Brexit. Hollande reduce tonul după întrevederea cu May. Franţa îi acordă timp Marii Britanii să-şi pregătească ieşirea din UE

Brexit. Hollande reduce tonul după întrevederea cu May. Franţa îi acordă timp Marii Britanii să-şi pregătească ieşirea din UE

Theresa May şi Francois Hollande, în cadrul unei conferinţe de presă, la Paris FOTO PA

Preşedintele francez François Hollande s-a declarat joi seara de acord să-i acorde timp premierului britanic Theresa May pentru ca ea să „pregătească“ negocierea ieşirii ţării sale din Uniunea Europeană, aşa cum a cerut şi cancelarul german Angela Merkel.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Regatul Unit a decis să iasă din Uniunea Europeană. Este alegerea sa, este responsabilitatea sa, iar noi respectăm această decizie“, a declarat Francois Hollande într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Theresa May la Palatul Elysée.

„Noi vrem ca ea să poată să fie tradusă în cel mai bun timp, astfel încât să se poată deschide o negociere. Nu pot avea loc discuţii de prenegociere înaintea negocierii. Dar această negociere poate fi pregătită. Însă, repet, cu cât mai repede, cu atât mai bine, în interesul comun al Europei, Regatului Unit, a economiilor noastre“, a declarat Hollande.

Şeful statului francez, care a discutat timp de aproape o oră cu noua şefă a Guvernului britanic, a subliniat, de asemenea, că este necesar ca Londra să aleagă între o formulă „piaţă unică şi libera circulaţie“ şi „un alt statut“.

Spre deosebire de Germania, Hollande a cerut joi, într-o vizită la Dublin, ca Regatul Unit să-şi notifice „cât mai rapid posibil“ intenţia de a se retrage din Uniunea Europeană. Preşedintele francez a dat asigurări că împărtăşeşte „aceeaşi abordare“ cu cancelarul german Angela Merkel.

Însă Merkel a sugerat miercuri contrariul, iar Hollande s-a pliat după întrevederea cu May.

La finalul unei întâlniri cu Theresa May, Angela Merkel s-a declarat înţelegătoare faţă de un calendar care să nu înceapă până la sfârşitul anului.

„Este în interesul tuturor ca Marea Britanie să ceară aceasă ieşire când va avea o poziţie de negociere bine definită“, a spus Merkel.

„O bună pregătire este importantă, iar noi vom aştepta acest moment“ în care Londra se va hotărî să-şi formuleze cererea, în urma referendumului din 23 iunie în care britanicii au decis ca regatul să părăsească UE, a insistat cancelarul german.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările