Brexit. Cum va fi afectat fotbalul în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

După Brexit, fotbalul ar putea fi cel mai afectat sport din Marea Britanie, deoarece cluburile nu vor mai avea dreptul să transfere tineri jucători comunitari talentaţi aflaţi în plină ascensiune, aceştia putând ajunge în regat doar după consacrare, relatează prea britanică.

Potrivit „The Times“, citat de news.ro, cea mai importantă lovitură pentru fotbalul britanic o poate reprezenta interzicerea dreptului cluburilor insulare de a recruta jucători minori. FIFA a făcut o excepţie privind transferul jucătorilor sub 18 ani în cazul Uniuni Europene, astfel că aceştia se pot „mişca“ liber în interiorul UE.

Este cazul spaniolului Cesc Fabregas, care a fost transferat de la FC Barcelona la Arsenal Londra, la vârsta de 16 ani. Dar şi al românului Vlad Dragomir, care recent a semnat un contract de profesionist cu „tunarii“, după ce a ajuns la clubul de pe Emirates Stadium, vara trecută, tot la 16 ani.

„Abilitatea de a găsi jucători în Europa este foarte importantă pentru cluburi. Nu există motiv ca să mai fim exceptaţi de la regulamentele FIFA dacă noi nu mai permitem libertatea de mişcare“, a declarat Andrew Osborne, specialist în probleme de migraţie.

Apartenenţa la Uniunea Europeană a Marii Britanii le oferea sportivilor din ţările membre dreptul de activa în regat fără să aibă nevoie de un permis de muncă, aşa cum este necesar în cazul majorităţii sportivilor din afara UE. Dacă s-ar fi aplicat criteriul jucătorilor non-UE, peste 100 de fotbalişti din ţările comunitare nu s-ar fi putut angaja în Premier League, deoarece nu ar fi respectat regula unui număr de meciuri disputate pentru naţionala lor: 75 la sută dintre partidele primei reprezentative în ultimii doi ani, pentru ţările de pe locurile 31-50 din clasamentul FIFA, 60 la sută pentru 21-30, 45 la sută pentru 11-20 şi 30 la sută pentru Top 10.

Niciunul dintre Dimitri Payet, N’Golo Kante şi Anthony Martial nu ar fi putut juca în campionatul englez, deoarece ei nu aveau selecţii la echipa naţională, în momentul când au venit în Marea Britanie, anul trecut, scrie „The Telegraph“. La fel şi în cazul brazilienilor Diego Costa şi Philippe Coutinho, care nu au avut nevoie de permis de muncă deoarece, înainte de sosirea lor la Chlesea, respectiv Liverpool, obţinuseră cetăţenia unor state europene din uniune.

După Brexit, cluburile engleze ar putea fi nevoite să plătească mai mult pentru transferul unor fotbalişti europeni, crede Babatunde Buraimo, conferenţiar de economie sportivă la Universitatea din Liverpool. 

„Cluburile vor fi limitate la a transfera numai jucători de înaltă valoare din ţările europene clasate în vârful ierarhiei FIFA. Dacă grupările vor avea voie să transfere numai astfel de jucători, valoarea şi salariile lor vor creşte. Însă cluburile nu vor mai putea transfera talente în ascensiune (cum este Kante), acesta fiind unul dintre dezavantaje“, a explicat el, pentru „The Telegraph“, transmite news.ro.

După Brexit, sportivii din UE nu vor mai avea aceeaşi libertate de mişcare în Regatul Unit al Marii Britanii.

„Toate federaţiile sportive trebuie să se aşeze şi să se uite la regulamentele lor şi să decidă dacă păstrează ce au în legătură cu europenii. Adică să le oferim un tratament preferenţial sau să-i încadrăm în regulile pe care le avem acum în Marea Britanie sau dacă dorim să stabilim alte reguli, complet noi? Este puţin probabil că, în fotbal de exemplu, europenii vor avea aceeaşi libertate pe care o au acum“, a declarat Maria Patsalos, avocat specialist în probleme de imigraţie sportivă.

Patsalos este de părere că niciunul dintre fotbaliştii europeni de valoare aflaţi acum în Marea Britanie nu va avea de suferit: „Ministerul de Interne nu aplică legislaţia retroactiv“, a precizat avocatul. 

„The Telegraph“ arată că nu numai fotbalul are de suferit în urma ieşirii Marii Britanii din UE. Sportivii din Africa, Grupul Statelor din Pacific (ACP) şi Caraibi au acelaşi statut ca europenii comunitari. Din aceste zone provin jucători pentru echipele de rugby şi cricket. Părăsind UE, acordul pentru celelalte ţări, care datează din 2003, rămâne fără valoare.

„Ce se va întâmpla cu statutul Londrei de capitală a sportului european şi mondial, după Brexit?“, se mai întreabă jurnaliştii. Capitala regatului a fost gazda unor mari competiţii sportive. NFL, liga profesionistă de fotbal american, a ales Londra drept o poartă a expansiunii sale dincolo de Atlantic, organizând meciuri între echipele sale în oraşul de pe Tamisa.

„NFL consideră Londra ca o poartă către Europa. Părerea mea este că, după ce am ieşit din Europa, ei îşi vor reconsidera poziţia“, a afirmat Patsalos.

„The Times“ scrie că şi deplasările suporterilor după echipele care întâlnesc formaţii britanice în cupele europene sau în preliminariile CE şI CM sau la alte competiţii se vor reduce. Cetăţenii din ţările membre UE au dreptul de călători fără viză în Marea Britanie, iar acest lucru se poate schimba după Brexit. 

În sens invers, şi sportivii britanici pot avea de suferit din cauza Brexit. Potrivit „Mundo Deportivo“, Gareth Bale devine jucător extracomunitar şi Real Madrid va trebui să-l dea afară pe el sau pe unul dintre James Rodriguez, Danilo şi Casemiro. Liga spaniolă de fotbal nu permite decât trei jucători extracomunitari în lotul echipelor.

În schimb, UEFA spune că Liga Campionilor şi celelalte competiţii ale sale nu vor fi afectate de ieşirea Marii Britanii din UE. „UEFA nu face deosebire între comunitar şi extracomunitar. Singura cerinţă este ca jucătorul să fie înregistrat corect la federaţia sa de origine“, a declarat Giorgio Marchetti, directorul de competiţii al UEFA.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite