Brexit. Peste 275 de companii financiare transferă active de 1.200 miliarde de dolari din Marea Britanie în UE

Brexit. Peste 275 de companii financiare transferă active de 1.200 miliarde de dolari din Marea Britanie în UE

Peste 275 de companii financiare transferă active şi fonduri cumulate de 1.200 de miliarde de dolari, precum şi mii de angajaţi din Marea Britanie în Uniunea Europeană, în perspectiva Brexitului, la costuri de până la 4 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat luni de o firmă de cercetare, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentarii britanici urmează să voteze marţi dacă aprobă sau nu acordul convenit de premierul Theresa May cu UE pentru Brexit, dar, la mai puţin de trei săptămâni înainte de termenul de retragere, nu este clar dacă acordul va fi aprobat, dacă plecarea va fi amânată sau dacă va avea loc fără acest tratat.
 
Raportul realizat de firma New Financial, una dintre cele mai detaliate analize referitoare la impactul Brexitului asupra serviciilor financiare, arată că numai Dublinul a atras 100 de transferuri, Luxemburgul 60, Parisul 41, Frankfurtul 40 şi Amsterdamul 32.
 
New Financial a explicat că jumătate din firmele de administrare de active afectate, cum ar fi Goldman Sachs Investment Management, Morgan Stanley Investment Management şi Vanguard, au optat pentru Dublin, oraş urmat de Luxemburg, care a atras firme ca Schroders, JP Morgan Wealth Management şi Aviva Investors.
 
Aproape 90% din totalul firmelor care se mută la Frankfurt sunt bănci, iar două treimi dintre cele care se transferă la Amsterdam sunt platforme de tranzacţionare sau firme de brokeraj. Parisul creează o nişă pentru operaţiunile pe pieţe şi tranzacţii ale băncilor şi atrage o gamă largă de firme.
 
New Financial a identificat 5.000 de angajaţi transferaţi sau angajaţi local, cifră aşteptată să crească în următorii ani.
 
O măsură mai bună de evaluare a impactului Brexitului este mărimea activelor şi fondurilor transferate, potrivit raportului.
 
Zece bănci şi bănci de investiţii mari transferă cumulat active de 800 de miliarde de lire sterline din Marea Britanie, respectiv 10% din activele bancare din ţară. Un număr mic de asigurători au mutat în total active în valoare de 35 de miliarde de lire, iar un număr de firme de administrare a activelor au transferat în total fonduri de 65 dde miliarde de lire.
 
William Wright, fondator şi director general al New Financial, a spus că impactul înregistrat de Londra este peste aşteptări şi se va înrăutăţi.
 
”Afacerile vor continua să migrese de la Londra spre UE, mai multe activităţi urmând să se desfăşoare prin filiale locale, a arătat Wright.
 
Acesta a explicat că acest lucru va reduce influenţa Marii Britanii în sectorul bancar şi cel financiar, va reduce încasările fiscale din partea acestora şi exportul de servicii financiare către UE.
 
Transferurile companiilor din Marea Britanie în UE au costat companiile 3-4 miliarde de dolari, iar aceste costuri vor fi transferate clienţilor şi acţionarilor, arată raportul.
 
Aceste transferuri şi acordurile convenite între autorităţile de reglementare din Marea Britanie şi UE înseamnă că industria financiară este bine pregătită pentru indiferent ce va aduce Brexitul, consideră New Financial, potrivit căreia Londra va rămâne cel mai important centru financiar în viitorul previzibil, chiar dacă alte oraşe europene îi vor eroda în timp dominaţia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările