei să înceapă cât mai repede procesul retragerii din blocul comunitar, dar premierul Theresa May a declarat de mai multe ori că nu va iniţia acest demers până la sfârşitul anului în curs.

Şeful PE vrea ieşirea Marii Britanii din UE înainte de europarlamentarele din 2019

Joi, Martin Schulz a purtat o discuţie cu Theresa May pe tema ieşirii Marii Britanii din UE.

Şeful PE i-a promis premierului britanic că Bruxellesul va fi un „partener constructiv şi responsabil“ pentru Londra şi şi-a exprimat dorinţa ca actul privind ieşirea din UE să fie oficializat înainte de alegerile europarlamentare din 2019.

„O primă discuţie bună cu premierul May. Am asigurat-o că Parlamentul European va fi un partener constructiv şi responsabil“, a postat Schulz pe contul său oficial de Twitter, potrivit DPA şi Agerpres.

Potrivit lui, Regatul Unit ar trebui să iasă din UE înaintea alegerilor pentru PE de la jumătatea lui 2019, întrucât britanicii nu ar mai trebui să îşi aleagă reprezentanţi în noul forum legislativ european.

Agenda lui Martin Schulz la Londra mai prevede o întrevedere, vineri, cu liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn.

Următorul summit european pe tema Brexitului, pe 3 februarie, în Malta

Viitorul summit al şefilor europeni de stat şi de guverne - fără Marea Britanie - va avea loc la Valletta, pe 3 februarie, a declarat vineri un oficial european pentru AFP, transmite news.ro.

După Slovacia, Malta preia preşedinţia semestrială a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2017.

Premierul Joseph Muscat a anunţat organizarea unui summit la începutul anului în ţara sa, consacrat viitorului UE după plecarea Regatului Unit, însă fără să precizeze o dată.

Această reuniune a Celor 27 urmează să aibă loc după o primă întâlnire în acelaşi format, pe 16 septembrie, la Bratislava şi înaintea unui summit prevăzut în capitala Italiei, la sfârşitul lui martie, cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator de la Roma (1967).

Un reprezentant al UE declara pe 12 septembrie pentru AFP că summitul din Malta, „la fel ca cel de la Bratislava“, va face „parte integrantă din procesul de reflecţie“ post-Brexit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite